Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 22 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Dé Kerst Guide voor de introvert

Kerst is een super extraverte tijd. Veel samenzijn, feestjes en verplichte gezelligheid. Niet per se dingen waar een introvert van houdt, maar dat betekent niet dat de introvert helemaal geen zin heeft in kerst. Introverts zijn vaak net zo gek op Kerst als extroverts. Ze houden net zo veel van hun familie en vrienden en vinden gezellig samenzijn ook super belangrijk. Met deze Kerst Guide overleeft iedere introvert de kerstdagen!

Dat dit jaar het advies is om kerst weer met een klein gezelschap te vieren, klinkt de meeste introverten als (kerst)muziek in de oren. En mocht je familie tóch van plan zijn de kerstdagen met veel mensen door te brengen, dan overleef jij op deze manier de feestdagen

1.   Stel grenzen

Stapelen de feestjes zich op, of hoor je van je moeder dat ze toch iets meer mensen voor het kerstdiner wil uitnodigen? Stel dan een aantal grenzen voor jezelf. Bepaal hoeveel sociale je activiteiten maximaal wil doen en neem alleen de uitnodigingen aan waar je van weet dat jij er blij van wordt.

Zo kom je als introvert de feestdagen door

Het is een veel voorkomende misvatting is dat introvert zijn hetzelfde is als verlegen zijn. Introverten halen gewoon energie uit alleen zijn en niet per se uit samen zijn. Ga daarom alleen in op de uitnodigingen van mensen waar je echt om geeft en plan tussendoor voldoende rust.

2.   Zeg niet overal direct nee op

De verleiding om je tijdens kerst te verstoppen onder een dekentje op de bank – met een glas thee en kerstkransjes binnen handbereik – is groot. Toch is het ook goed om niet overal nee op te zeggen.

Kerstetentjes op de planning? 6 x heerlijke mocktails (als je geen zin in de kater hebt)

Ik kan altijd als een berg tegen afspraken op zien, terwijl het achteraf toch heel gezellig was. Op de bank blijven liggen maakt niet altijd gelukkiger en door toch te gaan, wordt het makkelijker om later ook naar feestjes te gaan.

3.   Ga alleen naar feestjes met mensen die je goed kent

Als je op een feestje bent waar veel onbekende of vage bekenden zijn, heb je al snel de neiging om weg te duiken in een hoekje. Alles om small talk te voorkomen. Op een feestje waar je partner of beste vriendin ook is, heb je altijd iemand om op terug te vallen.

Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?

4.   Spreek en minimale tijd met jezelf af

Het is super verleidelijk om voor het feestje te denken ‘ik laat even mijn gezicht zien en dan ben ik snel weer weg’. Maar hey, hoe vaak ben je op een feestje terecht gekomen waar het achteraf toch super gezellig was? Mij overkomt het regelmatig dat ik denk, ik blijf toch nog even. Door een minimale tijd met jezelf af te spreken, geef je het feestje een kans.

Lees ook: Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert

5.   Heb altijd een ontsnappingsplan – just in case

Is het feestje waar je bent echt niet leuk? Wees dan ook gewoon niet te streng voor jezelf. Het helpt om vooraf een soort ontsnappingsplan te hebben. Spreek met je partner een gebaar af om te laten weten dat je naar huis wil. En laat de gastvrouw eventueel vooraf weten dat je introvert bent. Als je dan toch weg wil glippen, is ze er van op de hoogte en hoef je niks uit te leggen.

6.   Leg jezelf niet te veel druk op

Het is ook altijd goed om te bedenken waar de druk die je voelt vandaan komt. Moet je van anderen naar al die feestjes? Of leg je die druk vooral jezelf op? Introverten maken zich vooraf ook vaak al heel druk over wat ander van hun zullen vinden – yes, guilty – maar onthoud voor die momenten: mensen zijn vaak veel drukker met zichzelf dan met jou.

Draag jij je kerst outfits ook maar één keer? Zonde! Huur deze feestdagen je outfit

En onthoud, kerst is een feest voor iedereen en iedereen moet zich goed voelen. Ook jij! Zie je er toch als een berg tegen op? Misschien hebben je introverte vrienden hier ook last van. Bel elkaar even op en lucht je hart én plan voor volgend jaar alvast een intiem kerstdiner met jullie samen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️