Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Reizen 23 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Leren van de Finnen: puur leven net als het gelukkigste volk ter wereld

De Finnen krijgen volgens het World Happiness Report voor de zesde keer op rij de stempel van het gelukkigste land ter wereld. Denemarken, IJsland en Israël volgen en Nederland bemachtigt een vijfde plek in dit gelukkige lijstje. Toen wij werden uitgenodigd om ons onder te dompelen in de gelukzalige cultuur van Finland, zeiden wij dan ook zeker geen nee.

In slechts drie dagen tijd gaan we op zoek naar onze innerlijke Fin. Ik ben heel benieuwd want ik heb alle Scandinavische landen al bezocht, behalve Finland. Met een gezelschap van drie andere reisjournalisten vertrekken we vanuit Nederland. Tot mijn grote opluchting is het een fijne groep!

Yvette is eerder in Finland geweest, maar nog nooit eerder in de provincie Savonlinna, midden tussen ontelbaar veel meren. Dit zijn de Saimaa meren in Zuid Finland. Ook Iris is net als ik een groentje wat Finland betreft.

Savonlinna Finland

De Finse natuur is heel anders dan die in IJsland of Noorwegen, veel vlakker, maar erg groen. Prachtige dennenbossen bestrijken het grootste deel van het land, net als de meren die je, waar je ook kijkt, tegemoet schitteren. De regio is dunbevolkt en onontdekt. Zeg maar gerust een parel in het zuiden van het toch al beeldschone Finland.

In Savonlinna is een van de bekendste trekpleisters het kasteel van Olavinlinna, waar in de zomer het jaarlijkse opera festival plaatsvindt. Zingen is een manier om te ontstressen en muzikaal zijn ze hier dus zeker! Jaarlijks wordt het prachtige kasteel omgetoverd tot een spektakel met operasterren van over de hele wereld.

olavinlinna castle

Een groot deel van de activiteiten in Savonlinna vindt op het water plaats. Je kunt er peddelen door het nationale park om ‘s werelds zeldzaamste zeehond te spotten, of je neemt, zoals wij dat deden, een upgrade en laat je rondvaren op een heuse jacht! Dit laatste was een waar genoegen na een winderige tocht op een traditionele kerkboot. De kerkboot biedt plek aan veertien mensen en dat vergt een precieze samenwerking. Als één persoon uit de maat roeit, kom je nergens.

Eigenlijk is roeien erg mindful, je moet je enorm focussen om in de maat te blijven. Zodra ik me laat afleiden door een kletspraatje, stagneer ik de rest van de roeiers met mijn peddels.

Welzijn heeft prioriteit

Eén van de redenen dat de Finnen zo gelukkig zijn, is de manier waarop ze voor elkaar zorgen. Er is sociale steun, mensen helpen elkaar en delen gezonde gewoontes met elkaar. Welzijn heeft in Finland prioriteit.

Kernwaarden voor meer geluk

Natuur, levensstijl, gezondheid, balans, voeding en welzijn, zijn kernwaarden die in Finland erg belangrijk zijn. Vooral de nuchtere kijk op het leven en het spenderen van tijd in de natuur zijn onmisbare factoren voor een gelukkiger leven. De helende kracht van de natuur, komt tijdens ons vliegensvlugge bezoek aan Finland dan ook ruim aan bod. We komen op plekken waar de tijd heeft stilgestaan en waar mensen vooral buiten leven.

Dankzij het concept ‘allemansrecht’ is wildkamperen in Finland toegestaan en mag iedereen er vrij van de natuur genieten. Dit maakt het bij uitstek de plek voor avonturiers die even weg willen van de alledaagse hectiek. Tijdens het wildkamperen zijn er wel enkele regels. Uiteraard is de belangrijkste dat je de natuur respecteert en netjes achterlaat.

Lokale producten

Wel mag je voor eigen gebruik bessen en paddenstoelen plukken. Verdiep je eerst in het wildplukken, want beschermde plantensoorten mag je niet meenemen en ook giftige paddenstoelen wil je laten staan. In Finland wordt er in de keukens vooral gebruikgemaakt van lokale producten, vaak uit eigen tuin. De groenten zijn puur en onbespoten en vormen net als vis een belangrijk onderdeel op het dagelijks menu.

wildplukken in finland

Alles wat wij tijdens de korte trip eten is verser dan vers. De eerste dag aten we oldskool gerookte zalm die bereid werd in een traditionele hut en de smaak was zo intens en puur! Ook voor vegans is Finland een prima bestemming, want er staan altijd diverse vegan gerechten op het menu.

Yoga in de natuur

Yoga is een manier om uit je hoofd te gaan en in het lichaam te komen. Door middel van verschillende asana’s werk je met body en mind aan een sterker lijf. De SUP board yoga van Tanja van Yoga Saimaa was een uitdaging! Door de golven op het meer werd onze balans flink op de proef gesteld. Na de SUP les doken we uiteraard in een sauna  aan het meer voor een welverdiende relax sessie.

sup yoga

Sauna cultuur

Opmerkelijk is de saunacultuur in Finland, het hele land telt er meer dan drie miljoen (!) en dat betekent één sauna op elke twee inwoners. Dat kunnen wij ons niet voorstellen! Een sauna in Finland is dan ook niet precies hetzelfde als in Nederland. Natuurlijk heb je de wellness resorts met keurig nette sauna’s, maar je kunt je ook opwarmen in een traditionele met hout gestookte sauna.

Dit is een compleet andere sauna-ervaring, intens en bloedheet, maar wel lekker. Na het sauna bezoek duiken de Finnen regelrecht in een ijskoud meer. Ik durfde het niet aan, maar Iris en Yvette hebben wel een dipje gedaan.

Een ander Fins gebruik is sauna-yoga. Wij keken erg uit naar deze ontspannen activiteit, maar het viel in de praktijk tegen. Als fervent yogi wurm ik me maar al te graag in allerlei asana’s en vergeleken bij deze poses was de sauna-yoga een soort van bejaardengym. Ik denk dat wij gewoon pech hadden met de locatie en dat sauna-yoga elders wél een fijne happening kan zijn. Wij verbleven bijvoorbeeld in een prachtige villa aan het meer met een privé sauna waar we de sauna-yoga op onze eigen manier konden invullen. Omringd door de natuur is dit ultieme selfcare!

Sleep like a seal

Een van de oudste wellness rituelen in Finland is sleep like a seal. Deze ontspanningssessie werd vroeger al toegepast in ziekenhuizen om tuberculose patiënten frisse lucht te geven. De crispy, schone lucht in Finland is heilzaam en sleep like a seal is dan ook niks anders dan dertig minuten in een warme slaapzak liggen, waarbij je je focust op je ademhaling in de buitenlucht.

Masterclass of Happiness

Geluk wil je delen. Dat is dan ook precies wat de Finnen doen! Omdat de mensen in Finland ervan overtuigd zijn dat geluk ‘een vaardigheid’ is die je kunt aanleren, werd er toen wij er waren een heuse Masterclass of Happiness gehouden. Deze vond plaats in het door natuur omringde Kuru resort.

Dit is het mooiste resort in de omgeving van Savonlinna. Je slaapt er in een houten kubus met een enorme panoramische ramen met uitzicht op de adembenemende natuur. Zo wil je iedere dag wel wakker worden! Ook het restaurant bij Kuru serveert fine dining gerechten met lokale ingrediënten. Een unieke plek!

Kuru resort

Als buiten zijn je het gelukkigst maakt, is Finland de perfecte bestemming. Voigt Travel verzorgt verschillende reizen naar diverse regio’s in Finland. Of je nu gaat wildkamperen of op zoek bent naar comfortabele hotels en fijne restaurants, met zorg stellen ze een persoonlijk programma voor jou samen. Alles wordt geregeld en jij hoeft alleen nog maar te genieten.

Deze onbekende Europese steden bezorgen je een onvergetelijke stedentrip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️