Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Better World 6 aug 2018

Nieuw initiatief: dit bedrijf bezorgt ‘lelijke groenten en fruit’

Lelijke groenten en fruit halen vaak de schappen van supermarkten niet. En dat terwijl het zoveel gezondheidsvoordelen kan hebben. Zoals extra rijpe bananen waar meer vitamines inzitten dan in de perfecte gele variant. Om verspilling tegen te gaan is er in Londen een nieuw project gestart en wij zijn fan! Het concept Oddbox is bedacht door een Engels koppel. Zij doken in de wereld van lelijke groenten en fruit en concludeerden dat er te veel wordt weggegooid. Voedsel waar eigenlijk niets mis mee is, maar dat wegens hoge (schoonheids)eisen niet wordt verkocht in de supermarkt.

Supermarkten zijn niet ge√Įnteresseerd

Ontzettend veel lelijke groenten en fruit worden jaarlijks weggegooid, omdat consumenten volgens supermarkten er niet ge√Įnteresseerd in zouden zijn. Maar met een misvormde aubergine is eigenlijk niets mis.¬†Dat consumenten wel degelijk ge√Įnteresseerd zijn, blijkt nu uit het succes van Oddbox.¬†Weggooien is dus hartstikke zonde.

In de eerste ‘slow food village’ in China gaat iedereen duurzaam voedsel eten

Genoeg lelijk groenten en fruit voor iedereen

Jaarlijks gaat er eenderde van het wereldwijde geproduceerde voedsel verloren. Dat is een schrikbarend getal van 1.3 miljard ton per jaar! En dat terwijl er nog zoveel mensen op de wereld honger lijden, maar ook daar heeft Oddbox aan gedacht. Het bedrijf doneert¬†tien procent van hun inkopen aan goede doelen. In¬†totaal heeft Oddbox¬†12.000 groenten en fruit gedoneerd. En door de 151.000 ‘onverkoopbare’ verse producten die ze hebben verkocht, is er 221.000 koolstofdioxide bespaard.¬†

Een wereldwijde beweging

Steeds meer bedrijven zetten zich wereldwijd in tegen voedselverspilling. In Nederland kan je bijvoorbeeld bij Instock genieten van duurzame gerechten. Deze zijn gemaakt van producten die supermarkten en producenten niet kunnen verkopen, omdat ze niet aan de gestelde eisen voldoen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. We hebben nog wel een lange weg te gaan, maar we gaan de goede kant op!

Meer lezen over voedsel

Toe aan een nieuwsbrief die je écht verder helpt? Meld je aan voor de Bedrock Weekly.

        

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl√ļs elk weekend de best gelezen artikelen ūüĆŅ

Reageer op artikel:
Nieuw initiatief: dit bedrijf bezorgt ‘lelijke groenten en fruit’
Sluiten