Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Duurzaamheid 23 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: Lina (28) twijfelt of ze een airco moet nemen

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Lina, die eigenlijk geen airco wil, maar ook gek wordt van de warmte in haar appartement.

Als het kwik buiten oploopt verandert het appartement van Lina (28) al snel in een sauna. Haar vriend wil daarom graag een airco, maar Lina wil dit niet, omdat ze het slecht vindt voor het milieu.

“Mijn vriend en ik wonen al drie jaar in een leuk appartement. Het is nieuwbouw en goed geïsoleerd, fijn in de winter, want dan blijft het lekker warm. In de zomer is het echter een ander verhaal. We wonen op de bovenste verdieping en ons huis heeft een plat dak, als het buiten warmer wordt lukt het nog wel een paar dagen om het binnen koel te houden, maar zodra de warmte binnen is, krijg ik deze er met geen mogelijkheid meer uit.

Warm in huis

Dat het meer dan 30 graden is binnen, is in de zomer meer regel dan uitzondering. Het is daardoor echt onaangenaam warm binnen en wat ik ook doe, de warmte krijg ik er niet uit. Ik zet ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg alles open. Hou overdag alles dicht, maar het blijft warm. We hebben wel een ventilator, wat enige verkoeling biedt, maar dat is maar zeer plaatselijk.

Mijn vriend wil daarom nu graag een airco, maar ik wil het niet, omdat ik het te belastend vind voor het milieu. Een airco verbruikt niet alleen veel stroom, ze bevatten ook koudemiddel. Dit heeft ook impact op het klimaat omdat er altijd paar procent van weg lekt en dus in de lucht terecht komt. Bovendien stoten ze warme lucht uit, waardoor het ook nog eens buiten warmer wordt.

Wel of geen airco?

We wonen in een grote stad, waar bijna ieder huis en kantoor een airco heeft draaien. ‘Die ene meer of minder maakt niets uit’, zegt mijn vriend dan. Maar zo zie ik het zelf niet, het gaat natuurlijk om het principe. Iedereen heeft nu een airco vanwege de klimaatverandering en het warmere weer, maar tegelijkertijd dragen die airco’s bij aan nóg meer klimaatverandering. Daar kan en wil ik niet achter staan.

Omdat we in een huurappartement wonen zijn er echter nauwelijks duurzame alternatieven. Vloerkoeling bijvoorbeeld is voor ons niet mogelijk. Ik heb wel gelezen over nieuwe duurzame initiatieven, maar die zijn nog niet verkrijgbaar voor particulieren.

Aan de ene kant begrijp ik mijn vriend natuurlijk wel, want het is écht onaangenaam warm bij ons binnen, maar tegelijkertijd wil ik mijn principes niet opgeven. Dus ik weet nu niet meer wat ik moet doen…”

Duurzaam dilemma: is een e-reader of een fysiek boek de beste optie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️