Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 22 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Earth Day: alles wat je erover wilt weten

Elk jaar moet de aarde gevierd worden, zeker nu met de klimaatcrisis is het een moment om stil te staan bij onze mooie planeet. Sinds 1970 komen miljoenen mensen bij elkaar om het milieu te ondersteunen. We moeten actie ondernemen en hierdoor krijgt Earth Day een extra betekenis.

Red de planeet!

Wat is Earth Day?

Elk jaar vieren we Earth Day. De dag om milieuproblemen in het licht te zetten, denk aan: klimaatcrisis, luchtvervuiling en ontbossing. 22 april staat helemaal in teken van de aarde. Eigenlijk staat de hele maand in teken van dit thema en vooral de week voor Earth Day. We moeten blijven praten over de milieukwesties die er allemaal spelen.

Earth Day is bedacht door milieuactivist Gaylord Nelson na een olieramp in 1969. Nelson ging op de universiteit les geven over het belang van schone lucht en water. De vaste dag hiervoor was 22 april. Dit was namelijk tussen de voorjaarsvakantie en de examens in.

Het jaar erna benoemde de organisatoren het officieel Earth Day. In 1970 waren er in Amerika zo’n 20 miljoen mensen die mee de straat op gingen. In 1990 veranderde Earth Day in een internationale campagne. Dit kwam door milieuactivist Denis Hayes die om hulp vroeg bij het opzetten van een ander evenement.

In Nederland hebben we als doel om in 2030 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. In 2050 is Nederland hopelijk klimaatneutraal.

Het thema van Earth Day 2024

Het thema van 2024 is: plastics & planets. Dit thema spreekt voor zich: want we willen minder plastic omdat het onze planeet vervuilt. De campagne dit jaar richt zich dan ook op het bewustmaken van de gevolgen van plastic gebruik. Dit heeft niet alleen impact op de planeet, maar ook op jouw gezondheid.

Hoe vieren we Earth Day?

Over de hele wereld vinden er verschillende evenementen plaats. Met behulp van deze kaart kan je kijken welke evenementen er bij jou in de buurt plaatsvinden. Je kan ook zelf iets organiseren, plant een boom of leer meer over duurzame kleding. Zo kan je zelf helemaal bepalen hoe jij Earth Day dit jaar viert.

Zelfs vanaf de bank kan de dag gevierd worden. Lees boeken, kijk een documentaire of volg een activist op social media. Zo kan je jezelf meer leren over het klimaat en alles wat er gebeurt met onze planeet.

Maar je kan ook leren hoe je zelf je leven groener kunt maken. Dit kan je onder andere doen door minder vlees of vis te eten of eco-friendly kledingkeuzes maken. Shop bijvoorbeeld minder nieuwe kleding, maar kies er juist voor om bij de dichtsbijzijnde tweehandskledingwinkel opzoek te gaan naar een nieuwe garderobe.

Hoe vier jij dit jaar Earth Day?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️