Fleur Broeders
Fleur Broeders Watch 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Kapsalon Romy op CineMember: een vrolijke film over alzheimer door de ogen van een kind

We <3 Netflix, en dan vooral vanwege het uitgebreide aanbod aan documentaires, films en series die je wereldbeeld verbreden. Maar er is meer dan dat! Daarom tippen we vanaf nu af en toe een film uit het alternatieve online filmhuis CineMember. Dit video on demand-platform bestaat sinds 2018 en komt enkel met kwaliteitsfilms. Deze keer: Kapsalon Romy.

Over CineMember

CineMember begon met zo’n 500 films en dat zijn er inmiddels meer dan 900 (and counting!). In vergelijking met Netflix klinkt dat misschien niet zo veel, maar als je nadenkt hoeveel het je aan gescroll, gefilter en ge-internet scheelt op een reguliere streamingdienst, dan is dat eigenlijk júíst een heel fijn idee.

The Duke of Burgundy op CineMember: een SM-relatie in een artistiek jasje

De films worden uitgekozen op basis van kwaliteit. Ze zijn bijzonder en gevarieerd in hun aanbod: denk aan meer maatschappelijke films en documentaires over psychologie, seksualiteit en LGBTQIA+, maar ook over Black Lives Matter. Kortom: less is more! 

Kapsalon Romy op CineMember

Een van die bijzondere films is Kapsalon Romy. Romy is de kleindochter van oma Stine. De moeder van Romy vraagt Stine om na school op Romy te passen. Dit gebeurt in haar kapsalon. Eerst vindt Romy dit niet leuk, maar ze komt langzaam achter een groot geheim van haar oma: ze heeft alzheimer.

Ineens moet Romy ook voor haar oma gaan zorgen. Hierdoor bloeit de relatie tussen oma en kleinkind helemaal op. Naarmate ze meer tijd met elkaar doorbrengen, lijkt het erop dat Romy langzaam de kapsalon van haar oma overneemt. De effecten van de ziekte komen bij Romy ook later pas binnen, nadat ze met Stine naar haar geboorteplaats gaat.

Een film voor 8-88+

Een serieus onderwerp: alzheimer. Toch heeft regisseur Mischa Kamp er een feelgood film van weten te maken. En nee, de impact van de ziekte doet er niet aan tekort. Het laat zien dat je geen zware film hoeft te maken over zware onderwerpen.

Met deze simpele oefeningen heb je ook later nog een goed geheugen

De toon van de film verandert wel wanneer het woord alzheimer wordt gebruikt. De eerst nog onschuldige vrolijkheid verandert dan langzaam in verdriet. Door het kinderlijke perspectief van Romy is dit ook een film voor jong en oud. Een film die je met je kinderen kan kijken en mooie gesprekken over kunt voeren. Een mooie eye-opener voor alle leeftijden.

Een vrolijke film die volwassen problemen aankaart door de ogen van een kind. Een combinatie die je gezien moet hebben!

Kapsalon Romy kijken? Voor een vast bedrag van €9,99 per maand kan je meer dan 900 films (and counting) onbeperkt bekijken vanaf je telefoon, laptop of televisie. Via deze link kun je een (proef)abonnement bij CineMember afsluiten. 

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️