Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 30 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Mensen die van zwarte humor houden schijnen slimmer te zijn

Grapjes komen in veel verschillende soorten en maten. Sommige bestaan uit lollige woordspelingen, andere spelen in op clichés of hebben een donker randje. Zo is zwarte humor gebaseerd op het leed van anderen. Moet jij daar hard om lachen? Dan zou je zomaar slimmer kunnen zijn dan mensen die het niet grappig vinden.

Twee mannen zitten in een kroeg. De ene vraagt aan de ander: ‘wat drink jij?’
Waarop hij antwoordt: ‘een magisch biertje.’
‘Waarom is het een magisch biertje?’
‘Ik zal het je laten zien.’ De man neemt een slok van het magische bier en springt uit het raam, vliegt om het gebouw heen en neemt daarna weer plaats op zijn barkruk.
‘Wow, dat wil ik ook.’ De andere man neemt een grote slok van het magische bier, springt uit het raam en spettert in stukjes uit elkaar op de grond.’
‘Je bent echt een klootzak als je drinkt, Superman’ zegt de barman.

Onderzoek

Een studie van The Journal of Cognitive Processing heeft het intelligentieniveau onderzocht van mensen die van zwarte humor houden. De Reader’s Digest vat het resultaat als volgt samen: “een team van psychologen concludeert dat mensen die van zwarte humor houden hoogstwaarschijnlijk hogere IQ’s hebben, minder agressie tonen en zich makkelijker van negatieve gevoelens kunnen distantiëren dan mensen die er niets mee hebben.”

Lees ook: Het jongste kind is meestal de grappigste en de oudste heeft meer succes (een psycholoog legt uit)

Hoe dat onderzoek eruitzag? 156 mannen en vrouwen moesten naar 12 cartoons van Uli Stein kijken, die uiteraard om zijn donkere grappen bekend staat. De deelnemers moesten aangeven of ze de grappen begrepen en of ze ‘m grappig vonden. Hierna moesten ze een paar IQ-tests nemen en vragenlijsten invullen over hoe ze zich op dat moment voelden, of ze ooit agressief werden en wat hun opleidingsniveau was.

Wat meteen opviel was dat de uitkomsten erg consistent waren. De mensen met een hoger IQ vonden de zwarte humor grappiger dan mensen met een lager IQ. Nu denk je misschien dat als je hiervan houdt, je ook een lichte neiging hebt om wat agressiever in het leven te staan.

Maar niets blijkt minder waar. Degenen die de donkere humor leuk vonden, schenen ook minder geneigd te zijn om agressieve buien te hebben. Op zich klopt dat wel als je bedenkt dat je een vrolijker (en dus minder agressief) mens bent als je graag lacht.

Maar waarom zouden mensen met een hoger IQ dit soort humor leuker vinden? Volgens The Science of Us heeft het te maken met de complexiteit van de grap.

Met andere woorden je moet slimmer zijn om deze soort grappen te begrijpen.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️