Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Over deze dingen wil je het níet hebben op je eerste date

Als het aankomt op de liefde zijn er heel wat dingen we kunnen leren. De liefde is een spel dat eeuwig in beweging blijft. Het begint bij de eerste date en kan doorgaan tot een jarenlang huwelijk. Ga je op die eerste date? Dan zijn er in elk geval een aantal dingen die je níet wilt zeggen, adviseert de Amerikaanse therapeut Bonnie Scott.

Volgens Scott wil je het op je eerste date niet over deze dingen hebben, om de liefde op een gezonde manier te kunnen laten groeien.

De eerste date

Iemand ontmoeten die je nog niet zo goed kent en waar je misschien wel romantisch geïnteresseerd in bent, is altijd een beetje spannend. Er spoken dingen door je hoofd als ‘zal er wel een klik zijn?’, ‘waar gaan we het over hebben?’ en ‘wat ga ik allemaal vertellen?’.

Een eerste date is immers een eerste indruk die je achter laat, en zoals we allemaal weten: een eerste indruk kan je maar één keer maken. Die gedachte kan voor best wat (gezonde) zenuwen zorgen.

Wil je die goede eerste indruk maken en toch jezelf blijven? Volgens Scott zijn er dan een paar onderwerpen die je het liefst wilt overslaan op je eerste date.

Waar je het niet over wilt hebben op een eerste date

Op de eerste date wil je vaak de beste versie van jezelf laten zien. Door jezelf te zijn – ook al ben je een beetje nerveus – ben je altijd het beste af. Je kunt dan het beste onderzoeken of jullie een échte connectie hebben.

Toch is het handig om sommige onderwerpen nog even te laten liggen tijdens die eerste date, om een fijn en diepgaand gesprek te kunnen hebben en elkaar te leren kennen.

Oordelen

Op een eerste date is het wel zo wenselijk om een béétje vriendelijk over te komen en niet alles te delen wat er in je hoofd opkomt. Probeer de ander niet meteen te beoordelen als je het ergens niet mee eens bent of de ander iets op een andere manier doet dan hoe jij het zou doen.

Vind je dat soms moeilijk? Zo leer je luisteren naar iemand waar je het niet mee eens bent.

Wees niet te slijmerig

Een lief complimentje maken naar elkaar is natuurlijk ontzettend leuk en kan zelfs het ijs breken, maar te veel slijmen (zoals dat heet), kan juist niet-authentiek overkomen.

Slecht praten over ex-partners

Er is niets mis met je vorige relaties bespreken tijdens een eerste date, maar slecht praten over je ex is daarentegen geen slim idee. Het kan laten zien dat jij jouw eigen rol in de relatie en de eventuele problemen nog niet hebt geaccepteerd. Voor een potentiële partner is dat geen goed teken.

Te veel praten over je seksuele geschiedenis

Praten over seks is hartstikke normaal, maar wanneer je wel héél veel vertelt over je seksuele verleden en je gesprekspartner misschien niet zo into het onderwerp is als jij, kan het de ander juist afstoten.

Seks is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de relatie, maar kijk hoe het gesprek natuurlijk flowt als het op dit onderwerp aankomt. Niet alles hoeft meteen besproken te worden.

Niet alleen maar over jezelf praten

Als mens zijn we nu eenmaal geneigd om over onszelf te praten, het geeft namelijk een goed gevoel. Pas echter wel op dat het geen monoloog wordt en je de ander steeds onderbreekt om over jezelf te praten.

Oude trauma’s in detail bespreken

Hoewel het aankaarten van trauma’s uit het verleden ontzettend sterk is en getuigt van reflectie en zelfkennis, is het niet altijd nodig om té diep in te gaan op oude trauma’s tijdens een eerste date.

Een eerste afspraakje is er om elkaar te leren kennen, de details komen later wel als jullie elkaar écht zien zitten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️