Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: rijstbowl met sticky teriyaki paddenstoelen

Een rijstbowl is een goede manier om in één klap een heleboel gezonde voedingstofjes binnen te krijgen. In deze rijstbowl speelt één van onze favoriete vleesvervangers de hoofdrol: van die grote paddenstoelen (koningsoesterzwammen) met zo’n heerlijk vlezige textuur.

Want vleesvervangers hoeven écht niet altijd uit kant- en klare pakjes en zakjes te komen. Deze sticky paddenstoelen zijn het bewijs. De paddenstoelen hebben van nature namelijk een chewy textuur die doet denken aan vlees. Het enige verschil? Ze zijn niet alleen stukken gezonder dan (rood vlees), ze zijn ook nog eens veel beter voor onze planeet en dieren.

Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach

donburi met sticky teriyaki paddenstoelen
Bron: Culy

Benodigdheden voor 2 personen

  • 250 gram koningsoesterzwammen, gehalveerd
  • 150 ml teriyakisaus (kant- en klaar of zelfgemaakt)
  • 200 gram bruine rijst
  • Sesamolie om te bakken
  • 2 eieren
  • 1 avocado, gehalveerd en in plakjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Snuf chilivlokken
  • 2 eetlepels pittige kiemen
  • 2 eetlepels pinda’s, fijn gehakt

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Rijstbowl met sticky teriyaki paddenstoelen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een laagje sesamolie in een ovenbestendige pan op medium vuur en en voeg er de oesterzwammen aan toe. Laat 2 minuutjes bakken.

Neem er nu een lege kookpan bij en plaats de kookpan met de onderkant bovenop de paddenstoelen. Druk de bovenste pan goed aan. Duw de paddenstoelen zo ongeveer 1 minuut plat, zodat ze iets gekneusd zijn. Kruid af met zout en peper en schenk er de teriyakisaus bij. Zet het vuur af en zet de pan onmiddellijk gedurende 15 minuten in de warme oven.

Maak intussen de andere ingrediënten voor de rijstbowl. Kook de bruine rijst volgens de verpakking en giet af. Verdeel de rijst over twee kommen. Leg in elke kom een halve avocado en lepel er een beetje sojasaus en wat chilivlokken over.

Verhit een scheutje sesamolie op medium vuur en bak twee spiegeleitjes. Schik in elke bowl een eitje. Verdeel ook de paddenstoelen over de kommen en werk de rijstbowl af met de kiemen en de pinda’s.

donburi met sticky teriyaki paddenstoelen
Bron: Culy

Vegan vis? Dít zijn de plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️