Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Reizen 22 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen

Reislust heeft BEDROCK’s Rosa Bertram al naar veel verschillende plekken op deze wereld gebracht. Haar reis lijkt soms never ending, maar dat komt omdat ze inmiddels ook in het buitenland woont. In Portugal om precies te zijn. En nog steeds kriebelt het zo ongeveer een paar keer per jaar om nieuwe plekken te ontdekken. Zo was ze afgelopen jaar voor BEDROCK in Kaapstad en op dit moment gewoon in Nederland!

Niet zonder reden. Want dat ze nu even terug is, heeft alles te maken met de lancering van het nieuwe boek: De magie van reizen. Een inspirationele bundel waarin Rosa Bertram vanuit onderzoek en eigen ervaringen beschrijft hoe je van reizen een bewuster persoon kunt worden.

Rosa Bertram over reizen

Ze schrijft over wat reizen je brengt… maar ook wat het je niet brengt, want het is niet altijd makkelijk, iets wat het thuisfront wel vaak denkt. Voor haar boek sprak ze met verschillende psychologen, filosofen, wetenschappers en natuurlijk rasechte reizigers.

Wat heeft reizen jou gebracht?

“Zonder al die avonturen in m’n eentje was ik nooit geweest wie ik nu was, zou ik het leven nooit zo op mijn eigen manier durven aanvliegen, zou ik nooit het missie-gedreven werk doen wat ik nu doe en waarschijnlijk nooit op zo’n bewuste manier voor het vrije leven hebben gekozen zoals nu.

Op reis leerde ik over duurzaamheid, permacultuur, maar ook over mentale gezondheid, spiritualiteit, inheemse culturen en leerde ik verschillende culturen kennen. Hierdoor kreeg ik nieuwe inzichten over de wereld en over de verschillende bewoners. Ik denk dat elke reis een beetje bijdraagt aan waar je op dat moment bent en je geeft wat je op dat moment nodig hebt. Na elke reis neem ik weer iets nieuws mee naar huis.”

Waarom maakt het je bewuster als persoon?

“Om veel verschillende redenen. Om een voorbeeld te noemen: op reis kom je meer dan ooit in contact met de wilde natuur in plaats van dat het als iets buiten jou voelt. Iets wat je opzoekt. Op reis dompel je onder in de wildernis, je raakt ermee verbonden en je ervaart dat je er onderdeel van uitmaakt. Dat zorgt er meestal ook voor dat je daar goed voor wilt zorgen. Van het koraal tot de Amazone die je hebt bezocht.

Ook op andere vlakken als het loslaten van materie heeft het mij veel gebracht. Op reis leer je als geen ander hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat zijn hele waardevolle lessen die voor altijd bij je blijven.”

De mooiste bestemming ever?

“Onmogelijk om daar uit te kiezen, haha. Elke reis kent haar charme, maar ik houd écht heel erg van klimmen en hiken in afgelegen gebieden. Daarom denk ik dat mijn twee-weekse hike door Tasmanië, een eiland dat bij Australië hoort, bij deze de topbestemmingen staat.

Dagelijks hikete ik wel negen uur om tot een besneeuwde bergtop te komen. Daar bovenop staan, met in de verste verte niets om je heen, dat doet iets met je. Het zet je als mens in perspectief. We zijn eigenlijk maar hele kleine wezentjes op deze aardbol.

Dat gezegd hebbende, topt die reis qua schoonheid misschien niet eens aan Namibië, waar ik de afgelopen winter doorheen reed met een terreinwagen en tent op het dak. Het is alsof je elke dag op een andere, onbeschrijflijk mooie en bizarre planeet bent. Behalve wat inheemse stammen kom je amper mensen tegen, je ziet enkel wilde natuur en de wild life is er adembenemend. Ik zou er zo teruggaan en door meer Afrikaanse landen rijden.”

De grootste cultuurshock ooit!

“Elke keer krijg ik weer een beetje een cultuurshock. Onlangs had ik dat nog in Mexico, toen ik in m’n eentje aankwam, m’n Spaans toch iets verder was weggezakt dan ik dacht, ik niemand kende, geen idee had wat nou ook alweer de bedoeling was en behoorlijk moest wennen.

Ook reizen door Georgië ging er behoorlijk anders aan toe dan in West-Europa. Toch viel het nog best mee, een reis naar Zuid-Korea of Japan heb ik nog nooit gemaakt. Daar is de cultuur pas écht anders.”

Je hebt ook reizigers geïnterviewd, welk verhaal is jou het meest bijgebleven?

“Nadiem reed eerst van Zuid- naar Noord-Afrika op zijn motor, fietste toen de wereld rond met zijn vriendin, woonde erna in een busje en trotseerde vervolgens de wereld per zeilboot. Hij heeft zulke bijzondere verhalen, waardevolle inzichten en echte levenslessen die hij deelt in het boek. Ik gun het iedereen om die te lezen.”

Kan iedereen veel reizen, wat is de ultieme tip om dit te kunnen doen?

“Weet dat reizen in allerlei vormen en maten kan. Je hoeft daarvoor echt niet naar de andere kant van de wereld. Kijk wat er bij jou past en ga na waarom je wilt reizen. Dat kan heel veel helpen bij het uitzoeken van de locatie. Als je het gevoel hebt dat het niet kan door je thuissituatie of werk, ga dan eens na: welke prioriteiten kunnen er eigenlijk prima verschoven worden?

Als jij vrijheid en een reis een hogere prioriteit geeft, zakt de rest vanzelf naar beneden. Dat is niet het einde van de wereld, hoewel we soms denken van wel. In het Westen zijn we vaak zo ontzettend vrij, alleen beseffen we ons dat niet altijd. Tijd in jezelf investeren, is misschien wel het meest waardevolle wat je kan doen. Voor jezelf én je omgeving.”

Alles wordt duurder, reizen ook, vooral voor jonge reizigers… hoe ziet de toekomst van deze reisarmoede eruit?

“Natuurlijk is reizen en daar überhaupt aan kunnen denken per definitie een privilege. Dat reizen veel geld kost, is echter een mythe. Daar ben ik zelf, denk ik, het levende bewijs van. Door te liften, te carpoolen of per boot te reizen bijvoorbeeld, ben je minder geld kwijt en wordt je reis geheid een stuk avontuurlijker.

Via platforms als WorkAway of Woofing kun je nieuwe skills leren, vrijwilligerswerk doen voor bijvoorbeeld gratis onderkomen en eten. Zo geef je meteen meer diepgang aan je reis en kun je langer wegblijven, omdat je dan even weinig tot geen geld uitgeeft. Ik ben zelf sowieso een groot voorstander van slow traveling.

Is Portugal nu echt jouw thuis?

“Voor nu geeft het rust dat dit mijn plekje is. Ik voel me er thuis. Nederland zal  natuurlijk ook voor altijd mijn thuis blijven, maar ik kies er nu wel bewust voor om veel buiten te leven op een plek zonder haast en waar ik de ultieme vrijheid voel.

Dagelijks kunnen kiezen waar ik op dat moment behoefte aan hebt, is de grootste luxe die ik me kan bedenken. Sinds een tijdje is dat in Portugal, maar wie weet ooit wel weer een andere plek. Het leven laat zich meestal niet plannen, heb ik al meer dan eens geleerd.”

Wat is nog een reisdroom?

“Ik wil heel graag een keer maandenlang hiken door Patagonië of Nepal, maar het allerliefst wil ik met mijn terreinwagen een roadtrip maken door de ‘Stans’: Kazachstan, Azerbaijan en Kirgizië bijvoorbeeld. Ik hou van rauwe plekken waar niet veel mensen komen, je een totaal andere cultuur ontmoet en daarom ook een ander soort reiziger tegenkomt.

Evengoed hou ik ontzettend van reizen dichtbij huis. Een paar keer per week pak ik mijn auto en kampeer ik ergens op het strand of aan een klif. In Nederland doe ik dat ook met het kampeerbusje dat ik deel met mijn moeder. Avontuur zit vaak gewoon om de hoek! Het is een mindset.”

de magie van reizen

Rosa Bertram schrijft ook op BEDROCK over haar avonturen, duurzame levensstijl en andere onderwerpen.
Je koopt het boek De magie van reizen van Rosa Bertram hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️