Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 22 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze karaktereigenschap hebben de meeste singles gemeen

Waar het tot voor kort nog heel normaal was om in je twintiger jaren een partner te vinden, samen te gaan wonen, te trouwen en vervolgens kinderen te krijgen, denken we daar tegenwoordig anders over. Ruim 3,3 miljoen Nederlanders wonen momenteel alleen en dat cijfer blijft stijgen. We blijven dus steeds vaker en langer single. En er is een opvallende karaktereigenschap die deze singles met elkaar gemeen blijken te hebben.

Een relatie hebben, is tegenwoordig lang niet zo belangrijk als dat een aantal decennia geleden was. Natuurlijk, ongetwijfeld zijn er ook een deel van de singles van vandaag de dag op zoek naar een gezonde en liefdevolle relatie, maar het lijkt niet langer het enige levensdoel van velen.

Vrouwen hebben immers geen man meer nodig, zij kunnen werken en carrière maken, ook zonder relatie kinderen krijgen en met datingapps is de keuze reuze. Volgens deze psycholoog is het zelfs béter om single te zijn.

De karaktereigenschappen die singles gemeen hebben

Nu denken we bij deze onafhankelijke vrijgezellen vaak aan een druk bestaan, vol afspraken met vrienden, een glansrijke carrière en scharrels die voor het oprapen liggen, maar is dat ook zo? De Universiteit van Toronto in Canada deed onderzoek naar de karaktereigenschap die vrijgezellen met elkaar gemeen hebben.

Voor het onderzoek hebben 1800 mensen tussen de 20 en 59 jaar die tenminste een half jaar single waren of een jaar een relatie hadden, vragen beantwoord over hun karakter, tevredenheid met betrekking tot hun relatie, seksuele tevredenheid en algehele tevredenheid.

De Big Five theorie

Om de gemeenschappelijke karaktereigenschap van singles te ontdekken, werd het psychologische model Big Five gebruikt. Het is een persoonlijkheidstest waarbij je wordt getest op extraversie, vriendelijkheid, consciëntieusheid, neuroticisme en openheid. Wat bleek?

Extraversie of introversie

De vrijgezellen die meededen aan het onderzoek bleken een karakterschap gemeen te hebben. Zij bleken over het algemeen eerder introvert te zijn en ingetogen, maar ook bleken de singles wat neurotische trekjes (eerder angstig en depressief) te hebben en minder consciëntieus (betrouwbaar en productief) te zijn.

In hoeverre iemand introvert is, blijkt volgens deze studie invloed te hebben op het feit of je een relatie hebt of niet. Dat verbaast hoofdonderzoeker Elaine Hoan eigenlijk niet zoveel: “De wereld is ingericht voor extraverte mensen waarbij introverte mensen als minder sociaal worden gezien.”

Terwijl introverten hun tijd alleen juist nodig hebben om zich goed te voelen en zich op te laden. Voor hen is onafhankelijkheid vaak een stuk belangrijker dan de relatiestatus.

Happy single

Betekent de uitkomst van dit onderzoek dan dat singles minder gelukkig zijn? Zeker niet, aldus Hoan. Volgens haar spelen relaties bij hen simpelweg een minder prominente rol in de tevredenheid over hun leven. Niet een relatie bepaalt of je gelukkig bent, maar je karakter.

Het feit dat je geen relatie hebt, betekent niet dat je daar automatisch ontevreden over bent. Er bestaan immers ontzettend veel happy singles.

Of toch niet?

Dat gezegd hebbende, laat onderzoek wél zien dat extraverten over het algemeen gelukkiger blijken te zijn, vrijgezel of niet. Hoe fijn het ook is om alleen te zijn als introvert, voor hen geldt dat het over het algemeen moeilijker is om contact te maken met anderen dan voor een extravert. Een geliefde benaderen of vinden kan op die manier lastiger zijn, aldus Hoan.

Ook is het voor iemand die consciëntieus is makkelijker om voor iets te gaan, zoals een baan, relatie of ander doel. Wanneer je dat niet hebt en last hebt van angstige klachten, is het niet alleen lastiger om een relatie te vinden, maar heb je ook nog eens geen partner die je daar doorheen trekt.

Kortom: het mes snijdt aan twee kanten. Een relatiestatus bepaalt niet of je gelukkiger bent, maar het kan je wel helpen gelukkiger te zijn. Zo zijn er net zo goed mensen die ongelukkig zijn mét relatie. Een introvert kan gelukkig alleen zijn, maar het ook lastiger vinden om een connectie te vinden in een extraverte wereld. Hoe dan ook blijkt een relatie in elk geval een stuk meer overrated dan vroeger het geval was. De grote vraag is en blijft altijf: wat wil jij?

‘Happy single’ onderbouwd: vrouwen zonder man en kinderen blijken echt gelukkiger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️