Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 9 jun 2022
Leestijd: 6 minuten

Tijdje remote werken? 7 x verrassende cowork-walhalla’s in Europa

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn – , zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig. Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Nu ken je vast al de bekende plekken als Barcelona, Ibiza en zat half Nederland afgelopen jaar in Mexico, maar van deze bijzondere cowork-walhalla’s had je waarschijnlijk nog niet gehoord.

Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken is hot

Uit dit onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen gaan werken. Voor ieder wat wils natuurlijk en er zijn genoeg mensen die wel baat hebben bij een kantoor in de buurt, maar een hele grote (vaak jongere) generatie denkt daar wel even anders over.

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Rosa in Brazilië

Eén ding is zeker: avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet in de weg te zitten, sterker nog: die kunnen juist goed versterken. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken wanneer jij je productief bent.

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

 

Kortom: de werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Nu steeds meer meetings online zijn en de coronacrisis heeft laten zien dat thuiswerken heel veel voordelen heeft en je er heus niet ineens met de pet naar gooit, wordt locatie-onafhankelijk werken steeds vaker de norm. Voor een maand, een paar maanden of zelfs helemaal. We like!

Zo gaven we onlangs een kijkje in de remote keuken van onze editors: Rosa zat in Portugal en Brazilië, Malu in Curacao en Kenia en Margje in haar kampeerbusje in Spanje. Zó kan het dus ook.

Verrassende coworkplekken

Enfin, maar waar vind je nou die fijne plek om jezelf onder te dompelen in de natuur mét goede wifi? En dan liefst een beetje weg van de bekende hotspots?

Deze niet voor de hand liggende plekken, kan je vanaf nu op je cowork-walhalla lijstje zetten:

1. Serra de Estrela, Portugal

Wie denkt aan Portugal denkt waarschijnlijk aan de bekende stranden of populaire steden als Lissabon of Porto. Maar wist je dat Portugal veel meer te bieden heeft dan ‘alleen’ dat? Serra de Estrela is een berggebied gelegen in het Centraal-Oosten van het land en telt de hoogste berg van het vaste land van wel 1993 (!) meter hoog.

Het is een prachtig uitgestrekt gebied met tientallen schattige dorpjes, ontelbaar veel hike trails, skipistes (geen grap) met een rijke cultuur en geschiedenis. En dat op steenworp afstand van Lissabon of Porto.

Waarom komen er steeds meer systeemverlaters?

De regio speelt steeds meer in op remote workers en bouwde in 3 dorpjes coworkplekken met een uitzicht waar je U tegen zegt, onder andere in het dorpje Lapa dos Dinheiros. Doe ons zo’n coworktripje alsjeblieft!

Tof dus om heen te gaan in je eentje, of om een teamsessie te doen. Bekijk de website voor alle co-workplekken, je kunt gewoon een plekje reserveren als je in de buurt bent.

2. Ericeira, Portugal

Ben je voor een remote werktripje toch liever op zoek naar een plek waar je lekker aan het strand kan hangen, surfen, skaten en kan hiken langs de kust? Begrijpelijk. Eén van de meest upcoming stadjes aan de Portugese kust voor coworking is toch wel Ericeira.

Hoe fijn is het nu eigenlijk echt om een digital nomad te zijn?

Het is een klein dorpje, mar er is genoeg te doen qua evenementen, feestjes en marktjes, de surfcultuur is er sterk aanwezig en je bent slechts 30 minuten van Lissabon verwijderd. Heb je zin in een weekendje stad, dan is dat dus zo gepiept.

Onze favoriete cowork space is daar Kelp.

3. Madeira, Portugal

Je hebt het misschien al eens voorbij zien komen, maar het Portugese eiland Madeira heeft er veel aan gedaan om digital nomads aan te trekken. Een perfecte plek om even van de drukte van de stad te ontsnappen en in alle rust op het eiland te kunnen werken. Mét goede wifi natuurlijk, en er worden zelfs gratis coworkplekken aangeboden. Niet mis dus!

4. Fuerteventura, Spanje

Het Canarische eiland Fuerteventura is bij uitstek een ideale bestemming als je het even helemaal hebt gehad met de drukte en toe bent aan het langzame leven, een gemoedelijke, stabiele temperatuur en houdt van surfen of hiken.

Bijzondere eco-communities die je kan bezoeken in Europa

Het eiland wordt een steeds bekender toevluchtsoord voor overwinteraars en remote werkers en dat is niet zonder reden. Het is er prachtig, de zee is er strakblauw en het eiland kent tal van prachtige hikes. Inmiddels zijn er ook genoeg toffe coworkplekken te vinden op het eiland. Een bezoekje waard dus.

5. Valencia, Spanje

Spanje kent tal van bekende en minder bekende steden, en hetzelfde geldt voor kustplaatsjes in het Zuid-Europese land. Barcelona is natuurlijk de bekendste hotspot van het land, maar heb je al eens overwogen om een tijdje te vertoeven in Valencia?

De stad ligt pal aan het strand, telt oneindig veel gezellige barretjes en restaurantjes en fijne coworkplekken.

6. Boedapest , Hongarije

Kustplaatsen zijn natuurlijk altijd fijn, maar onderschat Oost-Europa niet. De Balkan-landen hebben ontelbaar veel parels aan steden, inclusief nachtleven en art scenes. Bij BEDROCK zijn we dan ook groot fan van Boedapest, de Hongaarse hoofdstad.

Remote werken én jezelf ontwikkelen in Kaapstad of Barcelona? Ga mee op cowork-reis met Sweet Spot Abroad

Met haar knusse barretjes met warme lampjes, feestjes aan de Donau, natuurwijnbarretjes, vintage marktjes én een goed aanbod aan cowerkplekken. Hoog tijd om eens een bezoekje te brengen dus!

7. Nederland

En vergeet natuurlijk ons eigen kikkerlandje niet: steeds meer steden hebben fijne werkplekken om eens een dagje vanuit te werken. Van Rotterdam tot Den Haag en van Utrecht tot Amsterdam.

Waarom ver gaan als je ook een lekker weekendje een stad in eigen land kan verkennen? Nieuwe prikkels, andere mensen en perfecte plekken om vanuit te werken.

Dus, waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️