Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 13 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

11 dingen die je als koppel kunt doen om de relatie levendig te houden

Hoe mooi en puur de liefde ook kan zijn, zo moeilijk kan het óók zijn om op de lange termijn je relatie passievol en levendig te houden. Want ja: een gezonde relatie onderhouden kost nou eenmaal werk. Wil je jouw relatie fijn, passievol en bovenal gezond houden op de lange termijn? Dan zul je daarin moeten blijven investeren. Elke dag weer.

Hoe? We delen elf (leuke!) dingen die je als koppel kunt om je relatie te versterken.

Een liefdesrelatie onderhouden

Als je eenmaal een langere relatie hebt, is het makkelijk om na verloop van tijd in de zogenaamde sleur terecht te komen. De honeymoon fase is na een paar maanden tot een paar jaar immers wel voorbij, jullie kennen elkaar door en door, wonen misschien wel samen en willen daarom oppassen dat je op een gegeven moment niet zowat ‘één persoon’ wordt.

Juist je eigen welzijn, hobby’s en me-time bewaken, is niet alleen essentieel voor je eigen mentale staat, maar ook voor de gezondheid van je relatie. Daarnaast is het even belangrijk om óók samen dingen te blijven ondernemen. Balance is key, as always.

Denk dan aan samen nieuwe herinneringen maken, nieuwe ideeën tot uitwerking brengen (eindelijk dat busje samen verbouwen of die droomreis maken) en vooral: quality time samen doorbrengen. Ofwel: samen dingen ondernemen die de relatie versterken en nog leuk zijn ook!

Dingen waarmee je je relatie kunt versterken

Met deze dingen kun je als koppel je relatie versterken en levendig houden:

1. Ga op date

Samen op date blijven gaan, klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch kan het makkelijk zakken op je prioriteitenlijstje wanneer je al langere tijd bij elkaar bent. Al helemaal als je samenwoont of kinderen hebt. En dat is zonde, want het dé manier om met elkaar in verbinding te blijven.

Een paar ideeën om ‘te slow daten‘: ga samen wandelen in de natuur, bezoek een museum, ga vintage shoppen in een andere stad, ga langs die ene toffe expositie, probeer dat nieuwe restaurant, doe een dansklas samen of ga naar een comedyshow.

Kortom: de dingen die je doet wanneer je net met iemand date. Het een te gekke manier om jullie relatie (weer) te versterken.

2. Reis samen

Hoewel we geloven in de kracht van (solo)reizen is het in je relatie ook ontzettend waardevol om samen bijzondere herinneringen te maken en ervaringen op te doen, zoals samen een reis maken.

Het ontwikkelt je niet alleen als persoon, maar ook je relatie wordt zoveel hechter. Je maakt samen nieuwe dingen mee die je maar lastig aan anderen kunt uitleggen, gaat samen door uitdagingen en maakt herinneringen die je het leven bijblijven.

3. Duik de natuur in

Samen de rust op zoeken in een natuurlijke omgeving is niet alleen goed voor jou als individu, maar is ook een mooie manier om je relatie te versterken. Jullie hebben dan even geen afleidingen van buitenaf: het is enkel jullie én de natuur. Je hebt ineens tijd om te vertragen, te verstillen en quality time met elkaar te hebben.

Van een natuurhuisje huren in de achterhoek tot kamperen op de Waddeneilanden: er is genoeg avontuur te beleven in Nederland. Daarvoor hoef je heus niet lang of ver weg te reizen.

4. Beweeg samen

Dat sporten en bewegen gezond is voor je, hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen. Behalve dat het veel fysieke gezondheidsvoordelen met zich mee brengt, zorgt het ook voor de aanmaak van gelukshormonen in je brein. Dus: sport samen! Ga rennen, boksen, dansen óf maak er een sport van tussen de lakens ;).

5. Begin een nieuwe hobby

Van nieuwe dingen leren, worden we blij. Ons brein krijgt dan de kans om nieuwe paden te leggen waardoor onze neuroplasticiteit groeit. Van pottenbakken tot leren tennissen: bedenk iets wat jullie beiden willen leren en motiveer elkaar het samen te doen.

6. Samen koken

Hoe vaak neem je nou écht de tijd om samen te koken? Vaak maak je even snel iets klaar voor jezelf of voor de ander, maar er gaat uiteindelijk niets boven de tijd nemen om een heerlijk diner samen klaar te maken. Bovendien is het een perfecte manier om je relatie te versterken.

7. Richt het huis (of een kamer) samen opnieuw in

Samen jullie huis of een kamer opnieuw inrichten, is niet alleen ontzettend leuk en zorgt voor een nieuwe look en feel in huis, maar samen creëren, zorgt er ook voor dat jullie meer naar elkaar groeien. Je ontdekt hoe de ander denkt, geeft elkaar hier de ruimte voor en komt samen tot nieuwe ideeën.

8. Samen lezen

Behalve allerlei activiteiten samen ondernemen, is het net zo belangrijk om als koppel de tijd te nemen om samen te ontspannen. Wat dacht je van het lezen van een boek samen? Dat klinkt misschien onhandig, maar dat valt reuze mee als je elkaar om de beurt stukjes voorleest.

Inspiratie nodig? Dit zijn onze favoriete zomerboeken die wil je geheid meenemen op vakantie óf wilt voorlezen aan je partner, dus.

9. Luister samen naar een podcast

Nieuwe informatie tot je nemen is altijd leuk en interessant. Zoek samen eens een podcast uit over een onderwerp waar jullie beiden meer over zouden willen weten. Van shows over relaties tot grappige shows: het geeft stof om over na te denken waar jullie het achteraf samen over kunnen hebben.

10. Haal herinneringen op

Als we niet af en toe stilstaan in het leven, raast het voorbij voor je er erg in hebt. De manier om te vertragen? Simpelweg door eens vaker stil te staan en herinneringen op te halen. Of het nou is van jullie eerste date, een eerste vakantie of dat ene festival. Blader misschien eens door oude fotoboeken of lees oude briefjes van elkaar en kijk samen terug op jullie relatie.

11. Doe therapie

Wie denkt dat relatietherapie alleen is voor wanneer je relatie in zwaar weer verkeert, heeft het mis. Door jullie relatie uit te diepen met een expert op het gebied van relaties, kan je onuitgesproken emoties en patronen ontdekken en jullie relatie naar een volgend niveau tillen.

Het laat juist zien dat jullie allebei open staan om te groeien en jullie relatie te versterken!

Starten met tantra? Zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️