Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 15 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Maak jij psychische stoornissen belachelijk zonder dat je het doorhebt? (misschien op deze manieren)

Depressie, autisme, angststoornis… Hoewel je je er misschien niets bij kunt voorstellen, kunnen we je ervan verzekeren dat psychische stoornissen net zo vervelend zijn als fysieke ziektes. Niet alleen omdat de impact op je lichaam en geest ervan enorm is, maar ook omdat er een enorme negativiteit rondom bestaat – waar jij misschien ook wel aan meedoet. Nee, dat doe je natuurlijk niet expres, maar het is goed mogelijk dat jij psychische stoornissen belachelijk maakt zonder dat je het doorhebt. Op deze manieren, bijvoorbeeld.

Je zegt te pas en te onpas dat je ergens depressief van wordt

Of dat je ergens een beetje autistisch in bent, bijvoorbeeld omdat je altijd op dezelfde plek wilt zitten. Of dat je een beetje OCD hebt, als je wilt dat de bank recht staat. Of… Nou ja, je snapt het punt. Dit laconieke omgaan met de termen, zorgt ervoor dat het lijkt alsof je de ‘echte variant’ daarvan niet serieus neemt. Omdat iedereen tegenwoordig zegt dat hij of zij bijna in een burn-out belandt, krijg je ineens een stuk minder snel hulp als je daadwerkelijk een burn-out hebt.

Je maakt grapjes over mensen die zich niet ‘normaal’ gedragen

Is één van je vriendinnen zonder reden ontzettend nerveus en rent ze als een kip zonder kop door het huis? Grote kans dat je de neiging hebt om daar een beetje om te lachen – net als wanneer mensen anders ‘rare’ trekjes vertonen. Je weet echter nooit wat daarachter zit. Misschien heeft iemand wel echt last van problemen die op bepaalde momenten opspelen. Soms kun je daar zelf om lachen, maar het kan ook juist heel vervelend zijn als je dan het gevoel hebt dat mensen je uitlachen.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom antidepressiva niet altijd toereikend zijn (en wat een mogelijke oplossing is).

 

Je noemt iemand regelmatig ‘een beetje gek’

Ja oké, misschien is je oudoom inderdaad een beetje gestoord. Maar een collega of klasgenoot psycho noemen, zorgt alleen maar voor een groter stigma op psychische stoornissen én het beeld dat mensen die daarmee kampen een gevaar vormen of buiten de maatschappij moeten staan. Net als bij het eerste punt, draait het hierbij heel erg om taal. Taal is natuurlijk een belangrijke factor in onze beeldvorming, en dat is juist waarom je er zo erg op zou moeten letten.

Je noemt psychische stoornissen als oorzaak van elk incident

‘Die lone wolf die een terreuraanslag pleegde? Die was vast autistisch.’ Het is natuurlijk ergens een logische verklaring, maar surprise: niet iedereen die toevallig problemen heeft met zijn of haar hoofd, is in staat om binnen de kortste keren ook andere mensen wat aan te doen. Ook dit zorgt voor het fenomeen dat mensen met een mentale aandoening eerder als gevaarlijk worden gezien.

Men zegt het vaker, maar we herhalen het nog maar eens: je weet nooit wat er achter iemand schuilgaat – dus doe daar dan ook geen aannames over. Respect is het codewoord, en daar mogen we best wat meer van hebben.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Maak jij psychische stoornissen belachelijk zonder dat je het doorhebt? (misschien op deze manieren)
Sluiten