Laura Luijk
Laura Luijk Psyche 21 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe je kunt loslaten wat je niet meer dient (voor een schone lei in het nieuwe jaar)

Het leven is niet altijd makkelijk en soms moet je de moeilijke keuze maken om dingen los te laten die je leven voorgoed zullen veranderen. Loslaten kan angstig voelen, alsof je jezelf in het diepe gooit en niet weet of je wel opgevangen zal worden, maar het goede nieuws is; the universe always has your back!

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het hoort wel bij het leven. Misschien struggle je ook met iets wat je wilt loslaten, maar je weet niet goed hoe. Je wilt iets uit de weg ruimen wat zowel fysiek als mentaal veel energie kost.

Nu is de perfecte tijd om hier mee aan de slag te gaan, net voordat het nieuwe jaar begint, zodat je met een lichter gevoel het nieuwe jaar in gaat.

Wat is loslaten nou eigenlijk echt?

Loslaten betekent letterlijk niet vasthouden (aan) en het vrijlaten van. Je maakt ruimte voor jezelf, voor nieuwe plannen, voor een nieuwe weg. Er kan een mooi nieuw leven ontstaan, zonder dat de patronen en pijnlijke gebeurtenissen die je hebt meegemaakt (of waar je nog afstand van moet nemen) je keer op keer belemmeren in je groei. We hebben namelijk geen controle over het leven en soms loopt het helemaal anders dan verwacht.

Pleasers opgelet: zo leer je de mening van anderen loslaten

Een relatie met een persoon, een pijnlijke herinnering, alles wat je niet meer dient kan ervoor zorgen dat het voelt alsof je ‘vast’ zit. Ook kun je vastgeroest zitten in je gewoontes, patronen of in je baan, maar waarbij je wel het gevoel hebt dat je er niet hoort te zijn.

Je weet alleen niet hoe je het kan loslaten. Loslaten klinkt als iets heel moois, maar dit kan ook heel veel pijn doen. Je laat als het ware iets los van je oude zelf.

Wat gebeurt er als je het tegenovergestelde doet?

Wanneer we krampachtig vasthouden aan ons alles wat ons niet meer dient, is er geen ruimte voor groei en verandering. Wanneer we dit doen kan het als een last op onze schouders gaan voelen en stress veroorzaken. We zitten lager in onze energie en het kan ook (flinke) gezondheidsklachten opleveren.

Op het moment dat je bewust de keuze maakt om iets los te laten kan het eerst vreemd en onwennig voelen. Je neemt namelijk afscheid van iets wat vertrouwd voelde. Zelfs al is dat iets wat heel erg ongezond was. Je moet dus eerst door de pijn van de gewoonte en het vertrouwde heen om er vervolgens zelf beter van te worden.

Loslaten betekent vrijheid

Uiteindelijk levert loslaten je echt een gevoel van vrijheid op. Je zult dit niet altijd gelijk voelen, want loslaten betekent tijdelijk je houvast verliezen. Je laat het bekende los, waarbij je ruimte maakt voor het nieuwe. De tijd die je stak in datgene wat je loslaat heb je nu volledig voor iets wat je echt heel belangrijk vindt.

Zowel lichamelijk en geestelijk zal je je opgeruimd voelen. Dit is misschien niet je eerste gevoel, het kan soms zelfs gepaard gaan met een schuldgevoel.

Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten

Wat brengt loslaten je?

Het loslaten van oude patronen en gewoontes of soms mensen, kan je toch een hoop brengen:

 • Je gaat niet meer continu door een emotionele rollercoaster
 • Je voelt je lichter
 • Je hebt meer tijd en ruimte voor jezelf
 • Je ervaart meer rust in je leven
 • Je zult een intense kracht voelen
 • Je gaat weer met de flow van het leven mee
 • Je hebt tijd en ruimte voor nieuwe plannen
 • Je hebt voor jezelf gekozen, hier mag je onwijs trots op zijn!

Loslaten in de praktijk

Daarom delen een aantal manier waarop je kunt leren loslaten:

 • Erken dat je het moeilijk vindt om iets los te laten (dat is de eerste stap)
 • Schrijf op waar jij jezelf in de toekomst ziet en vraag jezelf af of datgene wat je los wilt laten hierbij past
 • Ga in gesprek met een therapeut of iemand die je vertrouwt
 • Sluit een periode symbolisch af door alles op papier te zetten
 • Creëer een kunstwerk over het tijdperk dat je achter wilt laten
 • Verzet je gedachten, ga de natuur in, doe iets uit je comfort-zone
 • Mediteren helpt met loslaten, je leert afstand te nemen van je gedachten en even te focussen op iets anders

Vol frisse moed het nieuwe jaar in

Door angst zullen wij het loslaten misschien uitstellen, maar we moeten niet aan de angst toegeven. Het universum werkt altijd voor je en niet tegen je. Door los te laten, kunnen we ons focussen op nieuwe doelen en is ons rugzakje iets lichter. Een stuk fijner om zo het nieuwe jaar in te gaan he?

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️