Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 6 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je als introvert de feestdagen door

Na twee Kerstdagen wil jij het liefst een week slapen – maar dan moet Oud & Nieuw nog komen. Herkenbaar? Voor mij ook. De feestdagen zijn hartstikke leuk, maar ook minstens net zo vermoeiend. Met deze tips kom jij als introvert de feestdagen door, van de ene introvert tot de andere.

Want nee, de feestdagen hoeven dus niet iets te zijn waar je tegenop ziet. Echt niet! (Of nou ja, niet met deze reden in ieder geval.)

Herken jij je in deze dingen? Dan ben je waarschijnlijk een introvert

Zo kom je als introvert de feestdagen door

Voel je nergens toe verplicht

Kerstavond bij de ene kant van de familie, Eerste Kerstdag bij de andere kant, Tweede Kerstdag met de schoonfamilie en dan ook nog een Derde Kerstdag met vrienden: veel overweldigender wordt het niet. Hoewel Kerst eigenlijk dagen van liefde moeten zijn, zijn het vaak eerder dagen van verplichtingen. Verplichtingen om veel mensen te zien, veel te koken, veel zus, veel zo.

Maar laat me je één ding vertellen: je bent niemand iets verplicht – behalve jezelf. Nee, ook niet tijdens de feestdagen! Als je je derde uitnodiging voor een feestje op 31 december krijgt en alles in je schreeuwt ‘nee’, dan kun je best lekker thuis op de bank blijven zitten.

10 luisterboeken voor op de bank (of onderweg)

Omring je met mensen bij wie je helemaal jezelf kunt zijn

Als introvert herken je vast dat omgaan met verre familie of kennissen je erg veel energie kost, omdat je dan steeds naar gespreksonderwerpen voor small talk moet zoeken. Dat geldt minder voor mensen met wie je een heel goede band hebt. Om als introvert de feestdagen door te komen, is het cruciaal vooral die laatste mensen op te zoeken.

In een grotere groep zoek je waarschijnlijk automatisch al eerder contact met mensen die je energie geven in plaats van kosten, maar het is goed om hier ook af en toe bewust bij stil te staan. Vraag je af: vind ik dit gesprek fijn of kost het me juist vooral energie?

En ja, het is misschien interessant om te discussiëren met iemand die een andere zienswijze heeft dan jij, maar zorg dan wel dat je je bewust bent van de energie die dat kost – en of je die energie nu kunt missen. (Groetjes van iemand die te veel Kerstdagen heeft gespendeerd met discussiëren over wel/geen vlees eten en daar bekaf van werd.)

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Pak genoeg slaap

Slaap is altijd belangrijk, maar nog meer als je een dag vol sociale prikkels voor de boeg en/of achter de rug hebt. Immers: je slaap is de langste periode per dag nacht waarin je helemaal naar binnen gekeerd bent. En dat heb je nodig om weer op te laden!

Het is dan ook geen wonder dat introverte mensen over het algemeen meer behoefte hebben aan slaap dan extraverte mensen. Het is niet handig om die behoefte te onderdrukken, óók niet als je om middernacht nog naar een kerstfilm op tv zit te kijken.

Schaam je niet om even afstand te nemen

Als het huis een hele dag lang vol bezoek zit – ja, echt de héle dag; zo’n familie heb ik – kan ik op een gegeven moment niet anders dan me even terugtrekken. Vroeger kwam mijn moeder dan na een paar minuten kijken of alles wel goed ging, maar tegenwoordig is mijn familie eraan gewend dat ik af en toe tijd voor mezelf nodig heb. En dat is niks om je voor te schamen!

Wie is gelukkiger: een introvert of extravert? Een psycholoog legt uit

Het is al helemaal mooi meegenomen als er een kerstige activiteit is die je tot rust brengt. Als iedereen in de woonkamer zit, sta ik bijvoorbeeld met liefde een uur in de keuken. Dan ben ik én bezig met een goed (vegan) diner, én heb ik een momentje van ontspanning voor mezelf. Misschien heb jij dat wel als je gaat kleuren met je kleine neefje of nichtje?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️