Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk News 19 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

In de categorie ‘steengoed bezig’: het eerste klimaatneutrale restaurant van Nederland is een feit

Bij Bedrock houden we van lekker eten, maar ook van eten dat bijdraagt aan een goede wereld. We kiezen niet voor niets zoveel mogelijk voor de vegetarische of veganistische optie. Maar sinds de dag van gister is ook het eerste klimaatneutrale restaurant van Nederland een feit. En dat vinden we maar al te goed nieuws!

Wist je dat eenderde van de uitstoot aan broeikasgassen is toe te rekenen aan de wereldwijde voedselindustrie? De startup GiantLeaps vond dit op zijn zachtst gezegd ‘niet oké’ en vond dat het tijd werd om hier iets aan te doen.

Eerste co2-neutrale bedrijfsrestaurant

Het resultaat: samen met cateraar Hutten heeft de startup het eerste co2-neutrale bedrijfsrestaurant van Nederland gerealiseerd. Waar je die vindt? Bij Koppert Cress in Monster.

Om te bekijken in hoeverre het restaurant klimaatneutraal zou zijn, heeft GiantLeaps berekend wat de impact op het klimaat is van het eten wat Hutten verzorgd aan het bedrijfsrestaurant. Dit bleek 43,4 ton CO2 te zijn. Om je hier een voorstelling bij te geven: dit is hetzelfde als 5¼ rondjes om de aarde in een gemiddelde benzineauto. Koppert Cress compenseert deze uitstoot volledig via de Golden Standard CO2 compensatie.

Hoe werkt dat dan?

Ook heeft GiantLeaps een Impact Calculation Tool ontwikkeld die het voor restaurants mogelijk maakt om inzicht te krijgen in de impact die het voedsel dat zij inkopen, heeft op het klimaat. Met deze data kunnen restaurants beter inspelen op hun inkoopproces en deze aanpassen.

Zoals de oprichtster van GiantLeaps, Laura Heerma, zelf mooi uitlegt: “Vergelijk het met een snelheidsmeter. Pas als je weet wat je snelheid is, weet je of je te hard rijdt. Onze tool creëert een bewustzijn en spoort aan tot nog klimaatvriendelijker inkopen.”

Zes gouden regels tegen het verspillen van voedsel (makkelijk zelf te doen!)

What’s next?

Welke (bedrijfs)restaurants gaan volgen? Wij zijn benieuwd! In de tussentijd eten wij graag een hapje bij andere duurzame restaurants, zoals restaurant InStock, waar ze met gerechten van geredde producten voedselverspilling tegengaan.

Zelf voedselverspilling tegengaan?

Los van de mooie initiatieven zoals die van GiantLeaps, kun je zelf ook kleine dingen doen om je footprint te verkleinen. Gooi jij bijvoorbeeld jouw voedsel te snel weg? En check eens op deze 15 manieren om je plastic footprint te verkleinen. En voor de lucky vakantiegangers onder ons: zo pak jij het deze vakantie duurzaam aan.

Meer duurzame nieuwtjes en tips? Meld je aan voor de Bedrock Weekly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In de categorie ‘steengoed bezig’: het eerste klimaatneutrale restaurant van Nederland is een feit
Sluiten