Kiara Louis
Kiara Louis Psychologie 2 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Mensen met astma en allergieën hebben vaker psychische stoornissen

Astma is een chronische aandoening aan de longen, waarbij je dagelijks veel klachten kunt ervaren. Sowieso al een heel vervelende ziekte, maar hij is nu ook nog eens in verband gebracht met ontwikkelen van een psychische stoornis. Dat blijkt uit een studie van Dr. Nian-Sheng Tzeng, die als psychiater in een ziekenhuis werkt. Op een gegeven moment begon hij een patroon te zien: patiënten met de zogeheten drie A’s hadden allemaal last van klachten op emotioneel gebied. De drie A’s staan voor astma, allergie en atopische dermatitis, ook wel eczeem genoemd. Door deze observatie wilde Tzeng onderzoeken in hoeverre allergische reacties te maken hebben met psychische aandoeningen.

De drie A’s

Voor zijn onderzoek zijn er meer dan 45.000 mensen getest, die last hadden van alle drie de A’s. Ook werden er meer dan 130.000 mensen bestudeerd die geen last hadden van deze allergische reacties. Wat bleek? Van de mensen die wél fysieke problemen hadden, had ook meer dan 10 procent een psychische aandoening ontwikkeld.

Onder de mensen zonder allergische klachten lag dat veel lager: op 6,7 procent. De uitkomst van het onderzoek is dan ook dat mensen met allergieën 1,6 keer vaker een psychische stoornis ontwikkelden dan degenen zonder allergie of astma.

Dit vind je vast ook interessant: Te weinig jongeren praten over psychische klachten.

Inflammatie als oorzaak

De vraag is natuurlijk hoe dit precies kan. Volgens het team van Tzeng heeft het allemaal te maken met inflammatie, oftewel ontstekingen. Ontstekingen gaan veel verder dan hoe de meeste mensen ze kennen: The National Center for Biotechnology Information omschrijft inflammatie als de algemene reactie van ons immuunsysteem op stimuli.

Allergische klachten, waar miljoenen mensen last van hebben, zijn als het ware een overreactie van het immuunsysteem. Wetenschappers beginnen te denken dat psychische aandoeningen dezelfde oorzaak hebben: inflammatie zou de factor kunnen zijn die allergische aandoeningen verbindt met psychische stoornissen. Dat idee wordt ook onderbouwd door een andere studie, waaruit blijkt dat depressie reageert op een ontstekingremmend dieet. Soms heeft zo’n dieet meer impact dan medicatie, volgens de studie.

Hogere kans op klachten

Al deze onderzoeken sluiten goed aan bij de uitkomst van de studie van Tzeng: de oorzaak van allergieën kan artsen helpen om psychische aandoeningen beter te begrijpen én te behandelen. ‘We willen de behandelaren van patiënten met allergische klachten laten weten dat zij een hogere kans hebben op psychische aandoeningen. Door hun emotionele gezondheid te monitoren, kunnen latere psychische stoornissen misschien worden voorkomen.’

Meer over psychische klachten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mensen met astma en allergieën hebben vaker psychische stoornissen
Sluiten