Fleur Broeders
Fleur Broeders Watch 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

The Duke of Burgundy op CineMember: een SM-relatie in een artistiek jasje

We <3 Netflix, en dan vooral vanwege het uitgebreide aanbod aan documentaires, films en series die je wereldbeeld verbreden. Maar er is meer dan dat! Daarom tippen we vanaf nu af en toe een film uit het alternatieve online filmhuis CineMember. Dit video on demand-platform bestaat sinds 2018 en komt enkel met kwaliteitsfilms. Deze keer: The Duke of Burgundy.

Over CineMember

CineMember begon met zo’n 500 films en dat zijn er inmiddels meer dan 900 (and counting!). In vergelijking met Netflix klinkt dat misschien niet zo veel, maar als je nadenkt hoeveel het je aan gescroll, gefilter en ge-internet scheelt op een reguliere streamingdienst, dan is dat eigenlijk júíst een heel fijn idee.

A Strange Love Affair with Ego op CineMember: een frisse kijk op narcisme en ego

De films worden uitgekozen op basis van kwaliteit. Ze zijn bijzonder en gevarieerd in hun aanbod: denk aan meer maatschappelijke films en documentaires over psychologie, seksualiteit en LGBTQIA+, maar ook over Black Lives Matter. Kortom: less is more! 

The Duke of Burgundy op CineMember

Een van die bijzondere films is The Duke of Burgundy. We maken kennis met Evelyn. Als kamermeid is zij werkzaam voor de dominante Cynthia. Daar komen taken bij kijken als vloeren schrobben en voeten masseren. Allemaal op commando: een baas met haar slaaf.

We komen er snel achter dat Evelyn en Cynthia in een relatie zitten en de situatie als rollenspel gebruiken. Niks is echter wat het lijkt, want hoe dominant Cynthia ook oogt, het is eigenlijk Evelyn die de macht heeft. Achter de seksuele handelingen in de relatie schuilt ook de sleur die ontstaat. De liefde tussen de twee is aan het doven en we zien hoe de SM de gehele relatie overneemt.

Verre van een ‘vieze’ film

Het verhaal speelt zich af in een wereld zonder mannen. Vrouwen zijn verkleed in kostuums uit de negentiende eeuw en ze gaan naar lezingen over insecten. Niet alleen de vrouwen zitten daar in het publiek, maar ook etalagepoppen. Ja, een bizarre wereld, maar toch tastbaar en echt gemaakt.

https://www.bedrock.nl/seksfantasieen-waar-fantaseren-we-het-meest-over/?utm_source=inline_lees_ook

Als deze film in handen was van een andere regisseur dan Peter Strickland, dan was er een geheel ander resultaat. Het is geen ‘vieze’ film geworden. Sterker nog, hij is juist artistiek. Door er op deze manier mee om te gaan, is de film juist erg sensueel. Je hoeft niet altijd alles te zien om de erotiek te voelen.

Een film over seksualiteit in een artistiek en experimenteel jasje. Zeker een watch waard.

The Duke of Burgundy kijken? Voor een vast bedrag van €9,99 per maand kan je meer dan 900 films (and counting) onbeperkt bekijken vanaf je telefoon, laptop of televisie. Via deze link kun je een (proef)abonnement bij CineMember afsluiten. 

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️