Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 1 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is World Vegan Day! 7 tips voor beginnende vegans (+ recepten)

Plantaardig eten is goed voor de gezondheid van je lichaam, van de aarde én van de dieren op deze wereld. Dat mag wel gevierd worden! Daarom is het elk jaar op 1 november World Vegan Day – dé perfecte dag om een veganistisch voedingspatroon uit te proberen.

Ben je een beginnende vegan en vind je het nog lastig om de kaas te laten liggen? Don’t worry, we hebben tips.

7 tips voor beginnende vegans

1. Lees (of kijk) je goed in

Hoe meer motivatie, hoe gemakkelijker het wordt om je voeding om te gooien. En het moge duidelijk zijn dat vegan eten veel voordelen heeft!

Er zijn dan ook genoeg boeken, documentaires en podcasts die ingaan op het waarom van veganisme. Wat is de impact van vlees op het milieu, hoe gaat de zuivelindustrie om met dieren? Deze motivatie is in feite de basis voor jou als beginnende vegan.

2. Begin simpel

Naarmate ik langer plantaardig at, ben ik ook anders gaan eten; minder vegakip en meer peulvruchten, bijvoorbeeld. Toch kan het een grote stap zijn om meteen je hele voedingspatroon (nog erger) te veranderen.

Als het jou helpt om een AVG-tje met een vegaburger maken, of een tosti met vegan kaas, dan moet je dat gewoon doen. Of nog beter: vegan diepvriesmaaltijden zodat je niet 7 nieuwe vegan recepten per week hoeft te proberen.

Vegan kaas 2.0: dit is de vegan kaas van de toekomst

3. ‘Alles of niets’ is ook niet alles

“Oh shit, er zit 1% karnemelkpoeder in de paprikachips die ik net at? Dan heb ik het nu al verpest! Ik probeer het morgen nog wel een keer.” Dat is een begrijpelijke gedachte, maar je hoeft het niet op te geven als je een ‘misstap’ begaat.

Na ruim 12 jaar geen vlees eten stond ik een paar weken geleden bijvoorbeeld in de supermarkt voor het schap met broodjes. Die zaten niet apart verpakt, maar lagen los naast elkaar. Ik pakte een vega frikandelbroodje – althans, dat dacht ik. Thuis bleek het een kebabbroodje te zijn. Ik heb het opgegeten, maar alleen maar omdat vlees verspillen nog veel erger is dan het eten.

Heb ik nu gefaald? Nee. En jij ook niet, als je een uitzondering maakt op je vegan voedingspatroon (of dat nu bewust is of niet).

4. Maak een spiekbriefje

E120 = karmijn = de rode kleurstof die van luizen wordt gemaakt.

Jup: er zijn een heleboel dierlijke ingrediënten die vermomd op ingrediëntenlijsten kunnen staan. Het kan daarom helpen om een overzicht op je telefoon te hebben met ingrediënten-met-moeilijke-namen of E-nummers die je niet wilt eten. Zo hoef je het niet steeds op te zoeken.

Er zijn trouwens ook verschillende apps waarmee je de barcode van een product kunt scannen, zodat de app voor je checkt of je een plantaardige keuze maakt of niet.

5. Doe het samen met anderen

Van het uitzoeken van recepten tot boodschappen doen en koken: dingen zijn nu eenmaal leuker als je ze samen doet. Misschien is er wel een vriend(in) die samen met jou vegan gerechten wil uitproberen?

Ook een goede tip: word fan van Facebookgroepen als Vegan Nederland. Hierin kun je alle vragen stellen die je hebt, en krijg je snel en goed antwoord vanuit de vegan community.

https://www.bedrock.nl/groen-utopia-duurzaam-leven/

6. Doe het op jouw manier

Deze tips voor beginnende vegans werkten voor mij, en voor sommige mensen om mij heen. Maar hoewel tips zeker kunnen helpen, is iedereens ervaring anders. Waar het voor sommigen goed werkt om cold turkey alle plantaardige producten uit huis te verbannen, doen anderen het liever in kleine stapjes.

Een aanpassing van je leefstijl werkt uiteindelijk het beste als je het doet zoals het voor jóu goed voelt. Dan blijf je ook gemotiveerd!

7. Maak er een feestje van

Vegan eten is geen straf, het is juist superlekker – er bestaat niet voor niets een World Vegan Day.

Toch kunnen we ons voorstellen dat het moeilijk is te bedenken hoe je kookt zonder dierlijke ingrediënten. Gelukkig hebben wij de beste vegan recepten voor je!

De beste vegan recepten voor World Vegan Day

Aziatische currysoep (laksa) met tofu, peultjes en pinda’s

vegan laksa met peultjes, tofu en pinda
Bron: Culy

Vegan vrijdag: Aziatische currysoep (laksa) met tofu, peultjes en pinda’s

Risotto met paddenstoelen en pindakruim

vegan risotto met paddenstoelen en pinda's
Bron: Culy

Vegan Vrijdag: risotto met paddenstoelen en pindakruim

Noedelsalade van zoete aardappel met maïs

vegan noedel salade met zoete aardappel
Bron: Culy

Vegan Vrijdag: noedelsalade van zoete aardappel met maïs

Indiase pompoencurry met karwijzaad

Vegan Indiase pompoencurry
Bron: Culy

Vegan Vrijdag: Indiase pompoencurry met karwijzaad

Tempehsaté met pindasaus

header vegan tempeh saté
Bron: Culy

Vegan Vrijdag: tempeh saté met pindasaus

Baingan bharta (puree van rokerige aubergines)

Indiase baingan bharta
Bron: Culy.nl

Vegan Vrijdag: Baingan bharta (puree van rokerige aubergines)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️