Redactie
Redactie Werk 22 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat hebben succesvolle leiders met elkaar gemeen?

Of je nou entrepreneur, lerares, influencer, moeder of CEO bent – een goede leider zijn is voor iedereen een must. Maar hoe word je dat? Wanneer ben je dat? Wat hebben succesvolle leiders met elkaar gemeen? 

Caroline Glasbergen, oprichter van New Female Leaders verdiept zich al jaren in het fenomeen leiderschap en spreekt hierover met verschillende succesvolle Nederlandse en internationale rolmodellen en experts. Vandaag deelt ze de belangrijkste tips van leaders met BEDROCK.

Iedere vrouw is anders

Caroline: “Er is niet één vorm van vrouwelijk leiderschap. Iedere vrouw is anders, heeft andere idealen, waarden en ervaringen. Dit heeft impact op haar manier van leiderschap. Wel valt het mij op dat de succesvolle vrouwen die ik spreek één ding met elkaar gemeen hebben en dat is authenticiteit.”

Blijf bij jezelf

Wat betekent het, om als vrouw vanuit je eigen waarden te leiden? Blijf vooral dicht bij jezelf wordt vaak gezegd. Alles wat je doet komt bij je terug, ook je manier van communiceren en leiden. Als jij jezelf niet bent, maar alleen doet wat anderen van je verwachten, dan merk je gaandeweg ook dat de complimenten die je krijgt of het werk zelf je niet meer zal vervullen.

7 podcasts die je helpen groeien in je carrière en de rest van je leven

Ga uit van je eigen missie

Samira Rafaella, Europarlementariër, vult hierop aan: “Ik denk dat je absoluut niet de moeite moet doen om je te conformeren naar normen die worden opgelegd door de samenleving. Die bijvoorbeeld gaan over hoe wij ons als vrouwen moeten gedragen, hoe we ons moeten kleden, hoe we moeten spreken en in welke beroepen we al dan niet het beste tot ons recht komen.”

“Naar al dat soort dingen moet je gewoon niet luisteren” zegt Samira. “Je moet heel erg uitgaan van je eigen missie. Jij bent de enige die voor jezelf kan bepalen wat je moet doen en waar je gelukkig van wordt.”

Blijf bij jezelf en volg je eigen weg. Je zult dit misschien al vaker gehoord hebben en het lijkt makkelijker dan dat het is. Maar het is écht waar.

Vrouwen met sterke vriendinnengroepen hebben meer carrièrekansen

Wees trots op je normen en waarden

Kate Northrup, coach en auteur van o.a. het boek Do Less, vindt ook dat je dicht bij jezelf moet blijven. Ze noemt hierbij met name hoe belangrijk het is om niet alleen je waarden te communiceren, maar er vooral ook naar te handelen.

Voor mij is succes als leider trots zijn op waar je voor staat. Je normen en waarden. De manier waarop jij je gedraagt tegen anderen is wat je terugkrijgt in het leven. Ik praat hetzelfde tegen mijn assistent als dat ik tegen mijn social media volgers doe. Dat zijn voor mij belangrijke waarden waar ik volledig achter sta.”

Durf je emoties te uiten

Max Strom, schrijver, TEDx speaker en ademcoach: “Bijna 90 procent van de CEO’s of leidinggevenden met wie ik heb gesproken, leeft een leugen. Wat ik daarmee bedoel, is dat ze hun omgeving laten denken dat ze alles onder controle hebben en dat alles geweldig is. Terwijl dit niet altijd zo is en ook niet altijd zo kan zijn.” Iedereen heeft gevoelens en emoties. Durf die ook te laten zien. Juist wanneer je laat zien hoe je je ergens over voelt, kunnen anderen je beter begrijpen en kom je authentieker over.

Authenticiteit is het sleutelwoord

Het geheim van nieuw leiderschap is dus vooral jezelf blijven. Authenticiteit. Dat is de enige manier waarop jij echt kunt leiden, omdat je dan je hart volgt en volledig achter al je beslissingen staat. Dat maakt je sterk en dat straal je uit, wat weer een inspiratie is voor anderen.

Ben je op zoek naar meer leiderschap tips & tricks? Caroline interviewt elke week nieuwe leiders over hun leiderschapsstijl. Het is haar doel om zo een platform te creëren met rolmodellen waar iedereen van kan leren. Zoals ze zelf zegt: “you can’t be what you can’t see”. Iedereen is anders en het wordt tijd dat die boodschap ook doordringt op de plekken waar belangrijke beslissingen worden genomen.

Dit gastartikel is geschreven door Caroline Glasbergen (1983) is oprichter van New Female Leaders. Als missie gedreven ondernemer gelooft zij dat er meer vrouwelijke waarden in leiderschap nodig zijn om de wereld in een nieuw evenwicht te brengen. Via New Female Leaders wil Caroline het paradigma veranderen van hoe de samenleving leiderschap definieert en ook werken aan gendergelijkheid in leiderschap, terwijl diversiteit echt wordt gevierd. Haar favoriete quote is dan ook: “het punt is niet om een ​​leider te worden, het punt is om jezelf te worden.”.

Spullen, carrière, geld en vrienden: wat heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️