Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 9 mrt 2021
Leestijd: 6 minuten

Een methode om het maximale uit je dag én jezelf te halen

Als vader van 4 kinderen en oprichter van meerdere prijswinnende bedrijven, weet Tabe Ydo als geen ander hoe kostbaar tijd is en hoe weinig we ervan hebben. Maar na een persoonlijke zoektocht van 30 jaar heeft hij de code gekraakt. Met zijn ‘OneDay Methode’ geeft hij inzicht en tools om het maximale uit jouw kostbare dagen, jezelf én je leven te halen.

We spreken Tabe over zijn persoonlijke zoektocht en bespreken belangrijke pijlers van de methode.

Wanneer ontstond het idee voor de OneDay methode?

“We leven in een extreem drukke en snelle wereld. De tijd vliegt en wijzelf ook. Zelf combineer ik het vaderschap met een druk leven als ondernemer. De afgelopen 30 jaar waren een zoektocht naar de juiste balans, een eeuwige strijd met fit en op gewicht blijven. Het was alles of niks. Korte of lange termijn. Fit zijn of brak. Rijk of arm… Het was of high of low.

Er waren twee vragen die ik mezelf steeds vaker stelde. Allereerst: waar – the fuck – is de tijd gebleven? Gisteren was ik 30, vandaag 44 jaar. Ik haal een paar keer adem, knipper met mijn ogen en 14 jaar zijn voorbij. Waar zat ik met mijn hoofd? Leefde ik echt zo onbewust? Ik wilde niet nog een keer met mijn ogen knipperen en dan 55 jaar zijn. Hoe voeg ik meer tijd toe aan mijn dag en – uiteindelijk – aan mijn leven? Hoe kan ik bewuster leven?

De tweede vraag die steeds vaker in mijn hoofd popte: is dit (écht) alles? Een saai leven heb ik niet, maar soms bekruipt me het gevoel uit de film Groundhog Day (1993), waarin weerman Phil tot zijn verschrikking keer op keer dezelfde dag herleeft. In mijn geval: de wekker gaat, ik maak de kinderen wakker, ik breng de kinderen naar school, ik sport, ik werk, ik kom thuis, ik kook, ik eet met het gezin, ik doe de jongste in bad, ik lees de jongste voor, ik breng de jongste naar bed, ik kijk wat naar Netflix, ik ga naar bed. Repeat. Hoe kan ik dat Groundhog Day-gevoel doorbreken? Hoe kom ik erachter of ik mijn volle potentieel benut?”

Uiteindelijk ben je dus achter het antwoord op deze vragen gekomen?

“Ja, ik heb de code gekraakt. Na een zoektocht van meer dan 30 jaar, een zoektocht van vallen en opstaan, na niet één, maar twee burn-outs, een award-winning mediabedrijf, een beursgenoteerd sappenbedrijf, een faillissement, na meer dan 150 zelfhulpboeken en talloze sessies bij psychologen, na 15 diëten en oneindig veel sportchallenges is het eindelijk gelukt. Het resultaat is de OneDay methode.”

Waarom is het zo belangrijk dat mensen deze methode kennen?

“Kijk, hoe vaak nemen we onszelf niet voor de dingen anders te doen. Vandaag. Nee, morgen. Morgen écht. Of in ieder geval one day. Simpele dingen die allemaal een kwestie zijn van gewoon doen. Maar we leven in de waan van de dag. En van die ene dag waarop je écht alles anders gaat doen, komt vaak niets terecht.

De urgentie zakt weg, we zijn bang te veranderen, of bang voor het onbekende. We verkiezen korte termijn boven middellange of lange termijn en praten onszelf aan dat we het niet kunnen, het toch niet volhouden, dat we toch niet sterk genoeg zijn. We zijn teleurgesteld en stoppen met het maken van goede voornemens.

Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)

Het resultaat is dat we het heft niet meer in eigen hand nemen, ons leven niet veranderen en niet alles uit onszelf halen. We negeren voor het gemak het feit dat in actie komen ook een optie is, en dat we daar prima toe in staat zijn. Wat we doen is wachten. Wachten op een externe prikkel, op een wonder van buitenaf. Of we verwachten dat we met hetzelfde gedrag andere resultaten krijgen. Diep vanbinnen weten we best dat dat nooit gaat gebeuren.”

Een belangrijke pijler in de methode is vroeg opstaan, waarom is dit zo belangrijk?

“Tijdens mijn Yale-studie leerde ik waar mensen wel en waar mensen geen energie van krijgen; waar we wel door gemotiveerd raken en waardoor niet. Ik ben gaan onderzoeken waarom we zo energiek en blij wakker worden op vakantie, of tijdens de feestdagen. Dat komt onder andere door een verhoogd dopamineniveau. Op het moment dat de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vaststaat, zakt je dopamineniveau. Hoe groter de verrassing die verwacht wordt, hoe hoger je dopamineniveau stijgt.

De formule die we bijna allemaal hanteren om onze dag mee te beginnen is eigenlijk zo dodelijk: opstaan met 100 procent zekerheid over wat er gebeuren gaat. En we worden al geleefd vanaf het moment dat de wekker gaat. Hiermee hebben we de controle over onze eigen tijd en ons eigen leven al uit handen gegeven voordat je überhaupt je ogen ’s ochtends geopend hebt.

Moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens

Ik kwam erachter dat als ik elke dag wil opstaan alsof het vakantie is, ik ervoor moet zorgen dat ik zelf de tijd bepaal hoe laat en waarvoor ik opsta. Dus niet voor een vaste verplichting op een tijd die bepaald is door iemand anders. Als dat zou lukken, dan zou ik met opstaan nooit meer dat ellendige gevoel hebben, maar was het 365 dagen per jaar vakantie.”

Tabe Ydo

Met jouw methode start je een kettingreactie aan happy chemicals. Wat bedoel je hiermee?

“Het gevoel van welzijn wordt bepaald door de gelukshormonen dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine oftewel DOSE. Ik noem ze happy chemicals. Wat je denkt en wat je doet, bepaalt of je happy chemicals aanmaakt of juist stress chemicals. Als je positieve gedachten hebt of bepaalde positieve dingen doet, verhoog je de aanmaak van happy chemicals.”

Waarom is dankbaarheid ook een belangrijke pijler in de methode?

“We willen allemaal een gelukkig leven: een leuke baan, een perfect gezin, financiële stabiliteit en een geweldig sociaal leven. In dit oneindige streven naar geluk – dat meestal een illusie is – spenderen we vreemd genoeg nog niet eens een minuut per dag om te waarderen wat we op dit moment al hebben.

Dankbaarheid als sleutel tot geluk: waarom het ons gezonder, gelukkiger én socialer maakt

Je hersenen hebben moeite om het verschil te weten tussen wat echt is en wat verbeeld wordt, dus ze produceren serotonine in beide gevallen. Door te reflecteren op je prestaties uit het verleden kunnen je hersenen de ervaring opnieuw beleven. Dankbaarheidsmeditatie is daarom zo succesvol.”

Wat is een belangrijke tool die je in het boek geeft om meer uit het leven te halen?

“Je ademhaling. De Navy Seals, die de meest stressvolle baan van de wereld hebben, hanteren gecontroleerd ademhalen als het belangrijkste middel om stress te verlagen, en focus, helderheid en energie te verhogen. En dit alles binnen anderhalve minuut.

En een van de kernprincipes van het ‘bereiken van verlichting’ in het boeddhisme komt voort uit het beheersen van je adem. Of je nu wel of niet in hun leer gelooft, het is een feit dat de wetenschap de psychologische en fysiologische voordelen van gecontroleerde ademhaling ondersteunt.”

Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️