Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 8 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Kunnen we volledig klimaatneutraal leven (en hoe ziet dat eruit)?

De planeet kampt met een wereldwijde opwarming, een opwarming zó snel dat het op de relatief korte termijn grote invloed kan hebben op heel veel ecosystemen op aarde. Met als gevolg dat we wereldwijd hard ons best moeten doen om de klimaatverandering zoveel mogelijk in te perken. Hoe? Door je ecologische voetafdruk te verminderen en dus je CO2-uitstoot (het meest bekende broeikasgas) tot een minimum te beperken. Maar kán dat eigenlijk wel, klimaatneutraal leven? En hoe ziet dat er dan uit?

In de klimaatakkoorden wordt wereldwijd door overheden afgesproken wat landen kunnen (lees: moeten) doen om de CO2-uitstoot per land zoveel mogelijk terug te dringen. Het is een effectieve manier omdat overheden invloed hebben op de uitstoot van grote (en kleine) vervuilende bedrijven bijvoorbeeld.

Niet zo gek dus dat je de term ‘klimaatneutraal’ steeds vaker terug ziet komen. Maar wat betekent klimaatneutraal eigenlijk? En kan dat überhaupt wel in een wereld waar achter bijna alle producten CO2-uitstoot zit? Van spullen tot voeding en van vervoer tot materialen?

Klimaatneutraal leven

Als we niet minder gaan klimaatneutraal leven en op deze manier doorleven, zal de klimaatverandering alleen maar toenemen. Van nature bestaat er overigens ook zoiets als een klimaatopwarming, maar de mens draagt daar nu – vooral sinds de industriële revolutie – enorm aan bij.

We kunnen het al merken aan het weer dat steeds extremer wordt (zoals de hittegolven van afgelopen jaren), de biodiversiteit die afneemt (met alle grote gevolgen van dien) en met een veranderend klimaat kan er uiteindelijk een tekort komen aan voedsel en water.

Ook zien we het aan Earth Overshoot Day elk jaar weer eerder plaatsvindt dan het jaar ervoor. Het is de dag waarop we alle natuurlijke bronnen voor dat jaar hebben gebruikt en beginnen te leven op de reserves van de aarde. We halen dus meer úít de aarde dan we erin stoppen.

Of CO2-neutraal

Om deze opwarming te stoppen, wordt er steeds vaker over klimaatneutraal (leven) gesproken, wat betekent dat je niet bijdraagt aan klimaatverandering. Wat overigens niet te verwarren is met CO2-neutraal leven, wat specifiek betekent dat je geen CO2 uitstoot. Klimaatneutraal is dus een breder begrip.

Ook lezen: Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan

Je CO2-uistoot verminderen, kan op allerlei manieren: minder vlees of zuivel consumeren (deze industrie is de meest vervuilende ter wereld), minder nieuwe kleding kopen (de fast fashion-industrie zorgt voor veel vervuiling), minder vliegen en beter voor je spullen zorgen (de consumptiemaatschappij is een grote oorzaak van de klimaatverandering).

Hoe ziet dat eruit?

Het compenseren of verminderen van je CO2-uitstoot kan dus op verschillende manieren. Zowel bedrijven als individuen kunnen hier rekening mee houden. Juist op individueel niveau kan je veel betekenen voor jouw impact en die van je omgeving.

Woning

Zo kun je ervoor zorgen dat je huis klimaatneutraal is, bijvoorbeeld door geen gas te gebruiken maar een inductiekookplaat. Tegenwoordig is groene energie even duur als gewone energie of je wekt zélf zonne-energie op door de aanschaf van zonnepanelen.

Je kunt een groendak aanleggen waardoor je huis beter wordt geïsoleerd, je minder hoeft te stoken én je bijdraagt aan de biodiversiteit in de buurt.

Voeding

We noemden het al even, maar de voedingsindustrie heeft een enorme impact op klimaatverandering en is in totaal goed voor 20 tot 35 (!) procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Eten dat van ver komt, waarvoor veel grond nodig is en veevoer heeft daarom de grootste impact op de opwarming van de aarde. Wil je (meer) klimaatneutraal eten? Ga dan voor plantaardig, lokaal en het liefst biologisch.

Lees meer: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Afval

Ook de plastic soep kan je niet ontgaan zijn. Per jaar zorgt elke Nederland gemiddeld voor 490 (!) kilo aan afval. Een groot gedeelte van ons afval komt van voedsel (7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende!) en de verpakkingen van voedsel.

Voor de productie en transport is immers veel energie nodig én het plastic afval blijft grotendeels achterin in de natuur en oceanen en komt zo in de ecosystemen terecht.

Om de natuur hiertegen te beschermen wordt de zero waste community steeds groter. Hierbij draait het om het zo min mogelijk tot niet maken van afval. Als mens helemaal geen afval meer maken is lastig, maar als je je best doet, kom je al een heel eind, zo ondervonden we tijdens de Zero Waste Challenge!

Havermelk of kokosmelk zelf maken is bijvoorbeeld zo gepiept! Zelf een zakje mee naar de winkel en vooral seizoensproducten kopen en je voorkomt al een hoop afval.

Vervoer

Eén van de mooiste dingen ter wereld is reizen als je het ons vraagt. Nieuwe plekken zien, andere mensen ontmoeten en weg uit je bekende bubbel. Helaas gaat reizen altijd gepaard met veel CO2-uistoot. Maar ook vervoer op kleinere schaal zorgt voor uitstoot: de trein pakken naar je werk, familie of weekendje weg, de auto pakken voor een dagje naar het strand of een stedentripje niet te ver van huis.

Must listen: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Er zijn gelukkig klimaatvriendelijkere alternatieven, zoals de trein pakken of carpoolen. Maar klimaatneutraal is reizen vrijwel nooit, zo vertelde duurzaam reis-expert Tessa aan de Stegge onlangs in de podcast Bedrock Talks.

Is het überhaupt mogelijk?

Maar is klimaatneutraal dan wel mogelijk als mens? We hebben immers huizen en voedsel nodig, we willen ons graag vervoeren, aankleden en leuke dingen doen. Tóch streeft de overheid uiteindelijk naar een klimaatneutraal Nederland en zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen.

Helemaal klimaatneutraal leven zal moeilijk worden, maar je keuzes en afwegingen bewust maken, helpt al een heleboel. Probeer waar je kan uit te zoeken hoeveel impact de producten je gebruikt, hebben en ga voor zo duurzaam en lokaal mogelijk!

Uiteindelijk heb jij invloed op jouw leefwereld en daarmee ook op die van je omgeving en de overheid kan ervoor zorgen dat er ook op grote schaal klimaatneutraler wordt geleefd. Samen staan we immers sterk! En zoals klimaatjournalist Jelmer Mommers in Bedrock Talks vertelde: de geschiedenis is nog niet geschreven.

Bron: NPOFocus

Go Green:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️