Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom is mijn liefdesleven zo ingewikkeld?

Terwijl je zo je best doet om een gezonde en fijne relatie te behouden, of om die een te krijgen, lijkt het je nog steeds niet makkelijk af te gaan. Je vraagt je misschien af of het aan jou ligt dat je liefdesleven zo ingewikkeld lijkt te zijn.

‘S nachts lig je weer in je bedje te woelen omdat jullie een discussie hadden waar jullie maar niet uitkwamen. Ondanks het feit dat jullie afgesproken hadden het dit keer écht op een rustige manier uit te praten en dat goed ging, lukt het je niet om rustig in slaap te vallen en blijf je piekeren. Soms maal je ook over die ene scharrel die je weer ghost.

Ingewikkeld liefdesleven? Waarom een oplossing krijgen niet dé oplossing is

Als je tegen moeilijkheden aanloopt in de liefde, kunnen er verschillende vragen in je hoofd opkomen. Misschien vraag je je af wat je verkeerd doet in de liefde of denk je erover na of je wel echt bij deze persoon hoort.

Behoefte aan begrip

In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat je een oplossing nodig hebt voor waar je mee zit, maar misschien is er wel iets anders waar je meer behoefte aan hebt: iemand die jou écht begrijpt. Dat beschrijft The School Of Life, het platform dat onder andere mensen helpt aan betere connecties met anderen.

Soms heb je geen oplossingen nodig, maar begrip voor de situatie waar je nu inzit: een situatie waarin geen vooruitgang in lijkt te zitten,omdat jullie er niet samen uit lijken te komen.

Je wil graag weten dat het niet gek is dat je met dit soort dingen dealt en dat andere gevoelige mensen dit ook doormaken. Hierbij de bevestiging: het is helemaal oké om struggles te hebben in de liefde én je bent ook zeker niet de enige. Er zijn maar weinig mensen waarbij hun liefdesleven vlekkeloos verloopt. Maak je dus geen zorgen! Ook als je single bent, kan daten en alles daaromheen ingewikkeld zijn.

Onderzoek toont aan: je bent niet de enige

Heb je dan eindelijk iemand aan de haak geslagen, blijkt het nog steeds lastig! Dat laat zelfs het onderzoek ‘Mating Performance and Singlehood Across 14 Nations’ uit 2023 zien want meer dan vijfendertig procent van de deelnemers gaf aan romantische relaties ingewikkeld te vinden.

Rond de achtendertig procent van de deelnemers geeft aan het naar hun idee echt goed te doen in relaties, het grootste deel van de deelnemers geeft dus aan dat ze het idee hebben het niet altijd goed te doen. Je bent dus zeker niet de enige die tegen moeilijkheden aanloopt!

De liefde is nou eenmaal ingewikkeld en daar proberen we allemaal zo goed mogelijk mee om te gaan. Uiteindelijk is liefde, of dat nou voor je partner, kinderen of vrienden is, het mooiste dat bestaat!

Is er iets mis met mijn relatie als ik verliefd word op iemand anders?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️