Eva Spigt
Eva Spigt Werk 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Waar je rekening mee wilt houden vóór je ontslag neemt

Heb jij altijd, net zoals in Amerikaanse films, ‘’I quit’’ willen roepen naar je baas? Wat een opluchting om ein-de-lijk van die vervelende baan af te zijn. Voordat je heel dramatisch de deur achter kantoor dichtsmijt, lees eerst even dit artikel.

Hier wil je namelijk rekening mee houden voor je ontslag neemt.

Nadelen van ontslag nemen

Weg bij die vervelende job, hoe bevrijdend is dat. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Volgens het Juridisch loket heb je als je zelf ontslag neemt, geen recht meer op een WW-uitkering of een ontslagvergoeding. Dat betekent dat je geen financiële steun krijgt omdat het jouw schuld is dat je werkloos bent geworden.

Lees ook: Voor het eerst ontslagen? 6 manieren om de pijn te verzachten als je je baan kwijtraakt

Als je een nieuwe baan hebt, is dat natuurlijk geen probleem. Ook niet als je een flinke buffer hebt om een paar maanden zonder inkomsten te doen. Heb je nog geen andere job maar wil je echt niet langer bij je werk blijven?

Dan kan je een vaststellingsovereenkomst met je werkgever afspreken. Hierin staat dan dat het niet jouw schuld is dat je werkloos bent geworden. Zo krijg je toch die WW.

Houd je aan de afspraken

Waarschijnlijk heb je bij je aanstelling een contract getekend waarin een opzegtermijn staat. Van de een op de andere dag stoppen, is dus helaas niet mogelijk. Let ook op een relatiebeding of andere zaken die jij ondertekend hebt en houd je aan de afspraken. Dat scheelt een hoop gedoe. Vergeet ook niet om je ontslag schriftelijk aan te kondigen.

Must read: Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Ontslag bij ziekte

Voel jij je uitgeblust en stop je het liefst met werken? Dan is het aan te raden om niet zelf ontslag te nemen maar je ziek te melden en te praten met een bedrijfsarts. Neem zelfs niet ontslag als de arbo-arts je beter verklaard terwijl jij je nog niet goed voelt. Je kan altijd een second opinion vragen van een onafhankelijke bedrijfsarts. Zo behoud je een eventuele Ziektewetuitkering.

Voordelen van ontslag nemen

Woehoe freedom! Als je nog geen andere baan hebt, kan je nu de tijd nemen om uit te vogelen waar je energie van krijgt of wat je interessant lijkt om te doen. Misschien wil je wel als freelancer aan de slag of een tijd naar het buitenland.

Een tijdje zonder baan zitten, is echt geen ramp en geeft juist de ruimte om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken. Een financiële buffer hiervoor wel fijn en zorgt voor minder stress om iets anders te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️