Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Good news: deze struik is in staat vervuiling uit de lucht te halen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: deze struik maakt de lucht een heel stuk zuiverder

De Cotoneaster, ook wel de dwergsmispel genoemd, ziet er met zijn rode besjes vrolijk uit maar heeft daarnaast nog een hele belangrijke eigenschap: hij haalt vervuiling uit de lucht.

Fijnstof

Luchtvervuiling is één van de grote problemen waar we deze tijd mee te maken hebben. Milieu Centraal schrijft dat het in Nederland vooral wegverkeer, de industrie en landbouw zijn die schadelijke stoffen uitstoten. Dit wordt ook wel fijnstof genoemd, een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes in de lucht. Van nature bestaat er ook fijnstof, maar de mens veroorzaakt het grootste deel (75 tot 80 procent).

Deze 5 grote planten wil je in huis (mooi voor als je hoge plafonds hebt!)

Fijnstof is schadelijk voor onze gezondheid. Mensen die bij een drukke weg wonen, krijgen vaker problemen met de luchtwegen zoals bronchitis of astma. Ook kunnen hart- en vaatproblemen door luchtvervuiling erger worden en een dikke laag smog kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en ademhalingsklachten.

Dwergmispel

Het zijn dus vooral mensen die fijnstof veroorzaken. Maar ook al zijn wij zelf de boosdoeners, de aarde lijkt ons toch een handje te willen helpen, bijvoorbeeld met planten die vervuiling uit de lucht halen. De dwergmispel lijkt nu de koning onder de luchtzuiverende planten te zijn.

Op zoek naar plantjes? Bij deze winkels koop je tweedehands planten

In een studie van de Royal Horticultural Society kwamen tuinbouwexperts namelijk tot de conclusie dat de dwergmispel minstens 20 procent effectiever is dan andere planten op het gebied van luchtzuivering. De onderzoekers berekenden dat een rijtje dwergmispels van één meter lang in 7 dagen dezelfde hoeveelheid vervuiling kan opruimen die tijdens een autorit van 800 kilometer wordt uitgestoten. Dit heeft onder andere te maken met de harigheid van de blaadjes.

Rode bessen

Oorspronkelijk komt de dwergmispel uit Azië, maar hij doet ook goed in koudere klimaten zoals de onze. In de zomer groeien er witte en roze bloemen aan de struik die in de winter veranderen in rode bessen. De combi van deze vrolijke besjes en de uitstoot opruimende kwaliteiten van de dwergmispel, maken het geen gek idee om er eentje in de tuin te planten.

Voor bij wie planten altijd doodgaan: deze 14 kamerplanten zijn prachtig en easy te onderhouden

Het is mooi dat de natuur, in de vorm van deze superstruik, zelf meehelpt om de natuur ook te behouden zoals die is. Maar, voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor luchtvervuiling. Industrieën, zoals de vleesindustrie en kledingindustrie, moeten kijken naar manieren om minder uit te stoten.

Zelf kan je bijvoorbeeld je steentje bijdragen door vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️