Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 12 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom een Ayurveda lente cleansing je goed zal doen deze lente

Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en symboliek. Zo staat de herfst voor loslaten (de bomen laten de blaadjes los en zo geldt dat ook voor ons) en in de lente is het juist tijd voor een grote schoonmaak: veel mensen beginnen daarom aan de grote lenteschoonmaak in huis. Maar óók je lichaam heeft in die periode baat bij een grote schoonmaak. Luisteren we naar de oudste Indiase geneeswijze, dan doen we er goed aan deze lente nog een heuse lente cleansing te doen.

De lente is een perfect moment om eens kritisch door je leven te gaan: wat geeft je energie en wat neemt vooral je energie? Je kunt je huis kritisch doorlopen: welke kleding draag je niet meer? Wat ligt er achterin kastjes te verpieteren? Welke rommel mag er weg?

Bedrock Talks: we duiken in de wereld van de Indiase geneeswijze Ayurveda

Een perfecte timing om huis en dus je hoofd even helemaal te resetten. En waarom zouden we dat ook niet met ons lichaam doen? De oude Indiase geneeswijze pleit er steevast voor: een lente detox.

Een Ayurvedische lente detox

Even een korte uitleg over Ayurveda, het is een alternatieve geneeswijze waarbij wordt gekeken naar jou als geheel (holistisch dus). Grof gezegd zijn er 3 types waar je onder kan vallen, deze types worden dosha’s genoemd. En je draagt een beetje van elke dosha bij je.

De één is echter sterker aanwezig dan de ander. De 3 dosha’s zijn: vata, pitta en kapha. Er daarbij wordt onder andere gekeken naar je karakter, spijsvertering, vurigheid, huid, haar en nog véél meer.

Must read: Hoe je je dosha’s in balans kunt brengen (de niet zweverige uitleg)

Deze dosha’s vallen samen met bepaalde seizoenen. Zo is de zomer perfect voor de hete en vurige pitta energie, de koude winter juist perfect voor de droge energie van vata en lente juist voor de natte, aardse en manifestatie-energie van kapha.

Kijken we naar de Ayurvedische leer, dan is het kapha-seizoen dé tijd om de opgebouwde energie van de wintermaanden weer te reinigen. En daar past een lente detox erg goed bij.

Waarom de lente detox je goed gaat doen

Omdat we over het algemeen in Nederland redelijk veel worden blootgesteld aan toxische stoffen uit de buitenlucht (denk alleen al aan uitlaatgassen bijvoorbeeld, maar ook aan zware metalen of toxische stoffen op niet-biologische groenten en fruit en in je cosmetica), kan zo’n cleanse waarin je even níet wordt blootgesteld aan deze stoffen erg goed doen.

Tijd voor frisse lucht, beweging en het detoxen van interne én externe omgeving. Hoe doe je dat, aldus Ayurveda? Dat kan je doen om deze manieren:

1. Beweeg

Door te bewegen en te zweten, verlaten giftige stofjes je lichaam, het worden ook wel de ‘natural detox pathways’ genoemd. Zorg voor tenminste 30 minuten beweging per dag waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Denk aan aan rondje rennen, hard fietsen of andere cardio-bewegingen.

Lees ook: Zweet je veel? Dit zijn de 7 grote voordelen van zweten

2. Eet het juiste kapha-eten

Volgens Ayurveda hebben we in het kapha-seizoen baat bij het eten van bitter eten, denk dan bijvoorbeeld aan groene groenten, vers fruit, lichte granen zoals quinoa en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool.

Zwaarder wil je juist liever laten staan, zoals suiker, zuivel en vlees.

3. Ga voor de antioxidanten

Antioxidanten helpen je lichaam te vechten tegen vrije radicalen. In het seizoen waarin je je lichaam wilt reinigen, wil je dus extra goed zorgen voor voldoende antioxidanten in je lichaam. Hoe je die binnenkrijgt? Door voeding! Denk aan blauwe bessen, broccoli en noten.

4. Cleanse de energie in je hoofd

Ben je deze winter je gezonde routine een beetje kwijt geraakt? Je bent niet de enige. Nadat we de winter vooral op de bank zaten met een dekentje, Netflix en Cinemember uitspeelden, is het tijd om je fijne ochtendroutines weer op te pakken.

Lees ook: Een fijn ochtendritueel nu de zomer bijna in zicht is

Denk aan een vast moment om te mediteren, je hoofd leeg te schrijven of te wandelen in de natuur. Dit is hét moment om je fijne mindful-routines weer op te pakken.

5. De zelfmassage

Yes, dat lees je goed. In de Ayurvedische leer wordt er gezworen bij het doen van een zogeheten ‘abhuanga‘. Het is een heuse full body zelfmassage. Je masseert jezelf in met een warme olie en helpt zo met het stimuleren van je lymfe- en dus detox-systeem.

En extra fijn: daar heb je dus niemand voor nodig. Dus, hoppakee, waar wacht je nog op?

A clean spring starts with you!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️