Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 1 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Let’s start great: tips om aan Veganuary te beginnen (en vol te houden!)

Januari is bij uitstek de maand om de spreekwoordelijke touwtjes weer even wat strakker aan te trekken. Veel mensen doen een Dry January om hun alcoholconsumptie na de feestdagen weer even recht te trekken of slaan weer massaal aan het sporten. En inmiddels is ook de trend om de hele maand plantaardig te eten niet meer weg te denken: veganuary. Doe jij mee? Zo hou je het vol!

Sinds Veganuary in 2014 in het leven is geroepen deden al ruim een half miljoen mensen uit 178 verschillende landen mee aan de vegan maand. Hoezo een maand plant-based dieet zo belangrijk is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen.

Veganistisch eten heeft niet alleen impact op het welzijn van dieren, maar ook op de wereld (de productie van dierlijke producten is verantwoordelijk voor 60 procent van de uitstoot uit de agrarische sector) en onze gezondheid (de kerstvakantie is het uitgelezen moment om de Netflix-docu The Game Changers nog ‘ns te bekijken).

Tips voor Veganuary

Denk je nu: ik wil met alle liefde meedoen, maar weet écht niet waar ik moet beginnen? Maak je geen zorgen, we zouden Bedrock niet zijn als we je geen handje zouden helpen.

1. Vind een maatje

Alles wordt makkelijk (en leuker!) als je ‘t met een partner in crime kunt delen. Heb jij een vriend of vriendin die de uitdaging ook wel wilt aangaan? Of misschien krijg je je moeder wel enthousiast? Motiveer elkaar dan om het zo goed mogelijk vol te houden. Je zal gauw merken dat als je elkaar dagelijks updates, inspiratie en bevindingen stuurt, het veel makkelijker gaat. Bijkomstig voordeel: je onderhoudt contact met iemand die je graag hebt.

Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist

2. Lees (of kijk) je goed in

Daarmee samenghangend: hoe meer motivatie, hoe gemakkelijker het wordt om je voeding om te gooien. En het moge duidelijk zijn dat vegan eten veel voordelen heeft!

Er zijn dan ook genoeg boeken, documentaires en podcasts die ingaan op het waarom van veganisme. Wat is de impact van vlees op het milieu, hoe gaat de zuivelindustrie om met dieren? Deze motivatie is in feite de basis voor jou als beginnende vegan. Ook dit soort tips zijn leuk om naar je Veganuary buddy te sturen.

3. Vul je voorraadkast slim aan

Een goed gevulde voorraadkast is het begin van alles. Want als die vol met lekkere plantaardige ingrediënten zit, ben je minder geneigd om in een zwak moment te grijpen naar dierlijk fast food. Wij maakten eerder een lijstje van de musthaves van het keukenkastje van iedere vegan. Tip: plan alvast een tripje naar de Aziatische supermarkt…

8 x de beste vegan kookboeken van 2021

4. Zie het als ontdekkingstocht

Vegan eten is een fijne ontdekkingstocht waarbij je nieuwe dingen leert kennen en creatief leert zijn in de keuken. Probeer dat dan ook zo te zien en geef niet op als er eens een experiment in de keuken mislukt. Met deze ingesteldheid zul je Veganuary niet alleen makkelijk volhouden, maar ook nog ver daarna.

In dat opzicht kun je vegan eten ook beschouwen als een hobby waarin je jezelf steeds verder ontwikkelt. Vegan kookboeken, kookvideo’s van vegan chefs (die van The Korean Vegan zijn bijvoorbeeld geweldig!) en artikelen over plantaardige voeding kunnen je helpen in je ontdekkingstocht.

5. Gebruik recepten (er zijn er véél)

Heb je geen idéé hoe je moet beginnen aan een vegan pastagerecht? Of aan vegan taart, of een kindvriendelijk plantaardig diner? Geen paniek: er zijn ontzéttend veel recepten die je kunt raadplegen en die voor jou al het werk doen.

Ook op Bedrock hebben we trouwens al heel wat toffe vegan recepten die je kunt raadplegen. Van vegan dan dan noodles tot vegan snickerstaart en vegan bananenbrood: het kan allemaal.

6. En tot slot… het is oké als je niet perfect bent

Maak jezelf niet te gek en word niet meteen boos op jezelf als je ‘s een keer de mist ingaat. Dat is oké! Niemand is perfect en een foutje zit in een klein hoekje.

En tip: noem het ook geen fout. Je doet al hartstikke goed je best en dat je ‘s een keer iets eet wat per ongeluk niet vegan is, kan gebeuren. C’est la vie. Iemand die gezond wilt eten, eet ook wel ‘s een stukje (of reep) chocolade teveel. Hierna pak je de draad gewoon weer vol goede moed op!

12 x inspiratie voor de lekkerste vegan brunch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️