Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 31 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Depressieve gevoelens? Hieraan herken je of kampt met een (opkomende) depressie

In Nederland kampen meer mensen dan je denkt met een depressie of met depressieve gevoelens. In 2016 waren dat er zo’n 1 miljoen. Tijd om depressies meer bespreekbaar én herkenbaar te maken. Dit is hoe je depressieve gevoelens herkent.

Natuurlijk kan je niet altijd blij en vrolijk zijn en dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. Iedereen kent weleens sombere dagen of depressieve gevoelens. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je ook een depressie hebt. Weten hoe

Zo herken je depressieve gevoelens

Van mindere tijden leer je veel en vormen je in zekere zin zelfs tot wie je bent en hoe je je gedraagt. Maar ‘gewoon een dipje‘ en een depressie zijn zeker 2 heel verschillende situaties. Het punt wanneer zo’n dipje overgaat in een depressie is dan ook lastig te bepalen. Volgens deskundigen ben je depressief of heb je last van depressieve gevoelens, als je tenminste twee weken lang somber bent, minder plezier hebt in allerlei dingen en als je kampt met 5 of meer van de onderstaande symptomen:

  • Duidelijk afvallen of juist aankomen
  • Slapeloosheid of juist veel slapen
  • Traagheid of lichamelijke onrust
  • Vermoeidheid en weinig energie hebben
  • Je voelt je schuldig of waardeloos
  • Verminderde concentratie of besluiteloosheid
  • Dagschommelingen, vaak houdt dat in dat je je ‘s ochtends minder goed voelt en dat later op de dag verbetert
  • Terugkerende gedachten aan de dood

Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

Te lang met depressieve klachten rondlopen

Omdat iedereen weleens een dipje heeft of niet lekker in zijn vel zit, is het makkelijk om met depressieve gevoelens rond te blijven lopen met de gedachten dat het vanzelf weer over gaat. Maar dan kunnen de klachten alleen maar toenemen, meldt de Geestelijke Gezondheidszorg. Het is daarom áaltijd beter om hulp te zoeken. Als je 1 van de bovenstaande klachten herkent, kan je het beste direct aan de bel trekken. Des te beter en makkelijker zal de behandeling verlopen.

Ook als je niet zeker bent of je echt depressieve gevoelens hebt, is het goed om hier met iemand over te praten. Een depressieve en bijkomende gevoelens uiten zich namelijk bij iedereen anders.

Depressief zijn: 1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met een depressie (en hoe herken je die?)

Oorzaken van een depressie

Daarnaast kan een depressie veel verschillende oorzaken hebben zoals het verliezen van een dierbare, relatieproblemen of door problemen op het werk. Soms is het lastig om daarachter te komen, het is namelijk een psychische aandoening die uitstaat uit allerlei factoren, legt Mens en Gezondheid uit. Als dat zich uiteindelijk zo ophoopt, kan dat uiteindelijk ook leiden tot lichamelijke ziekten.

Mocht je bij jezelf of bij iemand om je heen zulke symptomen opmerken, vooral als dit een tijdje aanhoudt, dan kan je met deze tips aan de slag gaan:

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt en goed kan luisteren. Dat kan een familielid of goede vriend(in) zijn. Ook schakel je het liefst schakel direct je huisarts in. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist. Werk je voor een bedrijf? Sommige bedrijven hebben speciale bedrijfsartsen die je kan inschakelen.
  • Accepteer dat je depressief bent. Probeer er vrede mee te sluiten dat je je de aankomende periode minder blij zult voelen.
  • Zorg voor een ritme: je lichaam heeft altijd ritme nodig. Neem rust, slaap en eet goed op vaste tijden.
  • Eet gezond. Zorg dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je éxtra goed voor je lichaam zorgt, met genoeg groente, fruit én vitaminen.
  • Vermijd dat je vluchtgedrag gaat tonen in alcohol en drugs, hierdoor raak je alleen maar verder van huis.
  • Rust nemen is belangrijk, maar zoek óók afleiding hoe moeilijk dat ook is. Probeer langzaam plezier te beleven in kleine dingen. Als je helemaal niets meer doet, kunnen depressieve en sombere gedachten juist groeien.
  • Stel minder hoge eisen aan jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn, helemaal nu niet.
  • Blijf in contact met andere mensen, zorg dat je onder de mensen blijft. Niet elke dag, maar in elk geval een aantal keer per week.
  • Ga naar buiten, haal frisse lucht en het beste is dan eigenlijk om te gaan sporten. Je lichaam maakt dan het stofje endorfine aan, waar je blijer van wordt.
  • Positief blijven denken en vertrouw erop dat je je weer beter gaat voelen.
  • Muziek luisteren kan bevorderend werken.
  • Omring jezelf met positieve mensen. Enthousiasme werkt immers aanstekelijk.
  • Als je merkt dat je door bepaalde dingen stress ervaart, leer daar dan ‘nee‘ tegen te zeggen.
  • Stel realistische doelen voor jezelf, elke dag een klein stapje in plaats van reuze sprongen.

Depressies komen in allerlei vormen en maten, de ene is heftiger dan de ander. Zo kan je te maken krijgen met een lichte, matige of ernstige depressie. Vaak verdwijnen de meeste vormen van een lichte depressie na een paar maanden. Als je langer dan een half jaar rondloopt met depressieve gevoelens, maakt dat het herstel een stuk lastiger.

Depressie tips: Zo krijg je grip op een beginnende depressie

Zorg dus goed voor jezelf en zoek professionele hulp. Om een depressie te overwinnen is het belangrijk om erachter te komen waar deze vandaan komt en dat probleem aan te pakken. 

Meer lezen over depressies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️