Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 5 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Bijzondere eco-communities die je kan bezoeken in Europa

Heb jij nog geen vakantieplannen gemaakt en heb je zin in een bijzondere ervaring? Ga eens langs bij deze eco-communities in Europa. Een plek waar gezondheid, connectie en duurzaamheid samenkomen.

Wij hebben de vijf meest mooie plekken op een rijtje gezet.

Eco-communities in Europa

Van Spanje tot Duitsland; over heel Europa vind je bijzondere eco-communities.

Beneficio – Spanje

Wist je dat Beneficio een van de oudste eco-communities is? Het is in 1992 opgericht als een zelfvoorzienende ecologische gemeenschap in Spanje. Het wordt veelal de permanente Rainbow Gathering genoemd. De gemeenschap is een grote familie en ze proberen de idealen van liefde, respect, vrede, vrijheid en harmonie in de praktijk te brengen.

Alchohol en drugs zijn hier niet toegestaan, dat leidt volgens hen tot agressie. De mensen die in Beneficio wonen, leven niet om te werken en cold hard cash te verdienen. Ze genieten van een simpel leven dat meer biedt dan geld ooit kan kopen.

Werken voor geld is een achterhaald concept (maar onze bedrijven zijn hier wel op ingericht)

A Quinta da Lage – Portugal

Ben jij een groot fan van natuur en heb jij altijd al willen leren hoe het is om je eigen eten te verbouwen? A Quinta da Lage is een eco-boerderij in het zuidwesten van Portugal. Je kan hier toffe cursussen volgen zoals een perma-cultuur cursus, qi gong en sound healing.

Wil je niet meer weg? Verblijf dan op de boerderij waar je ondergedompeld wordt in de duurzame levensstijl terwijl je connect met de natuur, jezelf en anderen. Een bijzondere ervaring, want je kan overnachten in een waanzinnige yurt of boomhut!

Damanhur – Italië

Een van de meest spirituele eco-communities is Damanhur. Deze gemeenschap ligt in Piemont, wat ‘aan de rand van de bergen’ betekent. Deze commune is opgericht in 1975 door Oberto Airaudi. Het begon met 24 mensen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een gemeenschap met ruim 600 mensen verdeeld over 30 ‘nucleo’s’ verspreid over een waanzinnig mooie vallei in het Alpengebied.

Wat zo bijzonder is aan deze plek? Iedere nucleo is gericht op een bepaald onderwerp zoals healing, zonne-energie en zaadbesparing. Er zijn hier toffe workshops te volgen zoals volle maan rituelen en summer solstice. Of je kan je een paar weken aansluiten bij een nucleo naar keuze.

Nature Community – Duitsland

Nature Community ligt midden in de natuur, tegen de grens van Tsjechië. In 2016 heeft een groep mensen een vakantiepark omgetoverd tot deze Nature Community. Hier wonen zo’n 70 mensen die leven in verbinding met de natuur, dieren, mensen en het milieu. Door middel van perma-cultuur verbouwen zij hun eigen eten, geheel vegan.

Bovendien hebben ze een eigen energie en water-voorziening. Ook is er een eigen vrije school voor de 15 kinderen die er wonen. Hier naartoe gaan, is een absolute aanrader. Er worden diverse retreats georganiseerd zoals een nature retreat, een estatic dance retreat of een heart celebration.

https://www.bedrock.nl/groen-utopia-duurzaam-leven/

Ecodorp – Bergen

Je hoeft niet ver te reizen om in waanzinnig eco-communities te belanden. In Bergen vind je er namelijk ook eentje. Ideaal als je je een dag wilt onderdompelen in de natuur en een duurzaam leven. Je kan hier lekker met je handen in de aarde wroeten tijdens een meewerkdag met moestuinvaardigheden. Iedere eerste zondag van de maand kan je meedoen aan een rondleiding over het terrein van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Waar ga jij naartoe deze zomer? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️