Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 16 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 6 eigenschappen van mensen met een hoog EQ

Weet jij welk EQ je hebt? Veel mensen hebben het over een hoog IQ, maar onderschat het EQ niet. Voel je feilloos aan hoe anderen zich voelen en wat ze nodig hebben? Dan ben je misschien wel gezegend met een hoge emotionele intelligentie.

Wanneer iemand zich niet goed voelt, maar toch zegt dat het prima gaat, kan iemand met een hoog EQ dat feilloos door hebben. Al die radartjes bij elkaar kunnen best veel zijn. In dit artikel check je of je hooggevoelig bent.

De eigenschappen van mensen met een hoog EQ

Natuurlijk is iedereen anders, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een hoog emotioneel IQ deze eigenschappen hebben, lezen we op ons zusje Famme.

Ze zijn enorm positief ingesteld

In tijden van crisis, faillissementen, nieuwe wereldleiders en klimaatverandering kun je denken dat het allemaal snel bergafwaarts gaat met de wereld. Mensen met een hoog EQ hebben vaak de gewoonte om zich daar niet druk om te maken. Dat doen ze namelijk niet over zaken waar ze geen directe invloed op hebben.

Zij focussen zich op hun eigen energie en wat ze daarmee kunnen bereiken. Studies hebben uitgewezen dat optimisten vaker een betere mentale gezondheid hebben dan pessimisten.

Lees ook: Hoe optimisme dé manier is om de wereld een betere plek te maken

Ze zijn in balans

Mensen met een hoog EQ hebben goede manieren, zijn empathisch, vriendelijk en kunnen goed grenzen stellen aan zichzelf. Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat zij tactvol zijn als ze een conflict moeten oplossen. Ze hebben radartjes voor persoonlijkheden die waarmee ze niet goed overweg kunnen, en zullen die uit de weg gaan zonder vijanden te maken.

Ze zijn nieuwsgierig naar anderen

Of je nu introvert of extravert bent, als je een hoog EQ hebt, dan ben je vaak geïnteresseerd in de mensen om je heen. Die nieuwsgierigheid wordt veroorzaakt door het grote empathisch vermogen van mensen met een hoog EQ. Het is simpel: hoe meer je om anderen geeft, hoe meer nieuwsgierigheid dit creëert.

Ze vergeven, maar vergeten niet

Omdat mensen met een hoog EQ niet graag rondlopen met een wrok zijn ze vergevingsgezind. Maar ze zullen niet alles zomaar vergeten.

Lees ook: IQ is overrated: dit is wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ

Ze zijn graag de baas over hun eigen geluk

Als mensen met een hoog EQ ergens heel erg blij mee zijn, laten ze niemand dat geluk van zich wegnemen. Het is natuurlijk onmogelijk om je helemaal af te sluiten van de meningen van anderen, maar mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn wel in staat om die met een korreltje zout te nemen als dat nodig is.

Ze praten niet snel negatief over zichzelf

De meeste negatieve gedachten zijn vaak alleen gedachten, geen feiten. Hoe vaker je negatief denkt, hoe meer je ook daadwerkelijk in die gedachten gaat geloven. Mensen met een hoog EQ zijn er een ster in deze gedachten weg te stoppen, omdat ze naast gevoelsmensen ook redelijk rationeel kunnen zijn. De gouden combi!

Bron: Famme

Meer leren over IQ en EQ?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️