Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 9 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Old habits die hard? Zo doorbreek je (slechte) patronen wél

Of het nu gaat om steeds een sigaret opsteken als je een paar drankjes (te veel) op hebt, niet van de borrelplank af kan blijven, een koning(in) bent in uitstellen of misschien moeite hebt met je grenzen aangeven: we hebben allemaal onze minder gezonde patronen. En tja, die doorbreek je helaas niet zo snel. Of toch wel?

Een gewoonte is simpel gemaakt. Het is in principe een programmaatje in je hersenen, door bepaalde handelingen maar vaak genoeg te doen, ontwikkel je uiteindelijk vanzelf een gewoonte.

Handig als je beter wilt worden in een taal, je sportroutine wilt opbouwen of het huis een beetje netjes wilt houden. Maar wat als de gewoonten die je hebt opgebouwd niet zo behulpzaam zijn?

Gewoontes afleren en patronen doorbreken

Gewoontes kunnen heel handig zijn, zo hoef je niet elke keer diep te graven hoe je ook alweer naar je werk fietst of waar de havermout in de supermarkt bij je in de buurt ook alweer ligt.

Maar ook: hoe vaker je deze route (soms letterlijk) bewandelt, hoe lastiger het is om ‘m weer ongedaan te maken. Je hersenen hoeven er immers niet veel moeite meer voor te doen en het gaat zowat op de automatische piloot.

Dat kán dus handig zijn, maar aan de andere kant zorgt dat er ook voor dat je een gewoonte ofwel een patroon niet zo makkelijk afleert, je doet het immers bijna zonder na te denken.

En helemaal als je een paar destructieve patronen heb gecreëerd in de jaren, kan je dat behoorlijk in de weg zitten.

Wat hebben succesvolle leiders met elkaar gemeen?

Hoe doe je dat?

Volgens schrijver Leo Babauta van Zen Habits, is een gewoonte gauw genoeg gemaakt: na zo’n 6 weken heb je een gewoonte jezelf eigen gemaakt en in wel 12 weken zit ‘ie helemaal in je systeem. Het is dus niet voor niets dat men zegt: ‘old habits don’t die.’

Top dus als je eindelijk écht gezonder wil gaan eten, regelmatig wilt sporten, op tijd wilt op staan en je huis netjes wilt houden, maar hoe leer je een minder-behulpzaam patroon weer af? Gedachten die jezelf naar beneden halen, op je telefoon zitten in het bijzijn van anderen, überhaupt te veel op je telefoon zitten, een peuk opsteken zodra je tipsy (plus) wordt en je een zakchips móét zodra je een film op zet, bijvoorbeeld?

Een nieuwe gewoonte

Laten we alvast beginnen met het goede nieuws: je hoeft niet cold turkey te stoppen met je oude patroon of slechte gewoonte. Volgens Babauta kun je deze naast je nieuwe gewoonte gewoon houden. Yup, je gaat jezelf nóg een nieuwe gewoonte aanleren dus.

Toegegeven: dat klinkt een beetje tegenstrijdig. Maar er zit een goede logica achter: zo ga je de weerstand tegen die je anders snel voelt als je iets ‘moet‘ veranderen. Wanneer de nieuwe, gezonde gewoonte er eenmaal zo ingebakken zit, vervalt de oude slechte gewoonte als sneeuw voor de zon, zo meent hij.

Vergeet dus niet dat je er 3 maanden voor nodig hebt om écht verandering in gang te zetten. Daarvoor heb je dit nodig:

Intentie

Wat is de reden dat je een oud patroon of slechte gewoonte wilt doorbreken en een nieuwe gewoonte wilt aanleren? Wat is je intentie? Wees je bewust van het grotere doel dat je voor ogen hebt.

Als je dat scherp en duidelijk hebt, is het stukken makkelijker om ergens meer te stoppen of minderen en een nieuwe gewoonte aan te leren.

5 ochtendgewoontes die je zo snel mogelijk wilt afleren

Visualiseer

Je moet het je kunnen voorstellen dat jij straks veranderd bent, daar begint het allemaal mee. Als je het niet voor je kan zit, dan is je plan geheid mislukt.

Probeer alvast voor je te zien, hoe je straks opstaat met een fijne meditatie en een vers ontbijt voordat je je dag begint.

Gebruik de juiste woorden

Je taalgebruik heeft meer invloed op je dan je wellicht denkt. We zijn snel geneigd om ‘ik moet meer sporten’ of ‘ik moet gezonder eten’ te zeggen. Maar hoor je hoe streng en negatief dat klinkt?

Het gevaar met dit soort formuleringen is dat je geen plaatsvervangend gedrag benoemt, stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn

Je moet immers niks, je wilt zelf gezonder eten. Een verandering gaat pas echt plaatsvinden als je het zelf ook echt wilt. Gebruik daarom zelf ook dát woord ‘ik wil 2 keer per week hardlopen’ of ‘ik ga vers en gezond koken voor mezelf’. Hoor je het verschil?

Be mindful

Je bewust zijn van je omgeving, je gedrag en eigenlijk de wereld om je heen, helpt je al een stapje verder. Zo ben je je namelijk ook (makkelijker) bewust van het feit dat je überhaupt een destructief patroon hebt.

Door regelmatig te mediteren (het liefst elke dag een uur, en heb je daar geen tijd voor? Dan twee!), is het makkelijker om veranderingen in je gedrag aan te brengen. Meditatie zorgt immers voor focus, betere concentratie en dus minder afleiding.

6 gewoontes van succesvolle mensen die je kunt overnemen

Wees lief voor jezelf

Het is heel makkelijk om streng voor jezelf te zijn en meteen de handdoek in de ring te gooien. Don’t do it! Wees even geduldig naar jezelf als hoe je naar een vriend(in) zou zijn.

Een verandering gebeurt niet over één nacht ijs en je zult nog vaak de mist in gaan. Dat is oké en hoort er (gelukkig) helemaal bij. You are human. Heb geduld, het duurt zo’n 3 maanden, weet je nog?

Doet er iemand met je mee?

De meeste dingen zijn uiteindelijk leuker om samen te doen dan alleen, helemaal als je er een beetje (ahum) moeite mee hebt in het begin. Heb je een vriend(in) om mee hard te lopen? Wil je lover of huisgenoot ook gezonder koken? Perfect!

Zoek een buddy om de nieuwe gewoonte samen mee uit te voeren, dat maakt het niet alleen leuker, ook makkelijker!

Moeite met doorzetten? Zo creëer je een gewoonte die blijft plakken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️