Anne de Meulmeester
Anne de Meulmeester Verzorging 30 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom je altijd ziek wordt als je vakantie of weekend hebt

Je hebt hard gewerkt, deadlines getackeld, nieuwe projecten afgerond, weinig geslapen en ondertussen ook nog je every day life weten te managen. En nu ben je toe aan vakantie. Eindelijk is het zover. En dan… Dan word je ziek. Herkenbaar?

Orthomoleculair voedingsdeskundige en leefstijl coach Anne de Meulmeester legt uit hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen. En nee, het is géén aanstelleritis.

Ziek worden op vakantie: het is een ding

Ziek worden aan het begin van je vakantie of weekend is een bekend fenomeen. Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht en heeft een naam: het omgekeerde Kortjakje-syndroom, check het kinderliedje nog maar eens: Kortjakje was altijd ziek, maar nooit op zondag.

Het wordt ook wel vrijetijdszieke of vakantieziekte genoemd.

Je immuunsysteem uit balans

Onder invloed van hard werken en veel stress maakt je lichaam extra adrenaline en cortisol aan. Deze stresshormonen versterken je afweersysteem en helpen je om alert te zijn, efficiënt te werken en je prestaties te verbeteren. Hartstikke fijn toch?

Nou.. Niet als dit te lang duurt. Werk je een lange periode te hard en ervaar je (chronisch) veel stress, dan blijft je lichaam deze hormonen aanmaken, óók als dat niet nodig is.

Luistertip: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit

Bijvoorbeeld tijdens je slaap of wanneer je vrij bent. Zo komt je lichaam niet aan herstel toe en verzwakt uiteindelijk je afweer. Je immuunsysteem raakt hierdoor uit balans, met als gevolg dat je vatbaarder wordt voor infectieziekten zoals griep of een koortslip.

Is je lichaam na een flinke periode van door-bikkelen wél in staat om de stresshormonen te laten dalen, dan kan de plotselinge omslag  – van alles naar niets – er eveneens voor zorgen dat je makkelijker ziek wordt. De extra versterking van je immuunsysteem valt weg en virussen kunnen makkelijker toe slaan.

Luisteren naar je lichaam

Misschien behoor jij niet tot de groep mensen die flink ziek wordt, maar heb je wel je halve vakantie nodig om je weer een beetje fit te voelen. Je bent enorm moe en hebt last van pijntjes en vage klachten. Ook dit is te scharen onder de noemer vrijetijdsziekte.

Je hersenen hebben een beperkte informatie verwerkingscapaciteit. Ben je lange tijd ‘lekker druk’ geweest en heb je veel afleiding gehad, dan is de kans groot dat je je niet bewust bent geweest van de signalen van je lichaam.

Must read: 8 dingen die gebeuren met je lichaam als je één nacht slaapt als een roos

Je hersenen ontvangen veel sterke signalen van je zintuigen, deze verdringen de meer subtiele seintjes van je lichaam. Vergelijk het met een voetballer die na 90 minuten spelen pas de pijn van een blessure voelt. 

Nooit meer is Kortjakje ziek

Na al het harde werken wil je natuurlijk niet dat je zuurverdiende vakantie of dat heerlijke relaxweekend in duigen valt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt.

Inspanning loont

Volgens professor Ad Vingerhoets, gezondheidspsycholoog en expert op het gebied van vrijetijdsziekte,  zou het weleens kunnen helpen om de laatste werkdag voor je vakantie af te sluiten met een lekkere work-out (of je weekend er juist mee te beginnen).

Zo heeft je lichaam de mogelijkheid om de nog rond gierende adrenaline zinvol te gebruiken. Daarbij krijg je door het bewegen sowieso een fijne dosis gelukshormonen en helpt het je om te ontspannen. Om diezelfde redenen is blijven bewegen op vakantie ook een goede.

Ontspan geleidelijk en bouw af

Je opgeschroefde zenuwstelsel heeft tijd nodig om weer in balans te komen. Zeker de periode vlak voordat je op vakantie gaat, kan extra stressvol zijn. Wees je hiervan bewust en werk dus niet tot de allerlaatste minuut keihard door maar bouw af richting je vakantie.

Ook interessant: Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)

Maak gebruik van eenvoudige ademhalingsoefeningen, mediteer of volg een extra ontspannende yogales. Ze helpen je allemaal om de parasympaticus in je lijf aan te spreken. Dit deel van je zenuwstelsel geeft je lichaam namelijk het signaal om spanning los te laten en wordt juist in periodes van stress onderdrukt.

Altijd de pineut?

Weet jij nu al dat je komende vakantie weer aan de beurt bent en helpen bovenstaande tips onvoldoende? Dan is het zinvol om eens te kijken naar de balans tussen je werk en vrije tijd.

Ervaar je chronisch veel stress, praat dan eens met een psycholoog of zoek een coach die je kan helpen om beter te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en meer ontspanning te vinden in je dagelijks leven.

Want dat extra beetje self-care levert je een hoop op. Heerlijke relaxte weekenden en fijne vakanties zonder ziek te zijn bijvoorbeeld! 

Dit artikel is geschreven door orthomoleculair voedingsdeskundige en leefstijl coach Anne de Meulmeester. Zij begeleidt vrouwen naar een gezond en bewust leven zonder klachten! Bij Mindful Health is er echte aandacht voor jou en je gezondheid en ontdek je wat een gezonde basis en een mindful leven voor jou kunnen betekenen. Kijk voor meer informatie en mogelijkheden voor persoonlijke begeleiding op mindfulhealth.nl of luister naar de podcastaflevering van Bedrock Talks waarin Anne te gast was. 

Meer health?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️