Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Betere wereld 29 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Bij het duurzame restaurant Instock eet je gerechten die voedselverspilling tegengaan

Bij Bedrock zijn we niet alleen bezig met een bewust leven, maar óók met een gelukkig leven – en daar hoort ook genieten van lekker eten, drinken en samenzijn bij. Daarom delen we zo nu en dan fijne hotspots met een Bedrock-randje. Dit keer vertellen we je alles over het duurzame concept en bijzondere eten van InStock. Kromme groentes en fruit dat er niet perfect uitziet, oud brood dat ‘al’ een dag in de winkel heeft gelegen: bij Instock maken ze heerlijke gerechten met ingrediënten en producten die de supermarkten en producenten niet kunnen verkopen. Wist je dat we met z’n allen zo’n 30 procent van het geproduceerde voedsel verspillen? Dat komt neer op zo’n 1,3 miljard ton (!) per jaar.

Minder voedselverspilling, beter milieu

Voor de productie van ons voedsel zijn veel grondstoffen nodig, zoals voor de verpakking, maar je verbruikt ook de energie die het kost om het product te telen en transporteren. Enorm zonde dat we een derde van dit voedsel niet opeten en op die manier het milieu onnodig belasten. Gelukkig zijn er daarom initiatieven als Instock, die voedselverspilling tegengaan.

Dit vind je misschien ook leuk: Dit is alles wat je moet weten over voedselverspilling

Bij Instock komen er dagelijks grote hoeveelheden kratten met voedsel binnen, zoals overschotten aan aardappelen en citrusvruchten, maar ook producten met een schoonheidsfoutje. Die komen aan bij het zogenaamde Food Rescue Center. De chefs van Instock maken van het geredde voedsel vervolgens verrukkelijke (écht!) gerechten die er ook nog eens pico bello uitzien.

Instock heeft gerechten met een duurzaam verhaal

Voorheen gebeurde dat door creatief aan de slag te gaan met ‘de oogst van de dag’ en at je bij Instock dus altijd wat de pot schafte. Maar door het toegenomen aantal producten en door slim gebruik te maken van verschillende conserveringstechnieken, is er nu ruimte gekomen voor een keuzemenu met acht verschillende gerechten.

Dit vind je vast ook interessant: Klaar met voedselverspilling? Via deze app koop je eten dat anders wordt weggegooid

Bij de gerechten staan de acht conserveringstechnieken voor voedsel centraal. Zo bestel je er gebrande groenten die zijn ingemaakt in rijstwijn en miso of een romige bloemkoolcrème met een gefermenteerde broodsoep (oftewel Poolse Zurek). In veel gerechten wordt het product van schil tot pit gebruikt en alles wat je eet bestaat nog steeds voor minimaal 80 procent uit gered voedsel.

Duurzaam gerecht Instock serveert gerechten van gered voedsel

Daarnaast stoppen de chefs al hun creativiteit in de gerechten (want om van de producten die je binnenkrijgt gezamenlijk iets lekkers te maken, is niet altijd even makkelijk!) en halen ze inspiratie uit hun eigen levens. Zo had één van de koks een relatie met een Poolse vrouw, waardoor hij werd geïnspireerd tot het recept voor de gefermenteerde broodsoep. Extra leuk: ze verkopen ook eigen bier, dat wordt gemaakt van geredde aardappels en boterhammen.

De impact van een bordje gered voedsel

Met één viergangendiner red je bij Instock onder andere 1,74 kilo CO2 die wordt uitgestoten tijdens het vervoeren of verpakken van het eten en 2470 liter water. Om het even te verduidelijken: dat staat gelijk aan 50 keer douchen!

Trek gekregen? Je vindt Instock in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Er zijn ook plannen om ook Rotterdam en Leiden te voorzien van een duurzaam portie gered voedsel.

Duurzaam restaurant Instock Amsterdam

Zelf voedselverspilling tegengaan

Los van eten bij intiatieven als Instock, kun je ook zelf aan de slag om minder voedsel te verspillen. Gooi jij je voedsel bijvoorbeeld te snel weg? En let eens op deze zes gouden regels die je gemakkelijk zelf kunt toepassen om minder te verspillen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bij het duurzame restaurant Instock eet je gerechten die voedselverspilling tegengaan
Sluiten