Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 11 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

De 5 fijnste zomerbestemmingen voor HSP’ers

HSP’ers (Highly Sensitive Person) zijn over het algemeen net wat gevoeliger dan anderen. Dat heeft ook veel invloed op hoe je je voelt in de verschillende seizoenen. In de winter heb je net even wat sneller last van een winterdipje en in de zomer is het juist weer gauw te heet. Maar lekker op vakantie willen we natuurlijk wel gewoon, daarom zijn deze vakantiebestemmingen perfect!

De bestemmingen zijn lekker rustig – je hebt er in ieder geval niet snel last van een groepje dronken vakantiegangers of luidruchtige locals, er is veel natuur, het is er niet te warm en er hangt een fijne energie. Precies what a HSP needs.

1. Zwitserland

Zwitserland is perfect voor HSP’ers, vooral door de prachtige natuur. De Alpen zijn hier misschien wel op z’n mooist en nodigen je uit voor prachtige wandelingen en hikes. Na een dagje wandelen is het heerlijk bijkomen op een kleine camping of in een fijn chalet met uitzicht op de bergen.

De filosofie achter slow travel (en hoe je het doet)

De temperatuur in Zwitserland is ook goed. Het kan er stralend zonnig zijn, maar in het dal is het vaak lekker koel en op dagen dat het toch wat te warm is, kun je verkoeling zoeken bij een koud meertje dat wordt gevuld met water uit de bergen.

2. Zweden

Ook Zweden is ideaal voor HSP’ers. De lokale bevolking is super vriendelijk en rustig – en gaat graag de natuur in, de natuur uitgestrekt en als je er van houdt, kun je op prachtig afgelegen plekken wildkamperen. Het kan in de zomer wel best warm worden, maar omdat het grootste gedeelte van Zweden uit bos en meren bestaat kun je makkelijk verkoeling vinden.

Voor op je bucketlist: een roadtrip door Zweden

Wat ook fijn is aan Zweden is dat alcohol vrij prijzig is en dat het door de overheid wordt gereguleerd. Dronken buren in het hotel of op de camping zul je er niet zo snel treffen. Je kunt dus gewoon lekker vroeg onder de wol, zonder dat je door je buren wordt gewekt. De kans is groter dat je de volgende ochtend wordt gewekt door fluitende vogels.

3. Noorwegen

Noorwegen is een beetje een mix van Zwitserland en Zweden. Ruige natuur, vriendelijke en rustige mensen en net als in Zweden is alcohol duur en door de overheid gereguleerd, dus ook hier geen luidruchtige buren. Al helemaal niet als je kiest voor een afgelegen huisje in de natuur.

Kamperen niks voor jou? Waarom je het tóch eens wilt proberen

Ook is Noorwegen een fijne bestemming als je graag de natuur in trekt maar ook af en toe liever even helemaal niks doet. Na een paar dagen wandelen, vind je op genoeg plekken een Finse sauna, echt even tot rust komen dus – al is die van 90°C waarschijnlijk net iets té warm.

4. Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk kan het misschien wel heel warm worden, maar genoeg plekken in Frankrijk waar je ook als HSP’er heen kunt gaan zonder overprikkeld te raken van de hitte.

In Bretagne is het bijvoorbeeld vaak helemaal niet zo heel warm door het windje dat er waait. Wel zijn er mooie stranden waar je net uit de wind ligt en eindelijk eens dat mooie boek kunt lezen of kunt luisteren naar de geluiden van de golven.

Spiritueel reizen: zo ga je op reis met betekenis

Meer in het noorden is het ook niet zo heel heet en het is er op het platteland lekker rustig. Vooral als je kiest voor een kleine boerencamping of een knus huisje in de natuur ben je verzekerd van een lekker rustige vakantie. Je creatieve ei kwijt? De landschappen zijn hier prachtig naschilderen.

5. Denemarken

De Scandinavische landen doen het goed bij HSP’ers. Ook Denemarken is namelijk perfect. Er wordt wel eens gezegd dat Denemarken en Nederland op elkaar lijken, maar het grote verschil is dat er in Denemarken veel meer ruimte is. En Scandinaviërs zijn nu eenmaal wat stiller.

De tofste vakantie ideeën voor als je zo duurzaam mogelijk op reis wil

Omdat Denemarken uit allerlei eilanden bestaat, is er ook een lekker briesje die op warme dagen voor verkoeling zorgt. En je vindt op veel plaatsen mooie stranden voor een duik in de zee.

Ook fijn trouwens: ze zijn in Denemarken veel bezig met duurzaamheid. Daardoor kun je er lekker en gezond eten. Iets waar je net iets te gevoelige buik ook blij van wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️