Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 7 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

PMS en PMDD: Dit is wat het is en zo ga je ermee om

Buikpijn, hoofdpijn en een chagrijnig humeur, vlak voor en tijdens de menstruatie krijgen de meeste vrouwen te maken met lichamelijke en geestelijke klachten. Als je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS) of Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD) zijn de klachten een graadje erger. Of zeg maar gerust een graad of tien. Elke vrouw met PMS en PMDD weet hoe heftig de klachten kunnen zijn. Ongesteld zijn is sowieso geen pretje, maar als je last hebt van PMS of PMDD kan het je dagelijks functioneren beïnvloeden. Dit is wat PMS en PMDD precies inhoud en hoe je ermee omgaat.

Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?

Zou het niet fijn zijn om gewoon een memo te ontvangen met de tekst: gefeliciteerd je eierstokken werken nog, tot volgende maand! Het zou in ieder geval een stuk leuker zijn dan zeurige buikpijn en een onrustige huid.

De kans is groot dat je de term PMS weleens hebt gehoord. PMS is een verzamelnaam van maandelijks terugkerende klachten die optreden in de periode voor de menstruatie. De ernst van de klachten en het soort klachten verschilt per vrouw. Bij PMS verschijnen de klachten altijd voor de menstruatie. Meestal is dit enkele dagen tot twee weken voor de rode golf.

De symptomen van PMS en PMDD komen overeen met de ‘normale’ ongesteldheidsklachten. Hierdoor wordt de term PMS vaak ten onrechte gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen.

Wat is PMDD?

De term PMDD is voor de meeste mensen nog vrij onbekend. PMDD staat voor ‘premenstrual dysphoric disorder’ en is een ernstigere vorm van PMS. De klachten kunnen vooral emotioneel erg heftig zijn. Ongeveer vijf procent van de vrouwen heeft last van PMDD. Ook zij ervaren zowel lichamelijke en geestelijke klachten, alleen hebben de emotionele klachten de bovenhand. Het gaat hierbij om zware depressieve gevoelens tot aan dagelijkse woedeaanvallen.

Alles op een rijtje: de verschillende soorten anticonceptiepillen en de bijwerkingen

Geen aanstellerij

De gemene stiefzusjes PMS en PMDD werken net zoals je menstruatiecyclus. Dat betekent dat je een PMS en PMDD klachtenvrije periode hebt en vervolgens begint het feestje weer opnieuw. Er is nog weinig bekend over de oorzaak van PMS en PMDD. De klachten worden dan ook niet door iedereen erkent en in sommige gevallen wordt het als aanstellerij neergezet.

Een groot probleem, zeker gezien de ernst van de psychische klachten. Ook kan PMS klachten zoals epilepsie, migraine, diabetes, astma en/of allergieën verergeren. Het is dus ontzettend belangrijk dat het wel serieus wordt genomen!

Nog veel onduidelijkheid

Vrouwen die last hebben van PMS en PMDD hebben niet meer hormonen dan andere vrouwen. Waarschijnlijk wordt PMS veroorzaakt door een overgevoeligheid voor progesteron. Een hormoon dat wordt afgegeven na de ovulatie. De diagnose kan alleen worden vastgesteld aan de hand van een klachtenpatroon. Het is dus verstandig om bij te houden wanneer de klachten beginnen, wat de klachten zijn en hoe lang ze aanhouden.

Volgens een artikel in OPZIJ heeft 25 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van PMS. Ander onderzoek spreekt weer over ongeveer vijf procent. De kans is groot dat PMS erfelijk is. Ook nemen de klachten toe na je dertigste of na het krijgen van kids. Het goede nieuws is dat de klachten tijdens de menstruatie zelf weer verdwijnen. Ook na de overgang heb je er geen last meer van.

Reactie op de ophef omtrent het hormoonspiraal: interessant onderzoek, maar het kan in de prullenbak

Symptomen PMS en PMDD

Wil je weten of je last hebt van PMS of PMDD? Dit zijn de klachten die maandelijks optreden vlak voor de menstruatie:

  • Pijnlijke en gespannen borsten
  • Buikpijn en buikkrampen
  • Lage rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtspijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Vocht vasthouden (bijvoorbeeld in handen en voeten)
  • Gewichtstoename
  • Prikkelbaarheid
  • Angsten
  • Depressieve gevoelens
  • Vermoeidheid/gebrek aan energie
  • Wisselende stemmingen
  • Woedeaanvallen en driftbuien
  • Slecht slapen
  • Moeite met concentreren
  • Onredelijk zijn
  • Libidoverlies
  • Een gespannen gevoel
  • Geestelijke klachten PMS

Zo verminder je PMS en PMDD-klachten

Er is helaas geen pilletje die de klachten wegneemt, maar deze drie tips helpen je een beetje!

1. Vermijd stress

Stress vermijden is altijd een goed idee. Als je last hebt van PMS en PMDD doe je er goed aan om extra lief voor jezelf te zijn. Ga op tijd naar bed, mediteer voor het slapen gaan en praat over je gevoelens. Het zijn kleine dingen, maar ze dragen bij aan hoe je je voelt en helpen je klachten te verminderen.

2. Voldoende beweging

Zit je niet lekker in je vel? Sporten geeft een fijn gevoel en energie. Dus pak de yogamat of ren al die gevoelens er lekker uit. Ja, ook als je hier eigenlijk geen zin in hebt. De endorfine die vrijkomt, maakt je instant happy en geeft je nieuwe energie.

Dit vind je misschien ook interessant: Heb je een down gevoel? Probeer deze dingen eens

3. Goede voeding

Ook helpt het als je extra vitamines eet. Drink minder alcohol en cafeïne en eet meer groente en fruit. Als je veel vocht vasthoudt en last hebt van gespannen borsten, vermijd dan keukenzout. Probeer eens ongeraffineerd zout, dit helpt om minder vocht vast te houden.

Heb jij PMDD of denk je PMDD te hebben? Voor meer informatie over PMDD en support kun je terecht bij Stichting PMDD Nederland.

Hoe je goed voor jezelf moet zorgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️