Nina Pierson
Nina Pierson Mind 28 aug 2017

Drie regels van zenmonniken voor een simpel leven

Best grappig dat juist ik, een millennial pur sang (twee bedrijven/ moeder/ vrouw/ vriendin/ idealist/ auteur/Instagrammer) jullie in dit hoofdstuk ga vertellen hoe je een eenvoudiger leven kunt leiden. Maar ik heb ooit een vrouw die overgewicht had over gezond eten horen zeggen: ‘Do as I say, not as I do.’ Want ik zie wel degelijk het profijt van een eenvoudiger leven. Niet alleen voor je eigen gemoedsrust, maar ook voor het behoud van onze wereld. Wanneer we met niets tevreden leren zijn is alles ineens extra. Wanneer we ons vervelen zijn de momenten dat we iets doen des te spannender. Eenvoud is, zeker nu ik een dochter heb, belangrijker dan ooit. Ik wil aan haar het goede voorbeeld geven en vooral de ruimte nemen om met haar te zijn in plaats van alleen maar te doen. En met een eenvoudiger leven maak je ruimte om te leven: voor jezelf en voor je naasten.

Bedrock – Het Boek

In Bedrock – Het Boek schreef ik een hoofdstuk over hoe een eenvoudiger leven te leiden. Hieronder vind je een kleine teaser uit het boek. Benieuwd naar meer? Je kunt Bedrock – Het Boek hier al op Bol.com reserveren, zodat je ‘m als eerste in de brievenbus ontvangt op 12 september.

We hebben tegenwoordig genoeg goede redenen om het less is more-principe toe te passen in ons leven. Een eenvoudiger leven kan ervoor zorgen dat je minder afhankelijk bent van de spullen die je bezit. Het elimineert ook keuzes zodat je minder keuzestress ervaart. En door minder bezig te zijn met externe factoren als spullen, sociale afspraken en werkdruk maak je automatisch meer plek voor interne factoren zoals persoonlijke ontwikkeling, rust en acceptatie. Het hoeft niet zo drastisch dat je je hele leven op zijn kop moet zetten, maar er zijn vast aspecten in je leven waar het allemaal even wat eenvoudiger kan, of het nou op het gebied van voeding is, je sociale netwerk, je werk of je kledingkast.

Wil je een eenvoudiger leven leiden, dan is het belangrijk om eenvoudig te beginnen. En van wie kunnen we dat beter leren dan van zenmonniken? Hun levensstijl is opgebouwd uit eenvoud, regelmaat en rust en ze zijn expert in het elimineren van zaken die er niet toe doen. Nu zou het een idealistisch streven zijn om je leven zo uit te kleden als een zenmonnik doet, maar je kunt er in ieder geval wel de basisgedachte van meenemen in je dagelijkse, drukke leven.

No. 1. Singletasken in plaats van multitasken

Volgens een studie van het Institute of Psychiatry at the University of London verlaagt multitasken het iq tijdelijk sterker dan wiet roken of een nacht niet slapen. We denken dat we efficiënt bezig zijn, maar volgens de American Psychological Association daalt je productiviteit met maar liefst 40%. Dat komt omdat onze hersenen niet in staat zijn om twee dingen tegelijk te doen. En dat terwijl tweederde van de Nederlanders, volgens onderzoek van Psychologie Magazine, vindt dat hij prima kan multitasken.

Doe daarom één ding tegelijk: ‘When walking, walk. When eating, eat.’ Als je werkt aan een mail, werk dan non-stop aan die mail totdat hij af is, als je op de fiets zit, zit dan op de fiets en schrijf niet ondertussen die mail. Houd één browser tegelijk open. Door te singletasken in plaats van multitasken win je daar, volgens de American Psychological Association, 16 uur per week mee. Best fijn voor mensen die het gevoel hebben nooit genoeg tijd te hebben.

Benieuwd naar meer?

Je bestelt hier Bedrock – Het Boek.

Meer lezen

7x geluk in een handomdraai.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Drie regels van zenmonniken voor een simpel leven
Sluiten