Remko Kuipers
Remko Kuipers Verzorging 22 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Hoge bloeddruk? Zo kun je zelf je bloeddruk behandelen

Een hoge bloeddruk of hypertensie is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar ook voor bijvoorbeeld cognitieve stoornissen, zoals dementie. In de Westerse wereld is een toename van de bloeddruk met de leeftijd inmiddels ‘normaal’ en heeft in bijvoorbeeld Nederland bij een leeftijd boven de 70 jaar meer dan 60% van de bevolking hypertensie (zie figuur). Hypertensie is bovendien geen onbelangrijke risicofactor. Als oorzaak voor een beroerte of een hartinfarct is in ongeveer 1/3 van de gevallen een hoge bloeddruk aan te wijzen, voor hartfalen is hypertensie in een kwart van de gevallen de achterliggende oorzaak. Andersom doet een daling van de bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk dalen.

Een daling van 20 mmHg in de systolische bloeddruk (de bovendruk) of 10 mmHg in de diastolische bloeddruk (de onderdruk) doet de kans op een beroerte met liefst 64 procent dalen.

Zonder medicijnen

De mortaliteitskans, dus de kans om te overlijden, neemt met 6,5 procent toe met elke 1 mmHg stijging van de bovendruk. We spreken van hypertensie bij een bloeddruk boven de 120-130/80-90 mmHg. Voor een goede gezondheid is het dus belangrijk om de bloeddruk binnen of onder deze waarden te houden. En dat kan ook zonder medicijnen!

Lees ook: Hoe een (korte) strandwandeling wonderen kan doen voor je gezondheid

Leefstijl, denk aan voeding, inspanning en ontspanning, beïnvloedt onze bloeddruk aanzienlijk. Voor wat betreft onze voeding verhoogt de inname van natriumzout de bloeddruk (zie mijn eerdere blog over zout), terwijl de inname van kalium- en magnesiumzout de bloeddruk juist verlagen.

Suiker, vet en energiedrankjes

Ook de hoeveelheid suiker en vet in onze voeding beïnvloedt de bloeddruk. Geraffineerde koolhydraten, ook wel snelle suikers genoemd, zorgen voor een stijging van de bloeddruk. Een recente studie liet zien dat voor elke dagelijkse consumptie van niet-suikervrije frisdrank de kans op hypertensie op latere leeftijd met bijna 10 procent stijgt.

Must read: Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

Energie-drankjes (zoals Redbull) doen de systolische en diastolische met elke consumptie zelfs met respectievelijk 4,4 mmHg en 2,7 mmHg stijgen. Afgemeten aan bovenstaande getallen doet de consumptie van bijvoorbeeld Redbull de kans op een beroerte met omgerekend 14-17 procent stijgen en de kans op overlijden met bijna 30 procent!

Vette vis en lichaamsbeweging

In tegenstelling tot suikers doen omega-3 vetten uit vette vis de bloeddruk juist dalen. Regelmatige consumptie van visolie (gemiddeld 1500 mg EPA+DHA/dag) zorgde in een onderzoek onder bijna 100 vrijwilligers voor een daling van de bovendruk van meer dan 7 mmHg, wat in theorie weer overeenkomt met een daling van de kans op een beroerte met 22 procent en een daling in de sterftekans van 46 procent.

Net als kalium, magnesium en visolievetten zorgen ook lichamelijke in- en ontspanning voor een daling van de bloeddruk. Vooral aerobe oefeningen, zoals wandelen en fietsen, zorgen voor een lagere bloeddruk. Ook zijn er bepaalde specifieke voedingsmiddelen waarvan uit studies blijkt dat ze gunstig zijn voor de bloeddruk. Bekende, en lekkere, voorbeelden zijn: knoflook, uien, gember en rode bietensap.

Probeer dat dus eerst eens, voor je je door je dokter een hele lijst pillen laat voorschrijven.

Meer lezen over het onderwerpen? Duik dan eens in volgende relevante artikelen: 
Sveinsdottir K et al. Int J Food Sci Nutr. 2016 (26):1-10.
Muskiet, FAJ. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2015, 40, 3.
Chen et al. J Agric Food Chem. 2009 Jun 10;57(11):4485-99.

Meer over gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️