Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Maatschappij 18 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Time to unite: 4 tips om anderen te helpen in tijden van corona

Het zijn behoorlijk gekke tijden, zoveel is zeker. De maatregelen die getroffen worden om het coronavirus in te dammen, zorgen ervoor dat heel wat mensen thuis zitten. En hoewel veel mensen nog gewoon vanuit thuis kunnen werken, zitten vele anderen plots zonder werk. Ben je benieuwd naar hoe je je tijd nuttig kan spenderen deze periode? Help anderen die nu éxtra kwetsbaar zijn of hulp nodig hebben, dan een handje met deze tips!

Het mooie aan crisissituaties is dat ze automatisch heel wat solidariteit bij mensen oproepen. Ook het coronavirus is een kans om te tonen dat je meeleeft met de medemens.

Helpen in tijden van corona

Wil je graag helpen, maar weet je niet waar te beginnen? Onderstaand lijstje zet je op weg.

1. Cor.oma-post

‘Bezorg je oma geen corona maar een kaartje!’, is het motto van Coromapost. Veel oudere mensen zitten momenteel in sociaal isolement omwille van de strenge maatregelen tegen het coronavirus. Beeld je maar eens in hoe eenzaam dat moet zijn als je geen huisgenoten, vrienden of familie rondom je heen hebt.

Lees ook: Stay calm! Zo kan je mindful omgaan met het verplicht thuisblijven

Daarom doet Coromapost een warme oproep om je grootouders (of andere ouderen) een hart onder de riem te steken met behulp van een kaartje. Het enige wat je hoeft te doen is een ontwerp uploaden op de website (bv. met een persoonlijke foto) en de betaling online plaatsen.

Een kaartje naar een oudere (of naaste) verzenden kan via de website van Coromapost

2. Gewoon Mensen Die Willen Helpen

“Duizenden personen zitten thuis terwijl er in vitale instanties, zoals het basis en middelbaar onderwijs, een tekort aan mensen is. Help elkaar door je beschikbaar te stellen om de ouders, de verplegers, politiemensen en brandweer, die we zo hard nodig hebben op dit moment, hun werk te kunnen laten doen”, klinkt het bij Gewoon Mensen Die Willen Helpen.

Als je je aanmeldt bij de website, kan je opgeven waar je woont, wat je studie- en werkgebied zijn en waarmee je graag wil helpen (zoals met honden uitlaten, boodschappen, oppassen, verzorgen, in ziekenhuizen, op scholen,…). Op die manier kan de organisatie een gepaste hulpplek voor je uitzoeken.

Je kan je aanmelden via de website van Gewoon Mensen Die Willen Helpen

3. Ready2Help (van het Rode Kruis)

“Nu het coronavirus zich ook in ons land heeft verspreid, mobiliseert het Rode Kruis haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 40.000 mensen, is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze.  In heel Nederland komen zij in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus”, aldus het Rode Kruis.

Dit vind je vast ook interessant: Steeds meer jongeren zijn eenzaam, en dit kan jij doen om te helpen

Wil jij je aansluiten bij Ready2Help? Dan ga je bijvoorbeeld helpen door flyers te verspreiden, boodschappen voor anderen te doen of te controleren of buren (of mensen met een beperkt sociaal netwerk) nog voldoende medicatie hebben.

Je kan je vandaag nog opgeven als burgerhulpverlener via de website van Ready2Help.

4. NL voor elkaar

“Elke gemeente is momenteel op zoek naar oplossingen om de sociale gevolgen van corona in te dammen. Er zijn gelukkig ook heel veel mensen en initiatieven die hun hulp aanbieden. Het probleem is dat vraag en aanbod elkaar moeilijk vinden.”, zegt NL voor elkaar.

Daarom heeft de organisatie NL voor elkaar een nationaal platform voor coronahulp ingezet waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Het grote voordeel van dit platform is dat het op een snelle en efficiënte manier 70.000 vrijwilligers kan matchen aan lokale hulpbehoevenden.

En ook als je voorlopig geen tijd hebt om je aan te sluiten bij een vrijwilligersnetwerk: it’s all in the small things! Zorg goed voor elkaar, en wees lief. Alle beetje helpen!

Verder zijn er meer dan genoeg Facebookgroepen waarbij je jezelf kan aanmelden om ouderen, kwetsbare groepen of andere mensen kan helpen met klusjes in deze gekke tijden!

Meer over helpen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Time to unite: 4 tips om anderen te helpen in tijden van corona
Sluiten