Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 10 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je een digitale lenteschoonmaak

Het voorjaar is aangebroken. Oftewel: lenteschoonmaak. Dit kan natuurlijk in je huis, maar ook op digitaal gebied. We zijn namelijk zo ongeveer altijd bezig op onze laptop of telefoon en hoe fijn is het om hierbij een frisse start te maken? Als je het vergelijkt met een jaar of twintig geleden, is het bizar om te zien hoe afhankelijk wij zijn geworden van technologie. Een iPhone die uitvalt, kan voor sommigen zelfs echt stress opleveren. Net als social media, blijkt uit dit onderzoek. Daarom delen wij vier tips, geïnspireerd op dit artikel van Mindbodygreen.

Ga er bewust om met je tijd online

Stap één is bewust worden van hoe jij je tijd online besteed. En dat is nog best een uitdaging. We hebben allemaal wel van die momenten gehad dat je opeens twee uur lang domme filmpjes aan het kijken bent. Het lijkt alsof er een soort zwart gat is op het internet, waar je zomaar ingezogen kan worden. Maar, wil je dit wel echt?

Ga eens voor jezelf na welke apps je hebt en of ze wel allemaal even nuttig zijn. Onnodige afleidingen kan je zo verwijderen. Hierbij helpt het ook om bepaalde notificaties uit te zetten, zodat je niet telkens naar je telefoon wordt gezogen. Zo kan je bewuster omgaan met je online gedrag en dus alleen apps gebruiken die echt waardevol zijn voor jou.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe digitalisering onze kinderen ziek, ‘dom’ en ongelukkig maakt

 

Maak je laptop schoon

Als je een beetje orde in de chaos op je telefoon hebt geschept, is het goed om naar je laptop te kijken. Bij een grote digitale lenteschoonmaak, doe je er goed aan om eerst alle belangrijke documenten en bestanden op een externe harddrive te zetten. Vergeet hierbij ook niet je downloads of opgeslagen gesprekken. Voor je het weet verwijder je iets heel waardevols.

Als alle belangrijke bestanden veilig zijn opgeslagen, kan je alle onnodige bestanden gaan verwijderen. Hetzelfde geldt voor je inbox, waarbij je irrelevante mails ook in je digitale prullenbak gooit. Hierna kan je een betere indeling maken, met bijvoorbeeld logische mapjes. Fijne bijkomstigheid van een digitale schoonmaak: je apparaten worden er waarschijnlijk sneller van.

Verwijder negatieve mensen

In je offline leven kies je waarschijnlijk zorgvuldig uit met wat voor mensen je je omringt. Je vrienden zullen waarschijnlijk vrolijke en positieve mensen zijn, als jij zelf ook zo bent. Maar online mogen we ook wel wat selectiever worden in wie we volgen en liken. Een persoon op Facebook die constant negatieve berichten verspreidt of jou vervelende berichtjes stuurt, kun je gerust deleten. De vuistregel hierbij is: als je niet met ze om zou gaan in de echte wereld, dan wil je ze ook niet online. Een lenteschoonmaak creëert zo ook meer ruimte voor positiviteit.

Doe eens een digital detox

Al eerder schreven we op Bedrock over een digitale detox. En niet zonder reden, want de gevolgen van digitale apparaten kunnen best ingrijpend zijn. Zo is 70 procent van alle jongeren verslaafd aan een smartphone. Veel wetenschappers stellen bovendien dat de straling van onze telefoons veel meer impact hebben dan we nu denken. We leven op allerlei vlakken steeds bewuster, maar staan maar weinig stil bij de (on)veiligheid van het altijd online zijn.

Genoeg redenen dus om een digital detox te ondergaan, als onderdeel van je lenteschoonmaak. Hierbij kan je zelf bepalen hoe cold turkey je gaat. Je kan beginnen met alle avonden offline gaan, zo heb je ook meer tijd voor je vrienden en familie. In plaats van een avondje Netflix ga je gewoon gezellig met vrienden wat drinken. Veel leuker én veel gezonder voor je.

Voor de echt vastberaden digital detoxers is het ook een mooie uitdaging om gewoon een heel weekend offline te gaan. In dit inspirerende artikel van Volkskrant besluit een moeder om met haar gezin een heel weekend af te kicken, wat mooie momenten oplevert. Zo vraagt een van haar kinderen iets af: “Hadden jullie vroeger heel veel tijd of zo?”

Waarschijnlijk wel, zonder al die digitale apparaten. Dus wanneer je echt wilt genieten van de lente, doe je er goed aan om bewuster online te zijn, je laptop te schoon te maken, negatieve mensen online te verwijderen en misschien zelfs voor die digital detox te gaan. Fijne lente!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo houd je een digitale lenteschoonmaak
Sluiten