Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Nog een land is om: Japan wil tegen 2050 geheel klimaatneutraal zijn

Yes: opnieuw is er een grote wereldmacht om. Dit keer is het de op 4-na-grootste vervuiler ter wereld: Japan. Na onder andere Europa en China gaat ook Japan zich inzetten om klimaatneutraal te worden. Het streven is om dit tegen 2050 voor elkaar te krijgen. Goed nieuws dus!

Japan staat momenteel op nummer 5 van grootste vervuilers ter wereld. Het zal dus een hele opgave worden voor het land om binnen 30 jaar klimaatneutraal te worden, maar premier Yoshihide Suga heeft in zijn toespraak laten weten dat het land ernaar gaat streven.

Klimaatneutraal wordt geen makkelijke opgave

‘Japan klimaatneutraal’ zo makkelijk wordt dat niet. Het land is nu immers nog erg vervuilend. Maar toch denkt Suga het voor elkaar te kunnen krijgen. Sterker nog, hij gelooft zelfs dat het Japan het voor elkaar krijgt zonder de economie in gevaar te brengen.

Lees ook: Meer dan 500 bedrijven beloven klimaatneutraal te zijn in 2030

Dat is een redelijk bijzondere uitspraak. Zeker als je weet dat land het grootste gedeelte van haar energie nu nog uit steenkool haalt en er nog maar 17 procent uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Maar daar komt nu langzaam verandering in.

Wat wordt het klimaatplan van Japan?

Hoe de premier het doel precies wil behalen is nog niet duidelijk. Het land is namelijk nog niet met concrete beleidsplannen gekomen voor het klimaatneutrale doel van 2050. Het land heeft wel al eerder plannen gemaakt. Hierin was het doel om voor 2060 de co2-uitstoot met 80 procent te verlagen.

Hierdoor zijn er begin dit jaar al meer dan 22 kolencentrales gesloten en zijn halverwege dit jaar plannen gekomen om 100 van de 114 kolencentrales die voor 1990 zijn gebouwd te sluiten.

Lees ook: Goed nieuws: zonne-energie is de goedkoopste elektriciteit ooit

Toch is niet iedereen blij met dit plan. In het vorige klimaatplan stond namelijk dat de energie van de kolencentrales vervangen zou worden door kernenergie, iets waar het volk sinds de kernramp in Fukushima van 2011 huiverig voor is.

Hoewel het nog niet duidelijk is hoe Japan haar doel gaat halen en het zeker geen makkelijke opgave gaat worden is het wel tof om te zien dat ook dit land om is. Langzaamaan beginnen landen overstag te gaan als het gaat om duurzaam beleid. De race is begonnen. Wie is de volgende?

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Nog een land is om: Japan wil tegen 2050 geheel klimaatneutraal zijn
Sluiten