Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 18 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

8 dingen die gebeuren met je lichaam als je één nacht slaapt als een roos

We weten allemaal dat genoeg slapen belangrijk is. Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak verkies je nog één aflevering, even scrollen op social media, of nog een drankje met vrienden voordat je huis naar gaat, boven een goede nachtrust?

Na het lezen van dit artikel weet je wat je daardoor misloopt.

Gevolgen voor je lichaam

Dat slaaptekort op de lange termijn ernstige gevolgen heeft voor je gezondheid en prestaties, is vast geen verrassing meer. Maar wist je ook dat één nacht slecht slapen al gevolgen heeft? En een goede nacht slaap waarbij je de volle 8 uur pakt, daardoor ook al veel voordelen heeft?

Want ja, er is ook goed nieuws. Zelfs één nacht goed slapen zorgt voor enorme veranderingen in je lichaam en brein.

Deze 8 dingen gebeuren er als je één nacht slaapt als een roos.

Je geheugen verbetert

Na een all nighter of een paar nachten slecht slapen kunnen we de eenvoudigste details niet meer onthouden. Al na één goede nacht met veel slaap belonen onze hersenen ons met een verbeterd geheugen.

Must read: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen

Volgens de Sleep Foundation zijn de hersengebieden die nauwkeurigheid en snelheid regelen, actiever bij mensen die goed hebben geslapen dan bij mensen die niet hebben geslapen.

Je hebt een beter humeur

Een goede nachtrust doet wonderen voor je humeur. Weleens gemerkt dat je na een slechte nacht prikkelbaar bent en snel uit je slof schiet? Slapen als een roos heeft het tegenovergestelde effect. Je lichaam kan alle prikkels die je toegeworpen worden, dan namelijk veel beter aan.

Je immuunsysteem krijgt een boost

Oké, de relatie tussen je immuunsysteem en gebrek aan slaap is complex. Maar één ding is zeker: een nacht goed slapen heeft rechtstreeks verband met het vermogen van je lichaam om infecties te bestrijden. Je lichaam heeft nou eenmaal rust nodig!

Je hebt minder stress

Minder stress, dat klinkt ons als muziek in de oren. Een goede nachtrust helpt je minder gespannen en gestresst te voelen gedurende de dag. Dit komt omdat tijdens onze slaap cortisol, oftwel het stresshormoon, wordt verlaagd in ons lichaam.

Lees ook: Heb jij niet zoveel slaap nodig? Kruip toch maar op tijd onder de wol, legt deze TED Talk uit

Je bloeddruk neemt af

Een hoge bloeddruk heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Zo is het één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een gebrek aan slaap wordt al jaren gelinkt aan een verhoogd risico op hoge bloeddruk.

Volgens Prevention kan je bloeddruk bij een goede nachtrust ongeveer 5 mmHg dalen. Onderzoekers kwamen er ook achter dat mensen die de eerste tekenen van een hoge bloeddruk vertonen, deze omlaag kunnen krijgen door 6 weken lang een uur eerder te gaan slapen dan ze normaal zouden doen.

Je kunt beter nieuwe informatie opnemen en begrijpen

Door genoeg te slapen verbetert je geheugen niet alleen, je kunt ook beter nieuwe informatie opnemen en begrijpen. Onderzoeken tonen aan dat een goede nachtrust het leren verbetert, lezen we in een artikel van het Amerikaanse Hart, Long en Bloed Instituut.

Lees ook: Waarom een dutje of nacht slaap volgens de wetenschap de ultieme hack is voor creativiteit

Of je nou wiskunde leert, piano speelt, je golfswing perfectioneert of een auto bestuurt, slaap helpt je je leer- en probleemoplossende vaardigheden te verbeteren.

Je wordt wakker met een helder hoofd

Eva Cohen, een gecertificeerde slaapwetenschapscoach, legt aan Hello Giggles uit dat je hersencellen een beetje krimpen tijdens je slaap.

“Hierdoor kan het glymfatische systeem de gifstoffen en bijproducten wegspoelen die je hersenen gedurende de dag hadden verzameld. Dus word je letterlijk wakker met een helder hoofd.” Slaap verwijdert dus de rommel uit je brein.

Meer weten? We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen

Je hebt minder cravings

Slaapgebrek zorgt ervoor dat het niveau van ghreline, een hormoon dat de eetlust reguleert, in ons lichaam daalt, waardoor we zin krijgen in snacks met een hoog suiker- en zoutgehalte.

Slaap je genoeg? Dan daalt het niveau van het hongerhormoon logischerwijs niet, waardoor je minder cravings hebt en de chips en taartjes beter kan laten staan.

Natuurlijk heeft één nacht slapen als een roos geen magische en genezende werking op je lichaam, als je de rest van de nachten te weinig slaapt. Toch is het wel zo dat je de kracht van één nacht goed slapen niet mag onderschatten. Je zal de voordelen al merken. Die zullen je hopelijk motiveren om iedere nacht op tijd onder de wol te kruipen.

Tips voor een betere nachtrust?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️