Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Met deze simpele oefeningen heb je ook later nog een goed geheugen

Hoewel een scherp geheugen voor een deel genetisch is bepaald, kan je voor een ander deel de fitheid van je brein gewoon trainen. Niet alleen wil je altijd genoeg slapen en gezond eten, volgens een nieuwe studie zijn er nog een aantal andere oefeningen die je kunt waarmee je zorgt dat je brein scherp blijft. Oók als je ouder wordt.

Ouder worden kan angstaanjagend aanvoelen als het voelt dat je nog aan de bloei van je leven staat. Maar dat is nergens voor nodig, want aan ouder worden kleven juist héél veel voordelen (sterker nog: dan begint de lol pas!).

Gezond ouder worden

Zo heb je jezelf goed leren kennen, heb je veel mensenkennis en maak je jezelf doorgaans een stuk minder druk om wat anderen van je vinden dan in je tiener- of twintiger jaren, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Daarnaast groei je over het algemeen ook met je leeftijd mee, en krijg je naarmate de jaren verstrijken vanzelf andere behoeftes dan jáááren terug.

Must read: Waarom het leven sneller lijkt te gaan als we ouder worden

Enfin, ouder worden kun je maar beter omarmen in plaats van je er tegen vechten, want één ding is zeker: ouder worden we allemaal. Maar het liefst word je natuurlijk wel een beetje gezond en fit oud. Zowel fysiek als mentaal.

Naast bepaalde voeding die je kunt eten om fysiek gezond te blijven en je slaap serieus te nemen, zijn er volgens de wetenschap ook een aantal oefeningen die je kunt doen om mentaal scherp te blijven. Want helaas is de realiteit nu eenmaal dat je geheugen minder scherp wordt wanneer je ouder wordt.

Geheugen trainen tips

Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Volgens een meta-analyse uit 2022 van 36 (!) verschillende studies zijn er bepaalde oefeningen die je kunt doen vanaf je 55e om te zorgen dat je geheugen scherp blijft. Hoe?

Uit de resultaten van de studies blijkt dat vooral aerobic oefeningen, fysieke oefeningen dus, een positieve invloed hebben op het voorkomen van dementie, zo leggen de auteurs van het onderzoek van the University of Pittsburg uit.

Cardio-oefeningen

Wie cardio-oefeningen van hun 55e tot 68e levensjaar deed, zo’n 3 keer per week en dat 18 weken (4,5 maand), plukt er de meeste vruchten van en heeft de meeste kans op een fit geheugen op latere leeftijd.

Bij cardio gaat het er in elk geval om dat je hart sneller gaat kloppen en je vet verbrandt. Denk aan hardlopen, voetballen, tennissen, boxen, you name it. 

https://www.bedrock.nl/geheugen-trainen/

Over welke oefeningen precies de beste impact hebben, wordt nog onderzoek naar gedaan. Wel zijn er verschillende studies die laten zien dat intensieve trainingen, zoals een HIIT training de meest positieve invloed hebben op je geheugen.

Better safe than sorry

Kortom: zorg dat je in elk geval 3 keer per week 15 tot 90 minuten intensief beweegt voor tenminste 4 maanden lang, vanaf de 55e tot de 68e, aldus het onderzoek.

Een belangrijke side note is dat je niet wacht met deze oefeningen doen ‘tot het te laat is’. Je kunt je geheugen namelijk niet ineens ‘terugdraaien’. Hetzelfde geldt voor de impact op je fysieke staat.

Deze gewoonte is nóg beter voor je brein dan sporten

Zorg ervoor dat je deze oefeningen regelmatig doet, daar zul je nú maar vooral later de vruchten van plukken. Waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️