Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 25 jul 2018

Wetenschappelijk bewezen: 7 keer geluk in een handomdraai

Google het woord ‘geluk’ en je beeldscherm vult zich binnen onder de seconde met duizenden hits. Van inspirerende quotes van Grandi en Aristoteles tot advertenties voor zelfhulpboeken en heel veel klavertjes vier. Het moge duidelijk zijn, geluk houdt ons bezig. Niet zo gek, want geluk is verreweg het hoogst haalbare ideaal. Gelukkige mensen leven bovendien langer, zijn productiever en hebben een beter immuunsysteem. En hoewel geluk deels afhankelijk is van externe factoren, kun je het heft ook een beetje in eigen hand nemen. Daarom zetten wij de 7 simpelste manieren voor meer geluk voor je op een rij. Geen dank!

7 keer geluk in een handomdraai

1. Slaap zacht

Er is weinig fijner dan een middagdutje, uitslapen op zondagochtend of een goed nachtrust (acht uur!). Baby alpaca’s komen in de buurt, maar dat is het dan ook wel.

En slapen is niet alleen geweldig, maar ook essentieel om lekker in je vel te zitten. Mensen die te weinig slaap krijgen (slechts vier uur per nacht) zijn namelijk pessimistischer en presteren minder goed op de werkvloer. Need we say more?

2. Mediteer

Hoewel mediteren voor sommige mensen verre van ontspannen is (serieus, gedachten uitschakelen is hard werken) zijn er genoeg gezondheidsvoordelen om toch nog maar eens een poging te wagen.

Volgens onderzoek leidt 8 weken dagelijks mediteren namelijk tot een groter geluksgevoel. Kleermakerszit, here we come!

3. Begin de dag met een lach

Lachen zorgt ervoor dat stress verhogende hormonen als adrenaline, cortisol en dopamine onderdrukt worden, terwijl stoffen die je stemming een boost geven juist vrijkomen.

Zoals endorfine, dat ook nog eens de bloeddruk verlaagt én als pijnstiller werkt.

4. Crank up the volume

Het kan een behoorlijke opluchting zijn om na een rotdag op je werk de volumeknop een paar tandjes omhoog te draaien en mee te blèren met je favoriete nummer. Uit onderzoek blijkt dat dit ook echt helpt om je humeur een boost te geven.

Wie naar uitgesproken positieve muziek (denk: Pharrel’s ‘Happy’ of ‘Three little birds’ van Bob Marley) luistert met de intentie gelukkiger te worden, voelt zich binnen mum van tijd vrolijker.

5. Leer iets nieuws

Het woord ‘hobby’s’ proberen we sinds het invullen van vriendschapsboekjes in groep 5 zoveel mogelijk te vermijden. Maar eigenlijk dekt dit woord misschien nog wel het best de lading.

Doe een cursus salsa dansen, ga op surfles of leer golfen. Zo lang het maar een activiteit is die je het huis uit krijgt én waardoor je nieuwe dingen leert. Jezelf uitdagen kan namelijk tot een groter geluksgevoel leiden, stellen experts.

6. Get busy

In de slaapkamer wel te verstaan. Dat stress je een rotgevoel geeft, is geen geheim. Maar gelukkig bestaat er een niet onaangenaam en geheel natuurlijk medicijn, namelijk: een orgasme.

Seks kan niet alleen je humeur een boost geven, maar vermindert ook angstgevoelens en stress. Oh, en dan is ook nog eens bewezen dat mensen met een gezond seksleven gelukkiger zijn.

7. Tel je zegeningen

‘Wat zeg je dan?’ is misschien wel de meest uitgesproken zin onder ouders. En daarmee hadden ze dus ook echt een punt. Want naast dat het beleefd is om netjes ‘dank je wel’ te zeggen, heeft het ook méér nut dan etiquette.

Dankbaar zijn leidt namelijk tot een veelvoud van positieve emoties, zoals meer energie en optimistische gedachten. Naast het simpelweg vaker bedanken van mensen zou je ook een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij kunnen houden.

Klinkt een beetje geitenwollensok, maar zelfs het neerpennen van één korte zin per dag (‘ik ben vandaag dankbaar voor…’) maakt je al gelukkiger.

Meer lezen over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wetenschappelijk bewezen: 7 keer geluk in een handomdraai
Sluiten