Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 30 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Emotionele pijn: hoe ga je ermee om én wat is het precies?

Als het op emotionele pijn aankomt, geldt: you can run, but you can’t hide. En dus zit er niks anders op dan je enorm ellendig te voelen, bij voorkeur met fles wijn en huilmuziek.

Er zijn van die momenten dat ratio volledig overheerst wordt door gevoelens. Natuurlijk weet je ergens heus wel dat je gebroken hart ooit weer gelijmd wordt. En dat je je ook echt niet voor altijd en eeuwig zo ellendig zult voelen als op dat moment, maar eventjes voelt het gewoon wel zo.

Onaangename emoties en de hele mikmak

En soms wel langer dan heel eventjes, soms kan zo’n gevoel best wel lang aanhouden. De hele mikmak aan onaangename emoties en algehele malaise komen dan langs. Kortom: je hebt last van emotionele pijn. En er zijn weinig dingen erger, dat weten we allemaal. Ook weten we allemaal dat we er vroeg of laat mee te maken krijgen. Maar hoe ermee om te gaan, blijft nog wel een dingetje.

Zo heb ik een vriendin die haar agenda in tijden van emotionele pijn zo belachelijk vol plant dat ze simpelweg geen tijd heeft om na te denken. En een andere vriend boekt zodra er iets naars gebeurt in zijn leven direct een ticket naar Verweggistan om daar met nieuwe vrienden die zijn geschiedenis niet kennen twee maanden te feesten op een bounty-eiland.

Lees ook: Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden

En hoewel ik mezelf over het algemeen graag als emotioneel stabiel zie, heb ik in tijden van ernstige emotionele pijn de neiging om me compleet te verliezen in mijn eigen misere.

Het liefst zit ik dan dagenlang op mijn eigen keukenvloer te zwelgen in zelfmedelijden, bij voorkeur met een fles witte wijn en de meest zielige muziek die ik maar kan vinden. En dit kan ik dan gerust een tijdje volhouden, tot het moment dat ik besluit dat er genoeg gejankt is en het tijd wordt om uit dat dal van doffe ellende te klimmen.

De emotie voelen

Of het nou echt de meest constructieve manier is om iets te verwerken betwijfel ik, maar hé it works for me. En ik loop tenminste niet voor het gevoel weg, denk ik dan. Dat is namelijk het slechtste wat je kan doen. Nare emoties die worden weggestopt, komen tenslotte vaak 10 keer vervelender weer bovendrijven.

Ook interessant: Zo zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen

Schaamte, eenzaamheid, verdriet, leegte, boosheid, het gevoel dat je niks waard bent. Er zijn weinig gevoelens zo naar als deze. En toch heeft het zin ze te voelen, hoe verschrikkelijk ook. Vaak vinden we ergens diep van binnen dat we ons niet rot mógen voelen om bepaalde situaties of denken we stiekem dat we ons niet moeten aanstellen.

Verwissel de rol van emotie

Maar probeer je eens voor te stellen dat jij het niet bent die met dit gevoel rondloopt, maar je beste vriendin. Zou je haar ook dwingen om verdriet of boosheid weg te stoppen? Nee. Sta jezelf daarom toe je af en toe even ongelofelijk kut te voelen (excuse my french) en wees vervolgens net zo lief voor jezelf als je voor haar zou zijn.

Het zorgt er helaas niet voor dat je onmiddellijk weer het zonnetje in huis bent, maar het werkt een stuk beter dan voor je gevoel wegrennen. Want op het gebied van emoties geldt nu eenmaal: you can run, but you can’t hide.

Meer lezen over verdriet en emoties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️