Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 11 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Happy World Singles Day! Een ode aan het vrijgezellenbestaan

“Heb jij nog steeds geen vriend?”, of “wacht maar, jouw tijd komt nog wel.” Het zijn van die typische opmerkingen die je als (eeuwige) vrijgezel vroeg of laat naar je hoofd krijgt geslingerd van vage kennissen of familieleden. Maar waarom? Het vrijgezellenbestaan kent tal van voordelen. En die vieren we vandaag op World Singles Day!

We delen waarom jij juist content en happy wilt zijn met jouw vrijgezellenbestaan. Spoiler: er kleven namelijk heel wat voordelen aan vrijgezel zijn.

We houden van relaties

Als je de wereld om je heen zou moeten geloven, zou je pas écht gelukkig zijn als je een relatie hebt. Of getrouwd bent. Meer dan dat zou je immers niet kunnen bereiken, volgens de standaarden van onze (soms beetje achterhaalde) maatschappij.

Bovendien is het natuurlijk óók een stuk praktischer om een romantische metgezel te hebben waarmee je de belachelijk hoge huizenprijs kunt delen, net zoals de boodschappen en andere torenhoge vaste lasten waar je als single in je eentje mee opgescheept zit.

Een fijne, gezonde en liefdevolle relatie hebben is natuurlijk een prachtige gebeurtenis wanneer dat je overkomt, maar dan moet je wél net de juiste persoon tegenkomen. Ervan uitgaande dat je niet met de eerste de beste wilt settelen. Bovendien speelt zoiets als de juiste timing ook een grote rol in het aangaan van een relatie.

Het is dus niet zo als je geen relatie hebt, je die ook per se wilt. Of soms ook wel, en dan kan dat best pijnlijk zijn als het je niet lukt.

Een relatie is overschat

Er zitten immers heel wat voordelen aan het hebben van een relatie, mits deze liefdevol is natuurlijk en bestaat vanuit het gedachtengoed dat je elkaar niet nodig hebt maar elkaar liever aanvult.

Een liefdesrelatie is een type connectie die je niet met iemand anders kunt delen. Van vrienden en familie houd je, maar nooit zoals van je romantische partner. De pure liefde die je door je aderen voelt stromen als je denkt aan jouw geliefde is uniek en niet te vergelijken met een ander soort liefde. Als koppel ben je een heus team samen, hebt altijd een partner in crime om dingen mee samen te doen, hoeft niet meer voor alleen jezelf te koken, bent elkaars beste vrienden en zo kunnen we natuurlijk wel even doorgaan.

Toch kan een relatie hebben soms ook een beetje overschat zijn en vergeten we soms de mooie voordelen van vrijgezel zijn…

Vrijgezel zijn in een ander daglicht

Vaak denken we bij het hebben van een relatie zoiets van ‘oh zie je wel, het is toch gelukt om iemand te vinden. Wat fijn voor hem/haar/hen.’ Dierbaren of mensen in de omgeving halen dan opgelucht adem, want samen is uiteindelijk toch fijner dan alleen toch? Dat valt soms te betwijfelen zo ben ik van mening.

Het feit dat je een relatie hebt, wilt immers niet zeggen dat je nu ook echt gelukkig bent of per se een fijne en gezonde relatie hebt waarin er ruimte is voor persoonlijke groei, emotionele steun en er gezonde communicatie is bijvoorbeeld. Hoeveel toxische relaties zijn er wel niet die vooral bestaan uit de angst om elkaar te verliezen en er veel verwijten, jaloezie en frustratie voorkomen. En misschien wel verbaal of fysiek geweld.

In dat geval heb je misschien wel een relatie, maar wil het dan zeggen dat je ook meteen gelukkiger en meer compleet bent enkel en alleen om het omdat je met iemand samen bent? Don’t think so…

De voordelen van vrijgezel zijn

Er zit een grote kracht in je comfortabel kunnen voelen in je eentje, ook al zou je het misschien wel fijn vinden om een liefdespartner te vinden. Je bent dan alleen niet naarstig op zoek naar een geliefde omdat je dan niet langer alleen bent. Je bent dan open voor het vinden van een partner, terwijl je ook meer dan tevreden bent zonder dat je iemand naast je hebt.

Je bent zelfredzaam, weet wat je nodig hebt om je goed te voelen, weet welke dingen jou opladen, gelukkig maken en dat het vrijgezellenbestaan veel voordelen kent.

Je kunt immers altijd precies doen waar jij zin in hebt zonder dat eerst met iemand te moeten overleggen, eet precies waar jij zin hebt wanneer je dat maar wilt, boekt vakanties naar de plek die jij wilt voor hoe lang jij wilt en met wie je wilt. Je bent vrijer dan ooit, en dat is meteen een hele mooie uitnodiging om jezelf te leren kennen en aan je eigen leren behoeftes te voldoen.

Hoe mooi als je die lessen en inzichten ooit kunt meenemen in een liefdesrelaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️