Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 31 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

7 activiteiten die perfect zijn om alleen te doen

Alleen zijn is iets anders dan eenzaamheid; tijd in je eentje doorbrengen is juist heel goed voor je. Zo werd wetenschappelijk al vaak bewezen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je empathischer wordt en betere relaties met anderen kunt onderhouden. Veel mensen vinden het ondanks die voordelen echter nog best spannend om zelf op pad te gaan. Daarom tippen we zeven activiteiten die je alleen kunt doen.

Het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn? Dat zit ‘m in de bewuste keuze. Ben je vaker alleen dan je zou willen, dan kan dat volgens Thuy-vy Nguyen, assistent professor bij Durham University, tot eenzame gevoelens leiden. Kies je er daarentegen zelf voor om meer tijd alleen door te brengen, dan levert dat niets dan voordelen op. Dat vertelde Nguyen eerder tegen The New York Times.

Waarom vaker alleen zijn zo goed voor je is

Volgens onderzoek van de universiteit zorgt meer tijd met jezelf doorbrengen ervoor dat je een empatischer mens wordt, dat vriendschappen en relaties onderhouden eenvoudiger wordt en dat zowel stress als lichamelijke klachten minder worden. Een snelle zoektocht op Google leert dat ontelbaar veel wetenschappelijke onderzoeken dezelfde resultaten hebben. Van meer dingen alleen doen word je een beter en gelukkiger mens, dat is duidelijk.

Wil je zelf vaker activiteiten alleen doen, dan kun je ervoor kiezen om een ticket naar de andere kant van de wereld te boeken voor een soloreis. Als je echter gewend bent om altijd onder de mensen te zijn, is dat misschien wat hoog gegrepen. Begin je met één van deze activiteiten om alleen te doen, dan blijkt in je eentje op pad een stuk leuker en makkelijker dan altijd gedacht. Voor je het weet heb je tóch dat ticket voor een eerste reis alleen geboekt.

Activiteiten om alleen te doen

Deze dingen zijn perfect om alleen te doen.

Nieuwe hobby

Start de zoektocht naar een nieuwe hobby. Of het nou fotografie, hardlopen of breien is; ga voor een hobby waar je enkel wat materialen en jezelf voor nodig hebt. Blijkt het niet jouw ding, dan ga je gewoon weer door met het volgende. Niemand die je vertelt dat je door moet gaan, want je doet het toch alleen.

Lees een boek in de bibliotheek

Veel mensen vinden alleen in een café of restaurant zitten niet prettig; de bieb is dan de ideale oplossing. Het merendeel van de bezoekers komt hier alleen waardoor je niet opvalt. Lees je een goed boek, dan vergeet je bovendien de omgeving om je heen en vliegt die tijd alleen voorbij. Wedden dat je steeds langer wilt blijven?

Breng een bezoekje aan de bioscoop

Praten kan tijdens de film toch al niet -dan kun je net zo goed in je eentje gaan. Vind je het alsnog spannend? Trakteer jezelf bij aankomst dan op een extra snack om de tijd door te komen. En we beloven je: niemand in de zaal die het raar vindt dat je alleen zit, echt niet.

Sportles

Zin in een win-win-situatie? Boek een boks-, yoga-, zumba- of andere sportles die je nog niet eerder hebt gevolgd. Goed, echt alleen ben je daar niet, maar de stap ernaartoe is een goede manier om vaker dingen in je eentje te ondernemen.

Boek een spa-dag

En neem genoeg leesvoer mee. Als er één plek is waar je voor jezelf komt, dan is het wel de wellness. Door hier alleen heen te gaan verleg je niet alleen je eigen grenzen, maar kom je ook écht tot rust. Tip voor als je het idee van in je eentje naakt rondlopen spannend vindt: door het hele land vind je spa’s die badpakdagen aanbieden.

Shop op een rommelmarkt of in een tweedehands winkel

Grote kans dat je uren zoet bent met het zoeken naar parels. Het fijnste aan alleen shoppen? Niemand die jouw mening kan beïnvloeden, waardoor je alleen thuis komt met items die je écht graag wilt hebben.

Alleen op reis, begin klein

Droom je toch echt van die soloreis naar de andere kant van de wereld? Begin dan klein en ga een weekend of nachtje alleen op pad. Naar een Waddeneiland of grote stad op een paar uur reizen, om maar iets te noemen. Ontdek nieuwe café’s, musea of parken en kom erachter hoe fijn het is om vaker alleen te zijn.

Waarom jij deze zomer een soloreis (of vakantie) wilt maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️