Deze fancy producten uit de supermarkt kan je super makkelijk zelf maken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Feten-zelf-maken.jpg)
Met een supermarkt in elke buurt en schappen vol met allerlei soorten producten, is het logisch dat we lui worden. We kunnen kiezen uit de meest uiteenlopende smaken, alle producten zijn netjes voorverpakt en binnen no time hebben we alle boodschappen in huis die we wilden hebben. Maar al die verpakkingen zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu. En veel producten bevatten meer suiker, zout en hulpstoffen dan nodig. Terwijl veel producten juist super makkelijk zelf te maken zijn. Voor veel minder geld!
Zelf producten maken is stukken gezonder, duurzamer en voordeliger. Het enige wat je nodig hebt is een beetje extra tijd. En wat keuken tools. Maar je zult zien, als je eenmaal de handigheid hebt ontdekt, dat je nooit meer kant-en-klare havermelk/hummus/geraspte kaas wilt kopen.
Hieronder een paar (fancy) producten, die je eenvoudig zelf kunt maken.
1. Notenpasta
De gezonde variant van pindakaas is notenpasta. In de supermarkt vind je allerlei soorten varianten: met amandelen, cashewnoten of gewone pinda’s (dan heet het vaak 100 procent pindakaas).
Hoe duurder de noot, hoe duurder de pasta. Maar de ‘100 procent’ verklapt al een beetje hoe simpel het is om te maken. Daarbij is het goedkoper én lekkerder! Gooi je favoriete noot (of noten) in de keukenmachine en voilà, je hebt je eigen notenpasta.
2. Havermelk
In de koffietentjes wordt momenteel bijna evenveel havermelk als gewone melk gebruikt voor de cappuccino’s en latte macchiato’s – het is dé melkvervanger van dit moment.
Maar een pak havermelk kost bijna 4 keer zo veel als een pak koemelk. Terwijl het juist vele malen goedkoper is om te maken! In dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde wordt duidelijk dat je met slechts een beetje havermout en heel veel water (binnen 5 minuten!) je eigen havermelk kunt maken. En dat is 15 (vijf-tien!) keer zo goedkoop.
3. Platte broden
Pizzabodems, tortilla’s en chapati’s. Al dit soort platte broden kun je gemakkelijk zelf maken met meel, water, een snufje zout en een druppeltje olie. Klassieke flat breads worden meestal gemaakt met yoghurt en tarwemeel, maar je kunt werkelijk anykind of meel gebruiken, zoals maismeel, speltmeel, kikkererwtenmeel of amandelmeel.
Ook lezen: Zelf kimchi maken? Dit is hét klassieke recept voor homemade Koreaane kimchi
Ook kun je lekker variëren door er bijvoorbeeld bietensap doorheen te doen, dan krijg je een rode bietentortilla. En met een beetje gist en suiker krijg je een lekkere crunchy pizzabodem.
4. Hummus
Dat je hummus zelf kunt maken is geen nieuws meer. We hopen dan ook eigenlijk dat je inmiddels zelf al hebt ontdekt hoe gemakkelijk, lekker en goedkoop jouw eigen variant is. Mocht dat niet het geval zijn, of maak je altijd dezelfde soort(en) hummus; check dan even deze heerlijke hummus recepten. Vooral de mangohummus is fingerlicking good.
5. Geraspte kaas
Dit is eigenlijk meer een #lifehack. Want natuurlijk is het best handig om geraspte kaas kant-en-klaar te kopen, maar echt duurzaam is het niet. En als je het zelf doet, bespaar je veel geld. Het zelfde kun je doen met kaasblokjes.
Echt, wat is nu helemaal de moeite om het zelf te snijden?! Als je een stuk kaas over hebt, kun je dit met een keukenmachine fijn raspen en bewaren in de vriezer. Zo voorkom je voedselverspilling en hoef je nooit meer een zakje geraspte kaas te kopen.
6. Granola
Er gaat niets boven een kom granola in de ochtend. Als die granola zelfgemaakt is tenminste, want dan is ‘ie toch wel het állerlekkerst. Daarnaast past zelf granola maken ook nog eens helemaal binnen de zero waste lifestyle. Geen verpakkingen die je moet weggooien en in plaats daarvan een grote glazen pot granola op je aanrecht die je steeds zelf bijvult.
Ook voor pesto, dressings, tomatensaus, mueslirepen, kruidenboter en guacemole, hoef je niet meer naar de kant-en-klare schappen te grijpen. Geloof ons, als je het één keer hebt gemaakt, wil je nooit meer anders.
Meer Bedrock?
- 12 x eten dat je niet in de koelkast moet bewaren (oeps, grote kans dat je dat wel doet)
- 10 handige regels voor echt en eerlijk eten (die je altijd kunt toepassen)
- Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om groenten en fruit uit het seizoen te eten