Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 26 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom begraven we onszelf in werk?

Of we het nou leuk vinden of niet; werk is (een groot) onderdeel van het leven. Toch is het niet allesbepalend en hoeven we ons hier niet volledig in te begraven, iets wat veel mensen wél doen. Waarom is dit zo?

Werken neemt een groot deel van onze tijd in en bepaalt dus voor een groot deel hoe ons leven eruit ziet.

Werken weerhoudt ons van de stilte

Om rond te kunnen komen moet je werken, dat weten we allemaal. Maar werken biedt ook nog een andere makkelijke uitkomst; het weerhoudt ons van de stilte, laat The School of Life weten. Dit is een reden waarom zoveel mensen zichzelf begraven in werk. We zijn bang voor onze geest en gedachten en zoeken daarom afleiding in onze baan.

Wie ben jij?

Van jongs af aan hebben we geleerd om hier bang voor te zijn, omdat we dit vanuit onze ouders en leraren hebben meegekregen. Wie ben je los van je prestaties? En hebben we wel waarde buiten ons werk om? We durven vaak niet over deze existentiële vragen na te denken omdat we bang zijn voor het antwoord. Daarom ontwijken we het ‘echte’ werk en rennen onszelf voorbij.

Balans tussen werk en privé

Jezelf begraven in werk kan negatieve gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Bij het ervaren van veel werkstress ligt een burn-out namelijk op de loer. Daarom is het belangrijk om een goede balans tussen je werk en privé-leven te hebben.

Hoe vind je die balans?

  • Zorg voor een duidelijke grens tussen werk en privé, dit doe je bijvoorbeeld door geen werk berichten of e-mails in je privé tijd te checken.
  • Plan genoeg tijd in voor ontspanning én zelfreflectie. Beweging is een goede vorm van ontspanning, maar ook het lezen van een boek of het kijken van een serie kunnen ervoor zorgen dat je tot rust komt. Daarnaast is het van tijd tot tijd goed om na te denken over waar je staat in het leven en of je gelukkig bent.
  • Zeg soms nee. Werktaken zijn niet altijd noodzakelijk, maar kunnen je wel een hoop stress opleveren. Het is goed om te leren dat je niet overal ‘ja’ op hoeft te zeggen.
  • Praat met vrienden en familie. Die kunnen je helpen wanneer je moeite hebt met het vinden van de balans. Wellicht bieden zij je een ander perspectief of bieden ze steun.

Stress door werk? Zo laat jij het gepieker over je werk los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️