Laura Luijk
Laura Luijk Psyche 22 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Breken met je slechte gewoontes om gezond het nieuwe jaar in te gaan

Het einde van het jaar nadert en we gaan weer wikken en wegen welke gewoontes misschien niet zo goed zijn voor ons. Misschien rook je, eet je te vaak ongezond, ben je niet van de bank te branden om te gaan sporten of ben je de grootste binge watcher ever. Iedereen kan van zichzelf wel een gewoonte noemen die niet per se bijdraagt aan een gezonde en happy lifestyle. Daarom delen we vandaag 5 stappen om slechte gewoontes once and for all af te leren.

We bedenken goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar weten die vaak niet lang vol te houden. Uit wetenschappelijk onderzoek voor Strava blijkt dat de goede voornemens gemiddeld 12 dagen van kracht blijven. Daarna haken we massaal af en gaan we gewoon weer stug verder waar we dat jaar daarvoor gebleven waren.

Ga naar de kern van het probleem

Om een slechte gewoonte te kunnen veranderen is het belangrijk dat je naar de kern van het probleem gaat. Waarom scroll je eindeloos door social media? Waarom pak je die sigaret? Is het om even niet aan andere dingen te hoeven denken? Om je zorgen even te vergeten? Ga echt naar de kern van het probleem. Noodzakelijk voor verandering van een slechte gewoonte is de bewustwording ervan.

7 kleine gewoontes die je helpen je doelen te bereiken

Doordat een gewoonte zo in onze routine is geïntegreerd is het heel moeilijk om hier niet aan toe te geven. Wanneer we gestrest zijn door bepaalde situaties is het erg makkelijk om terug te grijpen naar onze ‘slechte’ gewoonte, dit komt vaak door emotionele triggers. Op dat moment voelt de gewoonte als de oplossing hiervan.

Als je bewust van dit feit bent dan ben je al een heel eind. Leer je de triggers van je gewoontes te herkennen dan kun je ze ook beter doorbreken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een notitieboekje gebruiken om zo je slechte gewoontes in kaart te brengen. Je kunt ook een visionboard maken, zodat je kunt visualiseren hoe je leven eruit zal zien als je breekt met de slechte gewoonte en de nieuwe gewoonte volhoudt. 

Geen vage doelstellingen, maar meetbare doelstellingen 

Meer bewegen, weinig wijn drinken, en minder ongezond eten zijn goede voornemens, maar je kunt ze niet specifiek meten. Maak het doel specifieker. Schrijf bijvoorbeeld op dat je twee keer in de week gaat hardlopen en dat je nog maar één keer in de week eten besteld. Als je doelen concreet zijn ga je ze langer volhouden.

Hoe je kunt loslaten wat je niet meer dient (voor een schone lei in het nieuwe jaar)

Door te beginnen met kleine veranderingen werk je stapsgewijs tot het moment dat je helemaal klaar bent voor een grote verandering. Keep in mind dat het (volgens semiwetenschappelijk onderzoek) tussen de 18 en 254 dagen duurt en gemiddeld ongeveer 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus wees ook niet te streng voor jezelf!

Babysteps in plaats van radicaal omgooien

Vaak denken we dat we radicaal een ander pad op moeten gaan om onze slechte gewoontes te doorbreken, maar wanneer we dit doen kan ons brein dat eigenlijk helemaal niet aan. James Clear, de auteur van Elementaire gewoontes geeft aan dat kleine veranderingen in het dagelijkse gedrag helpen om het effect op te stapelen, waardoor een echte verandering steeds sneller toeneemt.  

Formuleer het stoppen op een positieve manier

Maak de verandering aantrekkelijk voor jezelf. Je moet niks, maar je mag en je wil! Het is een verandering die bijdraagt aan jouw welzijn. Maak heel duidelijk voor jezelf waarom je dit doet en de voordelen die je eruit gaat halen. Houd deze positiviteit ook aan als het even niet lukt.

Aan gezonde gewoontes bouwen: 5 tips van Arie Boomsma

Vervang de oude gewoonte door iets nieuws

Bedenk voor je oude gewoonte een alternatieve nieuwe gewoonte. Zorg ervoor dat dit een uitdagend en haalbaar alternatief is en dat je er ook de controle over kunt houden. Doe dit consistent, want gewoontes zullen ontstaan door herhaling.

Een duurzame verandering zal met vallen en opstaan gaan, maar wanneer het je eindelijk lukt is het super rewarding!

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️